ΣΦΑΜΘ προς Μητσοτάκη: Άμεση ανάκληση της επικίνδυνης εξαγγελίας

Την αντίδραση του Συνδέσμου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα την μετατροπή πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

Parallaxi
σφαμθ-προς-μητσοτάκη-άμεση-ανάκληση-τ-712959
Parallaxi

Την αντίδραση του Συνδέσμου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης προκάλεσαν τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα την μετατροπή πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. 

Αναλυτικά η επιστολή: 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανακοίνωση από τα ειδησεογραφικά μέσα ότι επίκειται αλλαγή του καθεστώτος διοίκησης και λειτουργίας των πέντε σημαντικότερων μουσείων της ελληνικής επικράτειας, εμάς τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μάς αιφνιδίασε δυσάρεστα. Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες που θα αποτυπωθούν στην ταυτότητα όλων των κρατικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας, σε επιστημονικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο και ζητούμε άμεσα την ανάκληση αυτής της επικίνδυνης εξαγγελίας.

Είναι γνωστό ότι τα πέντε μουσεία διαθέτουν ασυναγώνιστο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα έργα τα οποία φυλάσσουν, αποτελούν καρπούς της απόφασης των Ελλήνων να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από νόμιμες διαδικασίες. Δεδομένου ότι η εντολή για την διαφύλαξη του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας δόθηκε -άμα τη ιδρύσει του ελληνικού κράτους- στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η απόσπαση των πέντε μουσείων από τον κορμό της Υπηρεσίας συνεπάγεται την ακύρωση του ενιαίου πνεύματος που διέπει τη λειτουργία της.

Ως ενεργοί πολίτες που υποστηρίζουμε εθελοντικά και με όλες μας τις δυνάμεις ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, πιστεύουμε ότι ο διοικητικός και επιστημονικός αυτός ακρωτηριασμός των μουσείων και η μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση εξάρτησή τους από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, παρεμβάσεις κάθε είδους και δυσάρεστες πελατειακές προεκτάσεις. Άλλωστε η μετατροπή των πέντε μουσείων σε ΝΠΔΔ ως κίνηση που διασφαλίζει τη διοικητική αυτοτέλεια τους είναι ψευδής και αποπροσανατολιστική, καθώς τα μουσεία είναι ήδη ανεξάρτητα ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ειδικότερα, το ΑΜΘ, το αρχαιότερο μουσείο της Μακεδονίας, ενός εξαιρετικά ευαίσθητου γεωγραφικά και εθνικά χώρου, διασώζει τη ζωντανή ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε αμέσως μετά την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό το 1912. Ο Μανώλης Ανδρόνικος, η εμβληματική αυτή φυσιογνωμία της ελληνικής Αρχαιολογίας, το είχε ήδη χαρακτηρίσει από το 1974 ως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βόρειας Ελλάδας.

Οι συλλογές τόσο του ΑΜΘ όσο και των άλλων τεσσάρων μουσείων (Εθνικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) είναι επίσης εθνικές συλλογές, μέσα από τις οποίες περιγράφεται το πανόραμα της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί τόσο το κοινό όσο και η πολιτική ηγεσία αυτό που πάντοτε το ελληνικό κράτος πρέσβευε και υποστήριζε: ότι τα αρχαιολογικά μουσεία είναι εθνικά, με την έννοια ότι κατέχουν δομικό ρόλο στην ιστορική αυτοσυνειδησία των Ελλήνων και οφείλουν να παραμείνουν δημόσιοι κρατικοί οργανισμοί, διότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν την επιτομή του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Σύνδεσμος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ευαίσθητος σε θέματα πολιτισμού, με 500 μέλη και 35 χρόνια λειτουργίας, στέκεται πάντα αρωγός στο έργο και τα δρώμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με πληθώρα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, εκδόσεις επιστημονικών εργασιών κ.λπ., υποστηρίζοντας σταθερά το όραμα του Μουσείου για διαρκή και ουσιαστική σύνδεσή του με την πόλη και το κοινό της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, υπό τον φόβο μίας πρωτοφανούς ακύρωσης του χαρακτήρα του Μουσείου που τόσα χρόνια υποστηρίζουμε, ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, των εργαζομένων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού και Χριστιανικού, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και ζητούμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας και το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το σχέδιο μετατροπής των πέντε μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ και να μην τα αποκόψει από το μητρικό σώμα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της αρχαιότερης και σημαντικότερης υπηρεσίας της πατρίδας μας, επιτρέποντας σε αυτά να παραμείνουν μία ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη προς όφελος όλων των πολιτών.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Φ.Α.Μ.Θ.

Άννα Φουτσιτζόγλου

Τα Μέλη Δ.Σ. Σ.Φ.Α.Μ.Θ.

Μαρία Αραμπατζόγλου Αγγελική Αρσένη- Παπαδημητρίου Λιάνα Γεροθανάση Νίκη Κακλίκη – Παπαθωμά Βάσω Καλκασίνα Ρούλα Κανελλάκη Εύα Μπακλαβά Στέλλα Τουλγαρίδου

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα