Σημάδια αποσυμπίεσης των ΜΕΘ σε Β. Ελλάδα και Αττική – Διεργασίες για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού
Μετά από πολύ καιρό είναι η πρώτη φορά που εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης έκλεισε με κενές όλες τις ΜΕΘ.
Βελτιώνεται η κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη ενώ πολύ καλύτερα διαχειρίζεται την πανδημία πλέον η Αθήνα. Μετά από πολύ καιρό είναι η πρώτη φορά που εφημερία στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης έκλεισε με κενές όλες τις ΜΕΘ.
Εν τω μεταξύ πέντε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, δωρεά οικογένειας Αράβων που μένει στην χώρα μας, εγκαινιάστηκαν σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από τον υφυπουργό Υεγίας, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Η οικογένεια Κούρι προχώρησε στη δωρεά αυτή, αξίας ενός εκατομμυρίου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θεραπεία του ενός εκ των αδελφών που νοσηλεύθηκε για δύο μήνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με κορονοϊό και βγήκε νικητής.
Για τιτάνια μάχη που δίνει το προσωπικό του συστήματος Υγείας, έκανε λόγο στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα είναι λίγο καλύτερα πράγματα σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ και τις απλές κλίνες στη Βόρεια Ελλαδα.
Το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά όπου συζήτησαν για την κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ελλάδα αλλά και τις λεπτομέρειες για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού. «Πρέπει να αντέξουν οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, οι δομές. Πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο ακόμη. Δεν είναι εύκολη διαδικασία», καθώς «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.
Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή μαζί με την ομάδα τού κ. Κικίλια και μαζί με τους υγειονομικούς σε όλη τη χώρα «ενώσαμε δυνάμεις σε μια προσπάθεια που έχει βαθιά πατριωτικά χαρακτηριστικά απέναντι σε έναν παγκόσμιο εχθρό και το βασικότερο είναι ότι βρισκόμαστε στα μισά αυτής της μάχης».
Ήδη, στο 2ο Κέντρο Υγείας Περιστερίου γίνονται ήδη οι πρώτες πρόβες για την έναρξη των εμβολιασμών, ενώ θα υπάρχουν τέσσερις χώροι εμβολιασμού, οι οποίοι θα απαρτίζονται από ειδικούς γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Μπεκιάρης, καρδιολόγος, αντιδήμαρχος υγείας Περιστερίου, πρόεδρος διοικούσας επιτροπής του 2ου Κέντρου Υγείας Περιστερίου, θα μπορούν να εμβολιάζονται 4 άνθρωποι κάθε 10 λεπτά, ενώ θα δημιουργηθεί μια καινούργια ομάδα εμβολιασμού που θα επισκέπτεται τους ανθρώπους που είναι κατάκοιτοι και ανήμποροι και θα τους εμβολιάζει στο σπίτι. Αυτό θα γίνει συγχρόνως με την αρχή εμβολιαστικών κέντρων που θα κάνουμε εδώ, είπε ο κ. Μπεκιάρης.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και μεγάλης ηλικίας άτομα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.
«Είμαστε στην τελική ευθεία για την οργάνωση του εμβολιασμού», δήλωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Πρόκειται για μια πολύ σύνθετη άσκηση, είπε και κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση μέσω της ιστοσελίδας gov.gr.
Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα