Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο- Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων στις 9:00
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι στρατολογεί Σύρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
點解基輔要用 #Kyiv,唔用 #Kiev? 從來文字是身份認同,或你認同對方的身份;這是很重要!#俄羅斯 入侵 #烏克蘭,是場不義之戰。全球關注,但首都基輔的報道一直有兩個串法@CBCNews 在一篇報道中,第一句就提到 Kiev 源自蘇聯時期,亦是國際間常用的。不過CBC 一直都選擇了烏克蘭文的串法 —— Kyiv pic.twitter.com/imTUZavgnS
— bless_hk (@mooloo01555872) March 7, 2022
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πολλές ελπίδες πως θα φέρει καρπούς.
Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή της αξίας-καταφυγίου αυτής να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.
● #Russia announced a ceasefire in Kyiv, Kharkiv, Mariupol, and Sumy from 12.30 pm IST today ● The humanitarian corridors are being set up at the personal request of French President #EmmanuelMacron ● A barrage of Russian missiles destroys Vinnytsia airport in central #Ukraine pic.twitter.com/ljC1u9kk0J
— Taaza TV (@taazatv) March 7, 2022
Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων θα ανοίξουν στις 09:00 στο Κίεβο, τη Χάρκιβ, τη Μαριούπολη και τη Σούμι
UKRAIN/RUSSIA WAR: Heartbreaking Pictures Showing Level Of Calamities Faced By Ukranians Leaving Irpin, Near Kyiv https://t.co/Ai1ilhdY0v
— Shadrack Ebisco (@Shadrackebiscoo) March 7, 2022
Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.
#UPDATE Russia says it will open humanitarian corridors from 10:00 am on March 7 to allow the evacuation of civilians from several Ukrainian cities experiencing heavy fighting, including the capital Kyiv and besieged port city Mariupol
📹Buses on standby in Mariupol pic.twitter.com/paoF5iYFV5
— AFP News Agency (@AFP) March 7, 2022
«Εντός ημερών»
Στην πρωτεύουσα, ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πόλη με τις δυτικές επαρχίες, για να φρενάρουν την προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Το επιτελείο αναμένει τη ρωσική έφοδο «εντός ημερών».
«Αν λάβουμε διαταγή, ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε (…) με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό», δήλωσε ο λοχίας «Κάσπερ», μέλος μονάδας ουκρανών εθελοντών.
Σκληρές μάχες διεξάγονταν όλη μέρα χθες στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ειδικά γύρω από τους οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη Ζιτόμιρ (150 χλμ. δυτικά) και την Τσερνιγκίβ (150 χλμ. βόρεια).
Σε δυτικά προάστια του Κιέβου, ιδίως στο Ιρπίν, βομβαρδίζονταν κτίρια «από το πρωί ως το βράδυ», κατόπιν «μπήκε άρμα μάχης». «Ήταν τρομακτικό, φοβηθήκαμε πολύ. Νομίζαμε ότι δεν θα καταφέρναμε να φύγουμε» ζωντανοί, είπε η Τατιάνα Βοζνιουτσένκο, κάτοικος του προαστίου αυτού, ηλικίας 52 ετών.
Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την πολιορκία του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Μαριούπολης, στην Αζοφική Θάλασσα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων για ανθρωπιστικούς λόγους απέτυχε χθες Κυριακή. Ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το λιμάνι της Οδησσού, στη Μαύρη Θάλασσα.
Ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη θάλασσα έπληξαν σήμερα το χωριό Τούζλι, στην περιφέρεια της Οδησσού, ανέφερε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού στην περιοχή, ο Σεργκέι Μπρατσούκ. Εξήγησε ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο «κρίσιμες υποδομές». Δεν αναφέρθηκαν πάντως τραυματισμοί.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξαν ότι η Ρωσία έχει στρατολογήσει σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Στην άλλη πλευρά, το Κίεβο κάνει λόγο για δεκάδες χιλιάδες «εθελοντές» ξένους που πήγαν στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών της.
Ο τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει σήμερα, αλλά οι ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες, με δεδομένο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.
Στους δύο προηγούμενους κύκλους συνομιλιών, στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας και Πολωνίας-Λευκορωσίας αντίστοιχα, το μόνο απτό αποτέλεσμα ήταν πρακτικά η συμφωνία για τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικρίνει τη σιωπή της Δύσης μετά την απειλή της Ρωσίας να βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε χθες Κυριακή τη σιωπή των δυτικών ηγετών, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.
«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.
«Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου (…) ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».
Χθες Κυριακή, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε πως θα μπουν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις εταιρειών που παράγουν όπλα, προσθέτοντας πως θα χτυπηθούν με όπλα «υψηλής ακρίβειας».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι χιλιάδες εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές και ότι βρίσκονται σε πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.
«Το θράσος των εισβολέων είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία δεν αρκούν», έκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Πυρηνική (αν)ασφάλεια
Χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Πούτιν διεμήνυσε ότι εννοεί να «επιτύχει τους στόχους του» στην Ουκρανία, «είτε με διαπραγμάτευση, ή με τον πόλεμο», σύμφωνα με το Ελιζέ.
Πάντως διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως «δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εργοστασίων» και δήλωσε «έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες του ΔΟΑΕ για την προστασία των (πυρηνικών) σταθμών», ενώ δέχθηκε να γίνει «διάλογος μεταξύ του ΔΟΑΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την «ασφάλειά τους», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Μετά τον βομβαρδισμό –η Μόσχα τον αρνήθηκε– την 4η Μαρτίου στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νότια), το μεγαλύτερο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, που προκάλεσε ανησυχία για πυρηνική καταστροφή, ο ΔΟΑΕ ενημερώθηκε από το Κίεβο ότι η διεύθυνση του σταθμού αυτού βρίσκεται πλέον υπό τις διαταγές των ρωσικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, μόνο επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων είναι ακόμη εφικτές, αλλά και αυτές κακής ποιότητας. Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία του» για την «επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τις ζωτικής σημασίας επικοινωνίες μεταξύ του (ουκρανικού) ρυθμιστικού φορέα και του σταθμού».
Ο ρωσικός στρατός, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιδίωκε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας στη Χαρκίβ και να κατηγορήσει κατόπιν τη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίσης αρνήθηκε εκ νέου ότι ο ρωσικός στρατός «βάζει στο στόχαστρο αμάχους» και επέμεινε ότι «επαφίεται στους Ουκρανούς η ευθύνη να αφήσουν να φύγει ο πληθυσμός από τις περικυκλωμένες πόλεις», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο άρχισε να διενεργεί έρευνα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για επιθέσεις εναντίον υγειονομικών εγκαταστάσεων, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες» κατά τις οποίες η Ρωσία έχει διαπράξει «εγκλήματα πολέμου» από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες Κυριακή, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε ρώσους στρατιωτικούς για «εσκεμμένους φόνους» και διεμήνυσε ότι «θα τιμωρήσουμε οποιονδήποτε διέπραξε φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού στο έδαφός μας».
ಉಕ್ರೇನ್ನ 4 ನಗರಗಳಲ್ಲಿ ಕದನ ವಿರಾಮ ಘೋಷಿಸಿದ ರಷ್ಯಾ https://t.co/God5UD69lK#Russia #Ukraine #UkraineRussia #Kyiv #Mariupol #Kharkiv #Sumy #KannadaNews
— PublicTV (@publictvnews) March 7, 2022
«Αν υπήρχε» κάποιο μέτρο ικανό να σταματήσει τα τανκς της Ρωσίας «θα το αποφασίζαμε σήμερα», δηλώνει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ
«Αν υπήρχε κάποια κύρωση που θα σταματούσε αύριο τα τανκς του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, θα την αποφασίζαμε σήμερα», δήλωσε χθες βράδυ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, παραδεχόμενη παράλληλα ότι η Ευρώπη είναι εξαρτημένη σε υπερβολικό βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.
Για το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο από το ΝΑΤΟ, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθούσε εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όλο αυτό «μας ραγίζει την καρδιά, όλοι γνωρίζουμε κάποιον στην Ουκρανία (…) κι εμένα με οδηγεί αυτό το συναίσθημα. Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα (…) αν υπήρχε οποιαδήποτε κύρωση που θα σταματούσε τα τανκς αύριο, θα την αποφασίζαμε σήμερα. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει τέτοιο μέτρο, διότι ο ρώσος πρόεδρος έχει βάλει στο μυαλό του να καταλάβει αυτή τη χώρα, όσο και αν του κοστίσει αυτό», είπε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε την ανάγκη οι κυρώσεις που επιβάλλονται να μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. «Δεν έχει νόημα να πούμε ότι θα επιβάλουμε αύριο μια κύρωση και μια εβδομάδα αργότερα να την ακυρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα για την εξαίρεση δύο ρωσικών τραπεζών από τις κυρώσεις –η μία είναι η Gazprombank–, η Αναλένα Μπέρμποκ παραδέχτηκε ότι «όλοι στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε θέση αδυναμίας, καθώς είναι απρόβλεπτο τι θα κάνει στη συνέχεια» ο ρώσος πρόεδρος. «Για αυτό τα βάζουμε όλα στο τραπέζι, δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα», τόνισε. «Εμείς στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά, είμαστε σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από τη ρωσική ενέργεια (…). Το έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό, χρειαζόμαστε περισσότερη ανεξαρτησία. Αλλά αυτά είναι παλιά νέα. Βρισκόμαστε πλέον στη σημερινή πραγματικότητα», πρόσθεσε η κυρία Μπέρμποκ.
«Δεν μπορούμε να σβήσουμε εντελώς τα φώτα» στην Ευρώπη: «Αυτό μας διαλύει όλους στην κυβέρνηση, αλλά παρότι οι εικόνες βομβαρδισμένων πόλεων ραγίζουν τις καρδιές μας, πρέπει πάντα να διατηρούμε την ψυχραιμία μας – γιατί φυσικά φέρουμε τη συνολική ευθύνη, πρώτα για τα δεινά και τον θάνατο στην Ουκρανία, αλλά και για το πώς στη Γερμανία, στην Ευρώπη, δεν θα πυροβολήσουμε οι ίδιοι τα πόδια μας». Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντικό ο ρώσος πρόεδρος, για αυτό που κάνει με την εισβολή και με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Η Ρωσία θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων, διαμηνύει η Μόσχα
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας, διεμήνυσε χθες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων», προχωρώντας σε πλήγματα «υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Είπε ακόμη ότι ο ρωσικός στρατός ανακάλυψε ότι καταστράφηκαν εσπευσμένα ίχνη «προγράμματος κατασκευής βιολογικών όπλων από το καθεστώς του Κιέβου». Ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν παθογόνους οργανισμούς, μεταξύ άλλων μικρόβια της χολέρας και της πανώλης, την πρώτη ημέρα της εισβολής των δυνάμεων της Ρωσίας, την 24η Φεβρουαρίου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε έγγραφα στα ουκρανικά, ερίζοντας πως το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείτο από τις ΗΠΑ.
Ο Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ακόμη ότι ουκρανικά μαχητικά πέταξαν στη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει πως όποια χώρα επιτρέψει σε αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμιά της συμμετέχει στην ένοπλη σύρραξη.
Προσφυγική κρίση
Russia announces that it will allow the evacuation of civilians from the Ukrainian cities of Kyiv, Mariupol, Kharkiv and Sumy.
According to the Interfax news agency, the evacuation corridors will be opened at 10 a.m pic.twitter.com/g4CXpLpeVw
— News from around the world (@Guerrer55550150) March 7, 2022
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί την «ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία πέρασαν (τα σύνορα) με γειτονικές χώρες μέσα σε δέκα ημέρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι χθες.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, την Πρίτι Πατέλ, για την οποία «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου».
Η απομάκρυνση των μελών της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί»
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η απομάκρυνση των ξένων μελών της αποστολής του στην Ουκρανία, που εντελλόταν να επιτηρεί την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί».
Πετρέλαιο και χρυσός στα ύψη, χρηματιστήρια σε νευρική κρίση
Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και η σχεδόν πλήρης διακοπή των εξαγωγών ρωσικού αργού προκαλούν την ανάφλεξη της τιμής του πετρελαίου. Το βαρέλι του Brent της Βόρειας Θάλασσας άγγιξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τα 140 δολάρια, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το απόλυτο ρεκόρ της τιμής του.
Οι βασικοί δείκτες σε χρηματιστήρια της Ασίας (Τόκιο, Χονγκ Κονγκ…) έπεφταν κατά 3% και πλέον νωρίτερα, ενώ ο χρυσός, αξία-ασφαλές καταφύγιο, τιμάται πλέον πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά.
Η συνεχιζόμενη απογείωση των τιμών του πετρελαίου ακολούθησε δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν «πολύ ενεργά» το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, πράγμα που επιβεβαίωσε αργότερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι σε ό,τι αφορά την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε πως εναντιώνεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο ρωσικό φυσικό αέριο και στον ρωσικό άνθρακα, τονίζοντας πως οι κυρώσεις πρέπει να μπορούν «να διαρκέσουν».
«Δεν θα είχε κανένα νόημα αν σε τρεις εβδομάδες ανακαλύπταμε ότι δεν έχουμε πλέον παρά μόνο μερικές ημέρες ηλεκτροδότησης και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις κυρώσεις», είπε η κυρία Μπέρμποκ στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Είμαστε έτοιμοι να καταβάλουμε πάρα πολύ υψηλό οικονομικό τίμημα», αλλά «αν αύριο στη Γερμανία ή στην Ευρώπη έσβηναν τα φώτα αυτό δεν θα σταματούσε τα άρματα μάχης» της Ρωσίας, πρόσθεσε.
Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία το 55% του αερίου που καταναλώνει, το 42% του πετρελαίου και άνθρακα. Το Βερολίνο κάνει την αυτοκριτική του για τον υψηλό βαθμό εξάρτησής του από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να τη μειώσει.
Αν και, στη θεωρία τουλάχιστον, το πετρέλαιο εξαιρείται από τις δυτικές κυρώσεις μέχρι σήμερα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μειωθεί θεαματικά, αφού οι αγοραστές λιγόστεψαν δραστικά. Η Shell ήταν από τις λιγοστές εταιρείες που πήραν το ρίσκο την περασμένη εβδομάδα, αγοράζοντας 100.000 τόνους ρωσικού αργού, προκαλώντας την οργή της ουκρανικής κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι στρατολογεί Σύρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία (WSJ)
Η Ρωσία στρατολογεί το τελευταίο διάστημα Σύρους μισθοφόρους, με εμπειρία στην αντιμετώπιση αντάρτικου πόλης, για να πολεμήσουν στις τάξεις της στην Ουκρανία, ανέφερε χθες Κυριακή η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Μόσχα, που προχώρησε σε εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και συναντά σφοδρή αντίσταση που δεν περίμενε, άρχισε τις τελευταίες ημέρες να στρατολογεί Σύρους μαχητές για να τους αναπτύξει σε επιχειρήσεις με στόχο να καταληφθούν αστικές ζώνες, είπαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.
Η Ρωσία ενεπλάκη το 2015 στον πόλεμο στη Συρία, στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε τη WSJ ότι ορισμένοι Σύροι μαχητές βρίσκονται ήδη στη Ρωσία και προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Η πηγή αυτή δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ξένοι μαχητές είναι ήδη παρόντες, και στις δύο πλευρές, στα μέτωπα της Ουκρανίας.
Ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, άλλοτε αντάρτης που μετατράπηκε σε πιστό σύμμαχο του Κρεμλίνου, έχει μοιραστεί βίντεο με Τσετσένους μαχητές στην Ουκρανία και έχει αναγνωρίσει πως κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν σε μάχες.
Στην άλλη πλευρά, δεκάδες χιλιάδες ξένοι εθελοντές έχουν πάει στην Ουκρανία για να ενταχθούν στις δυνάμεις της, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.
Η πρωτεύουσα, το Κίεβο, όπως και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, η Χαρκίβ, παραμένουν πάντα στα χέρια της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ η Ρωσία κυρίευσε τη Χερσώνα, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, και κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς και τις πολιορκίες αρκετών αστικών κέντρων σε πολη τη χώρα.
Η ρωσική εισβολή, που εισήλθε στη δωδέκατη ημέρα της, ανάγκασε πάνω από 1,5 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία· ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει αυτή την προσφυγική κρίση την ταχύτερα εξελισσόμενη στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Κογκρέσο «εξετάζει» την επιβολή απαγόρευσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας, εννοεί να εγκρίνει άμεσα τη χορήγηση βοήθειας ύψους 10 δισεκ. δολαρίων στο Κίεβο (Νάνσι Πελόσι)
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι έκανε γνωστό χθες Κυριακή ότι το σώμα αυτό «εξετάζει» το ενδεχόμενο κατάρτισης σχεδίου νόμου για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στη χώρα και ότι το Κογκρέσο έχει σκοπό να εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αντιδρώντας στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
«Η Βουλή εξετάζει επί του παρόντος σθεναρό σχέδιο νόμου που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η κυρία Πελόσι σε επιστολή της.
«Το νομοσχέδιό μας θα απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, θα ακυρώσει τις ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και θα αποτελεί το πρώτο βήμα για τη στέρηση της πρόσβασης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», προσέθεσε η επικεφαλής του σώματος, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς.
Η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει ότι επίκειται μια ρωσική απόβαση στην Οδησσό
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι επίκειται μια αμφίβια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό ή κοντά σε αυτήν την ουκρανική πόλη, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ένας αξιωματούχος του αμυντικού τομέα.
Ο ίδιος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 600 πυραύλους από την έναρξη της εισβολής και έχει αναπτύξει στην Ουκρανία περίπου το 95% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει στα σύνορα πριν από την επίθεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν και να αποκόψουν το Κίεβο, το Χαρκίβ και το Τσερνίχιφ και αντιμετωπίζουν «ισχυρή ουκρανική αντίσταση», πρόσθεσε.
Η Αυστραλία καλεί την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή — η Νέα Ζηλανδία θα επεκτείνει τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εκτίμησε σήμερα ότι έχει έρθει «η ώρα της επιλογής» για την Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε το Πεκίνο να πάψει να στηρίζει πολιτικά και οικονομικά τη Μόσχα.
«Καμία χώρα εκτός από την Κίνα δεν θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο αυτή τη στιγμή τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε ο Μόρισον μιλώντας στο Lowy Institute στο Σίδνεϊ.
«Η κρίση που πλήττει αυτή την περίοδο την Ευρώπη» αποτελεί «την ώρα της επιλογής» για την Κίνα, πρόσθεσε.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έχει καλέσει το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη σύμμαχό του Ρωσία και να αποδείξει ότι είναι δεσμευμένο στην παγκόσμια ειρήνη και την αρχή της κυριαρχίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν στο Πεκίνο μερικές ημέρες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισφραγίζοντας μια φιλία «χωρίς όρια».
Το Πεκίνο έχει αποφύγει να επικρίνει ανοικτά τον πόλεμο και έχει εκφράσει τη συμπάθειά του προς τη Ρωσία, ενώ έχει αρνηθεί να της επιβάλει κυρώσεις.
Ο Μόρισον κατηγόρησε την Κίνα ότι προσφέρει «οικονομική διάσωση» στη Ρωσία χαλαρώνοντας τους εμπορικούς περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών.
«Σήμερα μάλιστα ακούσαμε να μιλάνε στην Κίνα για ενδεχόμενη συμμετοχή (των ρωσικών τραπεζών) στο UnionPay προκειμένου να στηριχθεί το σύστημα πληρωμών στη Ρωσία», κατήγγειλε.
Ρωσικές τράπεζες ανακοίνωσαν χθες ότι εργάζονται για την έκδοση τραπεζικών καρτών του κινεζικού δικτύου UnionPay για να απαντήσουν στην απόφαση της Visa και της Mastercard να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα παρουσιάσει σήμερα ένα νομοσχέδιο που θα της επιτρέψει να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Πολλές δυτικές χώρες ζητούν την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol
Πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτό τον διεθνή οργανισμό, ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.
Εκτός από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν «την άμεση αναστολή της πρόσβασης της Ρωσίας σε όλα τα συστήματα» του οργανισμού, που διαθέτει 194 χώρες μέλη, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η Πατέλ.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου», εκτίμησε.
Η Γαλλία στέλνει στο Κίεβο «φάρμακα», συμπεριλαμβανομένων ταμπλετών ιωδίου
Η Γαλλία έστειλε στην Ουκρανία «διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα», συμπεριλαμβανομένου ιωδίου, για το ενδεχόμενο να σημειωθεί πυρηνικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τον ρωσικό στρατό, δήλωσε χθες Κυριακή το βράδυ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.
«Ναι, στείλαμε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα», είπε ο κ. Λεντριάν στο France 2 ερωτηθείς από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου για την αποστολή ταμπλετών ιωδίου στην Ουκρανία.
«Στείλαμε πολύ φαρμακευτικό υλικό, ήταν μέρος τους», επιβεβαίωσε αργότερα στο France 5.
Προηγουμένως, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουκρανία, ο Ετιέν ντε Πονσάν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι τις επόμενες ημέρες το Παρίσι θα παραδώσει στο Κίεβο κάπου «2,5 εκατομμύρια δόσεις ιωδίου» για να μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πυρηνικό δυστύχημα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, είχε νέα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για να υπάρξουν εγγυήσεις όσον αφορά την «προστασία» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ο πρόεδρος Μακρόν «ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή» σε συντονισμό «με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας» (ΔΟΑΕ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ), εγείροντας «επτά ή οκτώ σημεία στα οποία πρέπει τα δύο (εμπόλεμα) μέρη να συνεννοηθούν», ειδικά για την ουκρανική «κυριαρχία» επί των πυρηνικών εργοστασίων και την «ασφάλεια» των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, η οποία αφορά επίσης «όλη» την Ευρώπη, εξήγησε ο κ. Λεντριάν.
Η Κίνα διαβεβαιώνει πως η «πλειονότητα» των πολιτών της έχει απομακρυνθεί από την εμπόλεμη χώρα
Η Κίνα έχει ήδη απομακρύνει «την πλειονότητα» των πολιτών της που παγιδεύτηκαν στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική πρεσβεία.
Πριν από την επίθεση, το Πεκίνο αγνόησε τις προειδοποιήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι επίκειτο άμεσα ρωσική εισβολή με αποτέλεσμα οι περίπου 6.000 κινέζοι πολίτες στη χώρα να απειληθούν εξαιτίας των εχθροπραξιών.
Μπροστά στην ταχεία επιδείνωση της κατάστασης, η κινεζική διπλωματική αποστολή επέλεξε να μην απομακρύνει τους πολίτες της αεροπορικώς, αλλά οδικώς αρχικά, προς τρίτα κράτη.
Πλέον «η πλειονότητα των συμπατριωτών μας έχει απομακρυνθεί» από την ουκρανική επικράτεια, ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στην Ουκρανία, καλώντας όσους απομένουν να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν».
05:06: Η Ιαπωνία συζητά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ την ενδεχόμενη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία
Η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πιθανότητα να απαγορευθεί η εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η Ιαπωνία συζητά με τις ΗΠΑ και την ΕΕ την ενδεχόμενη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία (Kyodo)
Η ιαπωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ και χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πιθανότητα να απαγορευθεί η εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Το Neflix ανέστειλε τη λειτουργία του στη Ρωσία
Η αμερικανική πλατφόρμα Netflix ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία, ανέφεραν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο κολοσσός του video streaming είχε διακόψει στα μέσα της εβδομάδα την παραγωγή προγραμμάτων στη Ρωσία.
“Δεδομένων των συνθηκών, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την υπηρεσία μας στη Ρωσία” ανέφερε ένας εκπρόσωπος στο αμερικανικό περιοδικό Variety.
Την περασμένη Δευτέρα το Netflix ανέφερε στον ιστότοπο Vulture ότι δεν σκόπευε να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία που επιβάλει στις πλατφόρμες του είδους να παρέχουν δωρεάν πολλά κανάλια, ορισμένα εκ των οποίων θεωρείται ότι μεταδίδουν κυβερνητική προπαγάνδα.
Η εταιρεία θα έπρεπε θεωρητικά να ξεκινήσει την προβολή αυτών των καναλιών από τις αρχές Μαρτίου.
Ρωσία: Το TikTok αναστέλλει τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο από τη χώρα λόγω του νόμου που ποινικοποιεί τη μετάδοση “ψευδών ειδήσεων”
Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναστέλλει τη δυνατότητα ανάρτησης νέων βίντεο στην πλατφόρμα του από τη Ρωσία, εξαιτίας της νέας ρωσικής νομοθεσίας που ποινικοποιεί τη μετάδοση ειδήσεων που έχουν στόχο να «δυσφημούν» τον ρωσικό στρατό με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.
«Λόγω του νέου νόμου για τις ‘ψευδείς ειδήσεις’ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε (…) την ανάρτηση νέου περιεχομένου (…) μέχρις ότου εξετάσουμε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του για την ασφάλεια» των εργαζομένων στο TikTok και των χρηστών του, εξήγησε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μια σειρά αναρτήσεών του στο Twitter.
Οι ρωσικές αρχές περιόρισαν την προηγούμενη εβδομάδα την πρόσβαση στο Twitter και μπλόκαραν εντελώς Facebook.
Το TikTok δεν διευκρίνισε αν τα βίντεο που αναρτώνται από το εξωτερικό θα είναι διαθέσιμα για τους χρήστες της πλατφόρμας.
Η απόφαση αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο διαθέτει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, έχει και μια διπλωματική διάσταση, καθώς το TikTok είναι θυγατρική της κινεζικής εταιρείας ByteDance.
Η Κίνα διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία και μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΜ