Top

Sharon Gerstel: Αυτή η πράξη καταστροφής αντηχεί πέρα ​​από τα όρια του ελληνικού κράτους

Η πρώτη αντίδραση της καθηγήτριας Βυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας του UCLA στο άκουσμα της είδησης για τα αρχαία της Βενιζέλου.

Parallaxi
sharon-gerstel-αυτή-η-πράξη-καταστροφής-αντηχεί-π-695234
Parallaxi

Η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του UCLA, Sharon Gerstel στο άκουσμα της είδησης της απόσπασης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου έκανε την πρώτη της ανάρτηση στο Facebook. 

«Η απομάκρυνση των αρχαίων είναι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλου του κόσμου.» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτηση της.

Διαβάστε αναλυτικά το post:

“Σήμερα, την παραμονή των ιερών ημερών του Ορθόδοξου ημερολογίου, καθώς στρέφουμε την προσοχή μας σε ιερά ζητήματα, έχουμε λάβει την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη διάθεση των αρχαίων του μετρό της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση πάρθηκε με 13 ψήφους υπέρ και 12 κατά της απόσπασης των αρχαίων από τον σταθμό της Βενιζέλου, που αποτελούσαν την κεντρική «αρτηρία» της ύστερης αντίκας και της βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Αυτός ο δρόμος πλαισιώθηκε από τις περίφημες εκκλησίες που, κατά τη βυζαντινή περίοδο, θα είχαν γεμίσει αυτές τις μέρες με τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι θα συγκεντρώνονταν για προσευχή. Για μία μόνο ψήφο, αυτή η «αρτηρία» θα αποσυρθεί από το «σώμα» της πόλης.

Η καρδιά μου είναι σπασμένη για το τι θα συμβεί και για το ποιες ευκαιρίες χάνονται τώρα για μια πόλη που αγαπώ – ευκαιρίες να παρουσιάσει το παρελθόν της, να δημιουργήσει το μέλλον της , και να διεκδικήσει τον πολιτιστικό και ιστορικό της ρόλο ως ένα πολιτιστικό σταυροδρόμι.

Δεν ξέρω ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν τώρα για να αντιστραφεί μία απόφαση, που έχει πολιτικοποιηθεί, με αποτέλεσμα τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί να μην έχουν κάποιο κοινό σημείο επαφής, έτσι ώστε να προχωρήσουν μπροστά.

Η απόσπαση των αρχαίων είναι η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης, αλλά και του κόσμου. Αυτή η πράξη καταστροφής αντηχεί πολύ πέρα ​​από τα όρια του ελληνικού κράτους. Είναι μια πράξη που μας αφορά όλους. Είναι μια πράξη που μιλά για έλλειψη δέσμευσης και έλλειψη φαντασίας. Η Θεσσαλονίκη – και ο κόσμος – αξίζουν περισσότερα”

Η πρώτη αντίδραση της Sharon Gerstel, καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο UCLA, στο άκουσμα της είδησης…

Δημοσιεύτηκε από Stathis Gkotsis στις Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021

*Η Sharon Gerstel είναι καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας του UCLA  (University of California, Los Angeles) και μια από τις πιο αναγνωρισμένες βυζαντινολόγους διεθνώς.

Διαβάστε επίσης:

Η ήττα της πόλης

https://www.facebook.com/stathis.gkotsis/posts/1750298411836971

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα