Top

Σφίγγουν τα μέτρα για τον ιό στον κόσμο-Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων

Η Βρετανία βάζει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες της και προκαλεί εντάσεις, η Αμερική στα κόκκινα

Parallaxi
σφίγγουν-τα-μέτρα-για-τον-ιό-στον-κόσμο-631848
Parallaxi

Κορονοϊός: πάνω από 16 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου…

Περισσότερα από 16 εκατομμύρια κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα μισά στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με απολογισμό που κατήρτισε σήμερα στις 08:10 ώρα Ελλάδας το AFP.

Τουλάχιστον 16.050.223 κρούσματα και 645.184 θάνατοι έχουν καταγραφεί, κυρίως στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία covid-19 με 4.178.021 κρούσματα και 146.460 θανάτους, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (4.328.915 κρούσματα και 182.501 θάνατοι) και την Ευρώπη (3.052.108 κρούσματα και 207.734 θάνατοι).

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές μέχρι τέλος Αυγούστου

Παρατείνεται η ισχύς της κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση, όσες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και σήμερα 26 Ιουλίου 2020, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Αυγούστου 2020.

Πρόκειται για τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:

α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και

β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11),

γ) τις υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.13),

δ) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες (ΚΑΔ 88.10.14) και

ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται σε εγκαταστάσεις ορφανοτροφείων [ΚΑΔ 8810].

2. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού (ΚΑΔ 92.00.11.00).

3. Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης (ΚΑΔ 92.00.11.02).

4. Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού) (ΚΑΔ 93.29.19.04).

ΗΠΑ: 1.067 θάνατοι, πάνω από 68.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε τους 4.174.437 αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Σάββατο 68.212 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τους 4.174.437 αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης ως χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 έφθασε συνολικά τους 146.391, καθώς καταμετρήθηκαν άλλοι 1.067 θάνατοι το προηγούμενο 24ωρο.

Μολονότι καταγραφόταν μια ορισμένη βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, εδώ και αρκετές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης στις ΗΠΑ πήρε ξανά ανοδική τροχιά, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Τις τελευταίες 12 ημέρες, το επίπεδο των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφονται ανά 24 ώρες δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 60.000.

Μεξικό: Πάνω από 43.000 θάνατοι εξαιτίας της Covid-19

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 729 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 6.751 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 43.374 νεκρούς επί συνόλου 385.036 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα.

Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των κυβερνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Κίνα: 46 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, τα 22 στη Σιντζιάνγκ

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, τη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.830 κρουσμάτων.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 46 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμό αυξημένο από τα 34 που ανακοίνωσε την προηγουμένη.

Τα 22 από τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκαν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, άλλα δεκατρία στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και τα υπόλοιπα 11 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο του Πεκίνου όταν διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί ταξιδιώτες αφού φθάσουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια.

Τα 22 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, εντοπίστηκαν όλα στην πρωτεύουσά της, την Ουρούμτσι. Στην πόλη εντοπίστηκαν επίσης 38 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων. Μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στη Σιντζιάνγκ είχαν καταγραφεί 137 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, 147 ασυμπτωματικοί φορείς, ενώ 7.184 άνθρωποι παρέμεναν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού στους αριθμούς που ανακοινώνει για τις μολύνσεις.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, τη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.830 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί

Ξεπέρασαν τους 86.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 1.211 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 51.147 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη ο συνολικός απολογισμός έχει φθάσει ως εδώ επισήμως τους 86.449 νεκρούς επί συνόλου 2.343.366 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Βρετανία: Σε καραντίνα για 14 ημέρες όλοι οι ταξιδιώτες από την Ισπανία

«Η Ισπανία θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις καραντίνας λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η κυβέρνηση της Σκωτίας σε ανακοίνωση.

Σε καραντίνα για 14 ημέρες θα πρέπει να μπαίνουν από μόνοι τους όλοι οι ταξιδιώτες από την Ισπανία που θα φθάνουν στη Βρετανία από απόψε μετά τα μεσάνυχτα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα διασπείρουν τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σκωτίας.

«Η Ισπανία θα αφαιρεθεί από τον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις καραντίνας λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε η κυβέρνηση της Σκωτίας σε ανακοίνωση.

Πρόσθεσε δε ότι η απόφαση, η οποία λήφθηκε επίσης από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ουαλία, καθώς και από τη βρετανική κυβέρνηση, λήφθηκε προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού από αυτούς που ταξιδεύουν από την Ισπανία.

Τα τέσσαρα συστατικά κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου -η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία – το καθένα εφαρμόζει τη δική του πολιτική για τηνπανδημία, αλλά ακολουθούν παρόμοιους κανόνες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν σήμερα στη χώρα τους από τις διακοπές τους στην Ισπανία αντέδρασαν οργισμένα στην αιφνιδιαστική απόφαση του Λονδίνου να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους εισέρχονται στο βρετανικό έδαφος από τη χώρα αυτή της Μεσογείου για να διασφαλιστεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό.

Η απόφαση της Βρετανίας αργά χθες Σάββατο να αφαιρέσει την Ισπανία από τον κατάλογο των ασφαλών χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις καραντίνας, λόγω του αυξημένου ποσοστού κρουσμάτων covid-19 τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυκτα.

«Είναι πολύ κακό διότι έγινε ξαφνικά, δεν μας έδωσαν χρόνο να προετοιμαστούμε, οπότε τώρα όλοι πανικοβάλλονται», δήλωσε η Έμιλι Χάρισον από το Έσεξ την ώρα που επιβιβαζόταν σε πτήση για το Λονδίνο.

Το μέτρο αυτό επηρεάζει πολλούς Βρετανούς, ανάμεσά τους και τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς, ο οποίος βρίσκεται αυτή την περίοδο διακοπές στην Ισπανία, σύμφωνα με τους Sunday Times.

Ο Σαπς συμμετείχε μέσω τηλεφώνου από το θέρετρο όπου κάνει διακοπές στην έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής κυβέρνησης στην οποία ελήφθη η απόφαση για την Ισπανία.

Η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό, με περισσότερα από 290.000 κρούσματα και πάνω από 28.000 θανάτους. Αφού επέβαλε αυστηρό lockdown, άρχισε να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα στις αρχές του καλοκαιριού.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νέα άνοδος των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τις περισσότερες ισπανικές επαρχίες να επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και άλλες, όπως η Βαρκελώνη, να καλούν τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Η απόφαση της Βρετανίας ακολουθεί μία αντίστοιχη της Νορβηγίας, η οποία επανέφερε την Παρασκευή την καραντίνα 10 ημερών για όσους επιστρέφουν από την Ισπανία, ενώ η Γαλλία έχει συστήσει στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία.

Εκτός από την καραντίνα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία, ωθώντας τις περιφερειακές αρχές στα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες να ανακοινώσουν ότι θα προσπαθήσουν να λάβουν εξαίρεση από την καραντίνα.

Σε κατάσταση “μέγιστου συναγερμού” η Β. Κορέα: Πρώτο ύποπτο κρούσμα

Παρά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, το κλείσιμο των συνόρων και την καραντίνα που επέβαλε η κυβέρνησή του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ότι “θα μπορούσε να ειπωθεί ότι μπήκε στη χώρα” ο νέος κορονοϊός, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του έλαβε “το προληπτικό μέτρο” να επιβάλλει “πλήρη αποκλεισμό στην πόλη Κεσόνγκ” την 24η Ιουλίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Κιμ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Κόμματος Εργατών διότι πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό επέστρεψε από τη Νότια Κορέα περνώντας παράνομα τα σύνορα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που αναγνωρίζεται επίσημα κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 από πλευράς Πιονγκγιάνγκ. Ως σήμερα, οι βορειοκορεάτικες αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην επικράτεια.

Σύμφωνα με το KCNA, το πρόσωπο που είχε αυτομολήσει μπόρεσε να περάσει από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα των δύο χωρών. Έχει συμπτώματα που υποδεικνύουν πως πάσχει από την COVID-19.

“Ένα συμβάν επείγοντος χαρακτήρα καταγράφηκε στην πόλη Κεσόνγκ, όπου ένας αυτόμολος που πήγε στον νότο πριν από τρία χρόνια, ένα πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες ότι έχει μολυνθεί από τον φαύλο ιό [σ.σ. τον SARS-CoV-2], επέστρεψε τη 19η Ιουλίου περνώντας τη γραμμή οροθεσίας”, μετέδωσε το πρακτορείο.

Το KCNA δεν ανέφερε εάν το πρόσωπο αυτό υποβλήθηκε σε ειδικό τεστ. Μετέδωσε ότι τα αποτελέσματα “ιατρικών εξετάσεων”, ιδίως “στο ανώτερο (τμήμα) του αναπνευστικού”, καθώς και των “εξετάσεων αίματος” στις οποίες υποβλήθηκε είναι “αβέβαια”. Οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν τον άνθρωπο σε καραντίνα και να αρχίσουν ιχνηλάτηση των επαφών του.

Η Βόρεια Κορέα έχει λάβει χιλιάδες τεστ από τη Ρωσία και άλλες χώρες. Έκλεισε τα σύνορά της προληπτικά. Χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα, πάντως οι περιορισμοί χαλάρωσαν το τελευταίο διάστημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Πιονγκγιάνγκ ανεβάζει συνεχώς τον τόνο όσον αφορά τους διαφωνούντες που αυτομολούν στη Νότια Κορέα, αποκαλώντας τους “αποβράσματα” και απαιτώντας η Σεούλ να πατάξει οργανώσεις που έχουν ιδρύσει ώστε να σταματήσουν να στέλνουν προπαγανδιστικό υλικό στον βορρά.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ διέταξε να διενεργηθούν έρευνες στις στρατιωτικές μονάδες από τον τομέα ευθύνης πέρασε το πρόσωπο που υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, να “επιβληθεί αυστηρή τιμωρία” σε όσους ευθύνονται για το γεγονός και “να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα”.

Επιβραδύνεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 40 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 511 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει έτσι τους 4.558 νεκρούς επί συνόλου 91.583 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στον αντίποδα χθες 933 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που ιάθηκαν να φθάνει τους 32.903.

Αυτή ήταν η 17η συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από τα 1.000. Το ρεκόρ, 1.774 κρούσματα σε ένα 24ωρο, είχε καταγραφεί τη 19η Ιουνίου.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι θεωρούν τη μείωση των θανάτων και των μολύνσεων και την αύξηση των ανθρώπων που ξεπερνούν την ασθένεια θετικές ενδείξεις, προτρέπουν ωστόσο τους πολίτες να προσέχουν και να τηρούν τις συστάσεις και τα μέτρα προστασίας.

Γερμανία: Προς υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό οι τουρίστες που γυρίζουν από «κόκκινες» χώρες

Το ενδεχόμενο να επιβάλει τεστ για κορονοϊό για όσους τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα από προορισμούς υψηλού κινδύνου εξετάζει η Γερμανία. Κι αυτό γιατί σήμερα (25.07.2020) ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε στο υψηλότερο σημείο δύο μηνών.

Η κυβέρνηση στη Γερμανία θέλει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, σεβόμενη παράλληλα τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

“Ελέγχουμε επίσης εάν είναι νομικά δυνατό να υποχρεώνεται κάποιος να κάνει μια εξέταση, διότι αυτό θα συνιστούσε καταπάτηση της ελευθερίας του”, δήλωσε ο Σπαν.

Ο υπουργό Υγείας της Γερμανίας, που είναι ανώτερο στέλεχος των συντηρητικών της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια εξετάζουν όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό, ώστε να διασφαλισθεί πως είναι αναλογικά, με δεδομένο τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο Σπαν και οι περιφερειακοί ομόλογοι του από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν ότι οι αρχές θα προσφέρουν δωρεάν ελέγχους στους παραθεριστές που επιστρέφουν σε εθελοντική βάση.

Οι αφίξεις από χώρες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου – οι οποίες περιλαμβάνουν επί του παρόντος τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Τουρκία – θα οφείλουν να ελέγχονται αμέσως, ενώ οι εξετάσεις για αφίξεις από άλλους προορισμούς θα μπορούν να γίνουν εντός τριών ημερών.

Εάν ένας τουρίστας που φτάνει στο σπίτι από μια χώρα υψηλού κινδύνου ελεγχθεί αρνητικός δεν θα χρειαστεί να τηρήσει καραντίνα 14 ημερών, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υποχρεωτική, αν και εν γένει το μέτρο τούτο έχει εφαρμοστεί χαλαρά.

Η Γερμανία μέχρι στιγμής έχει κάνει καλύτερη δουλειά από πολλές άλλες χώρες στην καταπολέμηση του ιού χάρις στις έγκαιρες και εκτενείς δοκιμές του πληθυσμού.

Ωστόσο, βίντεο που κυκλοφόρησαν και δείχνουν αδικαιολόγητη συμπεριφορά από ορισμένους Γερμανούς τουρίστες στην Ισπανία προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι παραθεριστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό στην πατρίδα.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε απότομα την Παρασκευή σε 815, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) για μολυσματικές ασθένειες, ένας αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από τα μέσα Μαΐου. Αλλά και η σημερινή στατιστική παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο με 781 νέα κρούσματα.

Βέλγιο: Η χώρα εξετάζει ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού

Η πρωθυπουργός του Βελγίου Σοφί Βιλμές ανακοίνωσε σήμερα ότι εξετάζει νέα πρόσθετα μέτρα απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, την ίδια μέρα που τίθενται σε ισχύ ήδη ενισχυμένα μέτρα.

“Το εθνικό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει αυτή τη Δευτέρα στη βάση μιας νέας έκθεσης της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης της πανδημίας. Στόχος: η εξέταση πρόσθετων μέτρων σε εθνικό επίπεδο”, έγραψε στο Twitter.

“Μια ισχυρή τοπική προσέγγιση είναι επίσης θεμελιώδης για τις περισσότερο πληγείσες περιοχές”, πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην Αμβέρσα, όπου τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ανησυχεί ιδιαιτέρως τις αρχές.

Αυτή η συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας είχε προγραμματιστεί αρχικά να γίνει την Παρασκευή.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας ήδη τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, κυρίως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους, όπως οι αγορές, οι υπαίθριες αγορές, οι εμπορικοί δρόμοι, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική από τις 11 Ιουλίου στα μέσα μεταφοράς, στα καταστήματα, στους κινηματογράφους, στους χώρους λατρείας, στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες.

Οι Βέλγοι μπορούν στην παρούσα φάση να συναντούν 15 ανθρώπους την εβδομάδα, αλλά αυτό το “όριο των 15 δεν είναι οριστικό και η διατήρησή του στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του καθενός”, είχε εξηγήσει την Πέμπτη η πρωθυπουργός.

Στο Βέλγιο, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων κατά την περίοδο από τις 15 έως 21 Ιουλίου αυξήθηκε κατά 63% με μέσο όρο 215 διαγνωσμένα κρούσματα ημερησίως, έναντι 131 την προηγούμενη εβδομάδα.

Η χώρα μετρά σήμερα 65.199 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας και 9.817 θανάτους.

Ο θάνατος ενός τρίχρονου κοριτσιού, το οποίο ήταν το νεαρότερο θύμα στη χώρα, ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Το παιδί παρουσίαζε συναφείς παθολογίες.

“Παρότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την επιδημία δεν πρέπει να μας πανικοβάλουν, ωστόσο πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη”, είχε προειδοποιήσει την Πέμπτη η Βιλμές.

Το Βέλγιο είναι μια από τις χώρες που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της, με 85 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Η καταγραφή από τις βελγικές αρχές των θανάτων από κορονοϊό είναι μία από τις πιο εξαντλητικές στον κόσμο καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται οι θάνατοι που πιθανόν συνδέονται με τον ιό χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί με διαγνωστικό τεστ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα