Σήμερα το μεσημέρι η στέψη του βασιλιά Καρόλου
Το τρελό ποσό για την τελετή και η γκρίνια.
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου, η πρώτη στέψη στη Βρετανία έπειτα από 70 έτη προγραμματίζεται για σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η βασίλισσα Καμίλα θα ζήσουν μια ιστορική στιγμή στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.
Παρά τις προγνώσεις του καιρού, πλήθος κόσμου έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται κατά μήκος της διαδρομής της πομπής.
Στο μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο είναι δρακόντεια καθώς στη βρετανική πρωτεύουσα κατέφθασαν πάνω από 100 ξένοι ηγέτες και εκπρόσωποι 200 χωρών.
Να σημειωθεί ότι την ώρα που θα γίνεται η στέψη έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις ατόμων που αντιτίθενται στη μοναρχία.
Πώς θα γίνει η τελετή
Την τελετή στέψης, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν δύο ώρες, θα δουν από κοντά 2.300 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ξένοι ηγέτες, βασιλείς και βασίλισσες, τα μέλη της οικογένειας του Καρόλου και της Καμίλα και εκπρόσωποι της κοινωνίας.
Και επειδή εκδήλωση της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας χωρίς ίντριγκα δεν υπάρχει, τα φώτα αναμένεται να πέσουν και στον πρίγκιπα Χάρι ο οποίος έφθασε στο Λονδίνο με εμπορική πτήση χθες και θα πραστεί σήμερα στη στέψη καθήμενος μακριά από την οικογένεια, στη 10η σειρά, εξόριστος ουσιαστικά όπως ο ίδιος έχει επιλέξει να ζει. Θα είναι η πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Χάρι που θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον αδελφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Ο Κάρολος έγινε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και 14 άλλων βασιλείων στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν η μητέρα του Ελισάβετ πέθανε μετά από 70 χρόνια στο θρόνο. Έχουν περάσει μήνες εντατικού σχεδιασμού για τους εορτασμούς της στέψης – τους 40ούς που πραγματοποιούνται στο Αβαείο του Ουέστμινστερ από το 1066.
Στο Μπάκιγχαμ χθες η μεγάλη δεξίωση
Την παραμονή της στέψης, ο βασιλιάς έδειχνε χαλαρός καθώς έκανε μια βόλτα στο Mall, πλαισιωμένος από τον πρίγκιπα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας και μια ισχυρή ομάδα ασφαλείας.
Η Barbara Crowther, 69 ετών, και η φίλη της Pauline, ενώθηκαν με το πλήθος κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Coronation Street».
«Δεν επρόκειτο να κατασκηνώσουμε, αλλά υπάρχει τόσος πολύς κόσμος εδώ, που σκεφτήκαμε ότι αν δεν κατασκηνώσουμε, δεν θα φτάσουμε πουθενά κοντά στο μέτωπο», δήλωσε η κ. Crowther.
Η Katie Gordon, από το Wiltshire, ζωγράφιζε πρόσωπα με τις δύο κόρες της την Παρασκευή. Πιστεύει ότι ο νέος βασιλιάς και η νέα βασίλισσα «θα είναι υπέροχοι».
«Κατασκηνώνουμε απόψε, έτοιμοι για τη στέψη, και βάφουμε τα πρόσωπα όλων όσων περνούν», είπε η κ. Gordon.
«Το κάνουμε δωρεάν, είναι απλά κάτι που κάνουμε. Αγοράσαμε τις μπογιές προσώπου για τους εαυτούς μας και σκεφτήκαμε, γιατί να μην το κάνουμε και για άλλους ανθρώπους;».
Καθώς ο ήλιος έδυε την Παρασκευή, εκατοντάδες σκηνές είχαν εμφανιστεί κατά μήκος της διαδρομής της Στέψης, με τους συγκεντρωμένους να ευελπιστούν να παρακολουθήσουν το ιστορικό γεγονός από όσο πιο κοντά γίνεται.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Justin Welby, θα ηγηθεί της τελετής, με καλεσμένους από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν μέχρι τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν.
Η Ολένα Ζαλένσκα, σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συναντήθηκε με την Κέιτ, πριγκίπισσα της Ουαλίας σε μια δεξίωση πριν από τη στέψη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ την Παρασκευή.
Ο Κάρολος φωτογραφήθηκε να ανταλλάσσει θερμά λόγια με την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας και να χαιρετά τη Πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας, με χειραψία και φιλί στο μάγουλο.
Ο όρκος του βασιλιά και ο όρκος της οικογένειας
Υπήρξε διαμάχη σχετικά με το αν ζητήθηκε από τους ανθρώπους του Οίκου των Γουίνδσορ να ορκιστούν πίστη στον βασιλιά.
Η Εκκλησία της Αγγλίας διευκρίνισε ότι αυτό είναι εντελώς προαιρετικό και ότι οι άνθρωποι μπορούν αντ’ αυτού να έχουν μια «ιδιωτική στιγμή περισυλλογής».
Το κεντρικό μήνυμα της στέψης από τον βασιλιά Κάρολο είναι στην πρώτη του προσευχή όταν φτάνει στο Αββαείο: «Δεν ήρθα για να με υπηρετούν, αλλά για να υπηρετήσω».
Το αποκορύφωμα της τελετής θα έρθει όταν το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τοποθετηθεί στο κεφάλι του βασιλιά, μια στιγμή που θα σηματοδοτηθεί από το χτύπημα των καμπανών του Αβαείου και από τους κανονιοβολισμούς που θα πέσουν εκείνη την ώρα.
Η Καμίλα θα στεφθεί μαζί με τον Κάρολο – και μετά τη μακρά και περίπλοκη σχέση του ζευγαριού, θα αποκαλείται πλέον επίσημα ως Βασίλισσα Καμίλα.
Η τελετή θα δώσει έμφαση στην ποικιλομορφία και την ενσωμάτωση, με περισσότερα πολυθρησκευτικά στοιχεία από κάθε προηγούμενη στέψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας, Μουσουλμάνους, Βουδιστές και εκπροσώπους των Σιχ.
Ένα κεφάλαιο από τη Βίβλο θα διαβαστεί από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος είναι Ινδουιστής, και θα ακουστεί μουσική στα ουαλικά, τα σκωτσέζικα και τα ιρλανδικά γαελικά. Θα ακουστεί επίσης ελληνορθόδοξη μουσική ύστερα από προσωπική απαίτηση του νέου βασιλιά.
Στην τελετή θα συμμετάσχουν γυναίκες επίσκοποι, για πρώτη φορά σε μια τελετή στέψης που μετρά σχεδόν χίλια χρόνια.
Η πομπή του βασιλιά, η επιστροφή στο Μπάκιγχαμ
Μετά τη λειτουργία, γύρω στη 13:00, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα επιβιβαστούν στη χρυσή κρατική άμαξα και θα επιστρέψουν πίσω στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, σε μια εντυπωσιακή πομπή μήκους 1,6 χλμ., με 4.000 στρατιώτες και 19 στρατιωτικές μπάντες.
Όταν φτάσουν στο Παλάτι, παραμένει αβέβαιο ποιος θα βρεθεί μαζί με τον βασιλιά και τη βασίλισσα για την παραδοσιακή εμφάνιση στο μπαλκόνι.
Υπάρχουν σχέδια για ένα flypast όταν οι ανώτεροι βασιλείς θα βρίσκονται στο μπαλκόνι του Παλατιού, αλλά υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον καιρό, ο οποίος προβλέπεται βροχερός.
H λίστα με τους καλεσμένους στη στέψη του βασιλιά Καρόλου
Η λίστα με τους καλεσμένους στο Αβαείο περιλαμβάνει 2.300 καλεσμένους ανάμεσα στους οποίους ηγέτες και εκπρόσωποι από 203 χώρες αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών.
Δείτε ποιοι ηγέτες δήλωσαν ότι θα παρεβρεθούν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου:
Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά Mary Simon, γενική κυβερνήτης του Καναδά Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί αμερικανικής αντιπροσωπείας στη στέψη Αντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χάρλει, γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Κρις Χίπκινς, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Η Σίντι Κίρο, γενική κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, και ο σύζυγός της, Dr Ρίτσαρντ Ντέιβις. Shehbaz Sharif, πρωθυπουργός του Πακιστάν Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, πρόεδρος της Γερμανίας Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόεδρος της Ιταλίας Jagdeep Dhankhar, αντιπρόεδρος της Ινδίας Han Zheng, αντιπρόεδρος της Κίνας Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας και η σύζυγός του, Σαμπίνα Χίγκινς Leo Varadkar, Taoiseach της Ιρλανδίας Ferdinand Marcos Jr. και Louise Araneta-Marcos, πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων Wavel Ramkalawan, πρόεδρος των Σεϋχελλών, και η σύζυγός του, Linda Ramkalawan Mario Abdo Benítez και Silvana López Moreira, πρόεδρος και Πρώτη Κυρία της Παραγουάης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν Σαρλς Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Amina Jane Mohammed, αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Borjana Krišto, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Sheikh Hasina, πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κύπρου Ranil Wickremesinghe, πρόεδρος της Σρι Λάνκα Macky Sall, πρόεδρος της Σενεγάλης Froyla Tzalam, γενική κυβερνήτης του Μπελίζ Cornelius A. Smith, γενικός κυβερνήτης των Μπαχαμών και η σύζυγός του, Clara Smith Philip Davis, πρωθυπουργός στις Μπαχάμες Bob Dadae, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας David Vunagi, γενικός κυβερνήτης των Νήσων Σολομώντος Võ Văn Thưởng, πρόεδρος του Βιετνάμ Emmerson Mnangagwa, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Petr Pavel, πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας Alexander Van der Bellen, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Narayan Prakash Saud, υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τα μέλη βασιλικών οικογενειών που έχουμ δηλώσει ότι θα παρευρεθούν:
Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν, Μονακό Πρίγκιπας διάδοχος Akishino και πριγκίπισσα Kiko, Ιαπωνί Πρίγκιπας Φρέντερικ και πριγκίπισσα Μαίρη, Δανία Βασιλιάς Καρλ XVI Γουστάβος και Πριγκίπισσα Βικτώρια, Σουηδία Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια, Ισπανία Πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν και πριγκίπισσα Μέτε Μαρί, Νορβηγία Μέγας Δούκας Χένρι και Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέσα, Λουξεμβούργο Βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και βασίλισσα Μαξίμα, Ολλανδία Βασιλιάς Tuheitia και Makau Ariki Atawhai, βασιλείς Μαορί (Νέα Ζηλανδία) Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη, Βέλγιο Βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck και βασίλισσα Jetsun Pema, Μπουτάν Βασιλιάς Vajiralongkorn και Βασίλισσα Suthida, Ταϊλάνδη Βασιλιάς Tupou VI και Βασίλισσα Nanasipau’u, Τόνγκα Otumfuo Osei Tutu II και Lady Julia, βασιλείς της Ashanti (Γκάνα) Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και βασίλισσα Ράνια, Ιορδανία Yang di-Pertuan Agong και Raja Permaisuri Agong Tunku, Μαλαισία Ο πρίγκιπας Alois και η πριγκίπισσα Sophie, Λιχτενστάιν Βασιλιάς Χαμάντ, Μπαχρέιν Πρίγκιπας Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Κουβέιτ Βασιλιάς Mswanti III, Eswanti Βασιλιάς Letsie III και βασίλισσα Masenate, Λεσότο Πρίγκιπας Turki bin Muhammad Al Saud, Σαουδική Αραβία Σεΐχης Mansour bin Zayed, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, Κατάρ Theyazin bin Haitham Al Said, Ομάν Πριγκίπισσα Lalla Meryem, Μαρόκο
Καλεσμένοι είναι και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, η Αννα-Μαρία και ο γιος της Παύλος.
Η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου θα έχει στοιχεία που θα αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης κοινωνίας
Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.
Η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.
Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».
Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση θα αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του, Καμίλα, η οποία θα στεφθεί βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας θα απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.
Πόσο θα στοιχίσει τελικά η στέψη του βασιλιά Καρόλου
Ούτε η Ντάουνινγκ Στριτ ούτε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα επιβεβαιώσουν το ακριβές κόστος της στέψης, αν και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκτοξεύσει ως εικασία το ποσό των 100 εκατομμυρίων λιρών, ποσό περίπου διπλάσιο από το κόστος της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ. Η εκδήλωση του 1953 ήταν η πιο ακριβή τελετή που έγινε ποτέ από τη μοναρχία εκείνη την εποχή, σύμφωνα με τους New York Times, με κόστος 1,57 εκατ. λιρών ή το σύγχρονο ισοδύναμο των 56 εκατ. λιρών. Η υψηλότερη τιμή αυτή τη φορά αποδίδεται τουλάχιστον εν μέρει στην ασφάλεια, η οποία δεν αποτελούσε τόσο μεγάλο πρόβλημα πριν από δεκαετίες.
Ο Γκράχαμ Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της αντιμοναρχικής ομάδας Republic και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου «Κατάργηση της μοναρχίας» (Abolish the Monarchy), υποψιάζεται ότι η εκτίμηση των 100 εκατομμυρίων λιρών είναι συντηρητική.
«Υποψιάζομαι ότι θα είναι τουλάχιστον αυτό», είπε στο TIME. «Είναι ένα υπερβολικό ποσό χρημάτων που ξοδεύει ο φορολογούμενος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που αγωνίζονται να λάβουν αύξηση μισθού. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και πρέπει να χρησιμοποιούν τράπεζες τροφίμων. Υπάρχουν νοσοκομεία που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, σχολεία που αγωνίζονται να βρουν πόρους για τα παιδιά τους, αστυνομικές υπηρεσίες που αγωνίζονται σε διάφορα είδη εγκλημάτων».
Ο Γκράχαμ παραδέχεται ότι τα 100 εκατομμύρια λίρες δεν είναι ένα ποσό που θα μπορούσε να δώσει σοβαρές εάν δινόταν στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας ή στην Αστυνομία. «Αλλά θα έκανε πολύ καλό σε πολλούς ανθρώπους, αν διετίθετο για δημόσιες υπηρεσίες, άστεγους, φτωχούς και ούτω καθεξής, αντί να ξοδευτεί σε μια παρέλαση για έναν άνδρα».
Ορισμένοι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης έχουν εκνευριστεί με την ιδέα της μείωσης του κόστους της στέψης, με τον καγκελάριο του Δουκάτου του Λάνκαστερ, Όλιβερ Ντάουντεν, να λέει ότι «ο κόσμος δεν θα ήθελε να κάνει αυστηρή οικονομία και να πετάξει» αυτό που θα είναι μια ιστορική στιγμή για το έθνος. Εξάλλου, οι προηγούμενες στέψεις δεν συνέβαιναν πάντα σε βολικές στιγμές. Η στέψη του παππού του βασιλιά Καρόλου, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, το 1937 έλαβε χώρα εν μέσω οικονομικής ύφεσης, μόλις δύο χρόνια πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τη στιγμή που στέφθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 1953, το μεταπολεμικό δελτίο εξακολουθούσε να ισχύει. «Δεν νομίζω ότι, εκ των υστέρων, οι άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν για το κόστος της, απλώς και μόνο επειδή ήταν μια τεράστια επιτυχία και ένα τεράστιο θέαμα», λέει ο Richard Fitzwilliams, βασιλικός ειδικός επί πολλά χρόνια.
Αλλά αυτή η ιστορία είναι απίθανο να είναι πολύ παρηγορητική για πολλούς Βρετανούς. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς πιστεύουν ότι η στέψη δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του YouGov, σε σύγκριση με μόλις το 32% που είπε ότι θα έπρεπε. Μερικοί μάλιστα αναρωτήθηκαν γιατί η βασιλική οικογένεια δεν θα πληρώσει μόνη τον λογαριασμό. Μια πρόσφατη έρευνα από τον Guardian υπολογίζει την προσωπική περιουσία του βασιλιά Καρόλου σε 1,8 δισεκατομμύρια λίρες, αν και η πλήρης εικόνα των οικονομικών της μοναρχίας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής.
Από πού χρηματοδοτείται η βρετανική βασιλική οικογένεια
Ο Μπομπ Μόρις, επίτιμος ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Συντάγματος στο University College του Λονδίνου, λέει ότι η βασιλική οικογένεια χρηματοδοτείται από δύο κύριες πηγές. Η πρώτη, που ονομάζεται Sovereign Grant, προέρχεται από το Crown Estate, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών δισεκατομμυρίων λιρών. Ένα ποσοστό των κερδών του Crown Estate χρησιμοποιείται για την πληρωμή της βασιλικής οικογένειας ώστε να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της. (Φέτος, το ποσό αυτό ανήλθε σε 86,3 εκατομμύρια λίρες, ή περίπου 2,40 λίρες ανά φορολογούμενο.) Η δεύτερη πηγή εισοδήματος είναι τα έσοδα από το Δουκάτο του Λάνκαστερ και το Δουκάτο της Κορνουάλης, τις ιδιωτικές περιουσίες του μονάρχη και του κληρονόμου, αντίστοιχα.
Γιατί πληρώνει τη στέψη το κράτος και όχι η βασιλική οικογένεια
Ο λόγος που το κόστος της στέψης επιβαρύνει το βρετανικό κράτος, και όχι τη βασιλική οικογένεια, είναι επειδή «είναι μια κρατική εκδήλωση», λέει ο Μόρις. Η στέψη δεν είναι απαραίτητη για να γίνει βασιλιάς ή βασίλισσα ένας μονάρχης -αυτό συμβαίνει αυτόματα τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο άλλες ευρωπαϊκές μοναρχίες δεν ασχολούνται με τις στέψεις. Ωστόσο, «το να ζητήσουμε από τον επίσημο αρχηγό του κράτους της Βρετανίας να πληρώσει για τους δικούς του θα ήταν απλώς περίεργο», λέει ο Fitzwilliams -κάτι που προειδοποιεί ότι θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε απαίτηση να πληρώσει η μοναρχία. «Δεν θα μπορούσες να έχεις έναν αρχηγό κράτους να δουλεύει έτσι», προσθέτει.
Όσο δυσαρεστημένοι κι αν είναι πολλοί Βρετανοί για το κόστος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η δυσαρέσκεια δεν επεκτείνεται στη μεγάλη χρηματοδότηση της μοναρχίας. Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς (54%) πιστεύουν ότι η βασιλική οικογένεια αντιπροσωπεύει καλή σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov. Οι υποστηρικτές της μοναρχίας σπεύδουν να επισημάνουν τον ρόλο που έχει η μοναρχία στην προσέλκυση του τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και το ακριβές ποσό είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί.
Οι αντίπαλοι, ωστόσο, δεν πείθονται. «Δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι ο τουρισμός έρχεται στη Βρετανία λόγω της μοναρχίας», λέει ο Σμιθ, ο οποίος υποστηρίζει ότι για όλους τους ανθρώπους που μπορεί να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για τη στέψη, θα υπάρχουν εξίσου πολλοί που θα φύγουν εξαιτίας αυτής.
Πάνω από 60 αεροσκάφη θα συμμετέχουν στην «πτήση στέψης»
Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην πτήση της στέψης θα πετάξουν πάνω από μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Αγγλίας, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους να τα δουν.
Περισσότερα από 60 αεροσκάφη από το Βασιλικό Ναυτικό, τον Βρετανικό Στρατό και τη Βασιλική Αεροπορία -συμπεριλαμβανομένων των Red Arrows- έχουν προγραμματιστεί να πετάξουν πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Αλλά πολλοί άνθρωποι εκτός Λονδίνου θα μπορέσουν να τα δουν καθώς θα πετούν από και προς την πρωτεύουσα.
Οι ακριβείς διαδρομές των αεροσκαφών δεν δημοσιεύονται εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας.
Όμως, έχουν ανακοινωθεί οι περιορισμοί του εναέριου χώρου που σχετίζονται με τις πτήσεις επίδειξης, αποκαλύπτοντας τις περιοχές που θα πετάξουν. Οι περιορισμοί έχουν χωριστεί σε οκτώ ζώνες, η καθεμία με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μην ενοχλούνται τα αεροσκάφη από άλλους πιλότους.
Αυτές είναι οι περιοχές και οι ώρες όπου οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να δουν κάποια από τα αεροσκάφη που θα κάνουν πτήση επίδειξης:
Περιοχή Α μεταξύ 15.15 μ.μ. και 17.00 μ.μ.: Η ακτή του Lincolnshire, συμπεριλαμβανομένου του Skegness, και η ακτή του Norfolk, συμπεριλαμβανομένου του Cromer και του Great Yarmouth. Περιοχή Β μεταξύ 15.45 και 17.00: Thetford, Norfolk και Bury St Edmunds, Suffolk. Περιοχή Γ μεταξύ 16:00 και 17:00: Ipswich, Suffolk. Περιοχή Δ μεταξύ 16:00 και 16:45: Colchester και Chelmsford, Essex. Περιοχή Ε μεταξύ 16.10 και 16.45: Λονδίνο. Περιοχή ΣΤ μεταξύ 16.20 και 17.00: Croydon, νοτιοανατολικό Λονδίνο, και Epsom, Surrey. Περιοχή Ζ μεταξύ 16.20 και 17.00: Farnborough, Hampshire, Reading, Berkshire, Swindon, Wiltshire και Oxford, Oxfordshire. Περιοχή Η μεταξύ 4.20μμ και 5μμ: Ανατολικό Gloucestershire και δυτικό Oxfordshire. Περιοχή Ι μεταξύ 4.20μμ και 5μμ: Marlborough και Tidworth, Wiltshire. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα σύζυγος πρόκειται να εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας για να παρακολουθήσουν την εξάλεπτη πτήση επίδειξης.
Από τον καιρό θα εξαρτηθεί η πτήση επίδειξης Η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί η πτήση επίδειξης μπορεί να ληφθεί από τον Αντιπτέραρχο της RAF Mark Flewin, Αξιωματικό Αεροπορίας που διοικεί την Ομάδα Νο 1, ή από τους πιλότους των αεροσκαφών.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει μια «συννεφιασμένη, υγρή ημέρα» σε μεγάλα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στο Λονδίνο θα βρέξει «γύρω στο μεσημέρι».
Μεγάλες οθόνες θα τοποθετηθούν σε βασιλικά πάρκα, μεταξύ άλλων στο Χάιντ Παρκ, στο Γκριν Παρκ και στο πάρκο Σεντ Τζέιμς, ώστε οι βασιλικοί θαυμαστές να μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της ημέρας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού (DCMS), περισσότερες από 57 τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέτουν μεγάλες οθόνες που θα επιτρέψουν σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στις πόλεις τους. Ορισμένες θα προβάλλουν επίσης τη συναυλία της στέψης της Κυριακής.
Τα ορόσημα του Λονδίνου θα φωτιστούν μαζί με το Big Ben για τη Στέψη
Τέσσερα ορόσημα του Λονδίνου ανακοινώθηκαν ως προσθήκες στον κατάλογο των κτιρίων που θα φωτιστούν σε όλη τη χώρα για να σηματοδοτήσουν τη στέψη του βασιλιά.
Η Tower Bridge, η London Bridge, το Guildhall και το Mansion House θα φωτιστούν με κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα για να σηματοδοτήσουν τη στέψη του βασιλιά και της βασίλισσας συζύγου αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι πολύχρωμες επιδείξεις θα πραγματοποιηθούν το βράδυ μετά την τελετή στέψης, από τις 20:00 έως τα μεσάνυχτα, και την ίδια περίοδο την Κυριακή, ώστε να συμπέσουν με την εκδήλωση του BBC Lighting Up The Nation.
150 κάμερες του BBC για την τελετή Στέψης
Το BBC θα έχει 150 κάμερες που θα καλύψουν τις εορταστικές εκδηλώσεις της στέψης, συμπεριλαμβανομένης της πομπής προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ και της ίδιας της τελετής.
Μεταδίδοντας από προσωρινά στούντιο στο Λονδίνο και το Ουίνδσορ, η εταιρεία θα βρίσκεται επίσης στις δέκα τοποθεσίες της εκδήλωσης Lighting Up The Nation.
Θα υπάρχουν χορογραφημένα λέιζερ, προβολές και επιδείξεις με drone πάνω από ιστορικές γέφυρες και κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του παραλιακού μετώπου του Μπλάκπουλ στο Λάνκασαϊρ, ως μέρος της συναυλίας της στέψης.
Εκτός από τις σταθερές επιχειρήσεις, θα υπάρξουν 19 ξεχωριστές εξωτερικές μεταδόσεις από το Ουίνδσορ, το Λονδίνο και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην κάλυψη του BBC θα συμμετέχουν παρουσιαστές όπως οι Kirsty Young, Sophie Raworth, Clare Balding και Huw Edwards.
*Η πομπή του βασιλιά και της βασίλισσας θα ξεκινήσει από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 12.20 π.μ. και θα φθάσει στο αβαείο του Ουέστμινστερ στις 12.53 π.μ. Η τελετή θα ξεκινήσει στη 13 μ.μ. και θα διαρκέσει δύο ώρες, με την καθοριστική στιγμή να έρχεται το μεσημέρι, όταν ο βασιλιάς θα στεφθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τοποθετήσει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου. Θα ακουστούν σάλπιγγες και θα πραγματοποιηθούν κανονιοβολισμοί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελετή θα περιλαμβάνει την πρώτη προσφώνηση του λαού – μια σύγχρονη προσθήκη στην αρχαία τελετή, κατά την οποία οι άνθρωποι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπερπόντια βασίλεια θα κληθούν να δώσουν όρκο πίστης στον Κάρολο. Όταν τελειώσει η τελετή, ο νεοστεμμένος βασιλιάς και η βασίλισσα θα ξεκινήσουν την πομπή της στέψης πίσω στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τη χρυσή κρατική άμαξα μέσω της δοκιμασμένης διαδρομής της Πλατείας του Κοινοβουλίου, κατά μήκος της Whitehall, γύρω από την Πλατεία Τραφάλγκαρ, μέσω της Αψίδας του Ναυαρχείου και κάτω από το The Mall, φτάνοντας πίσω στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 15.33. Η πομπή της στέψης του βασιλιά εκτείνεται σε μόλις 1,3 μίλια – περίπου το ένα τέταρτο του μήκους του εορταστικού ταξιδιού των πέντε μιλίων της αείμνηστης βασίλισσας.
Πηγές: iefimerida, ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Δ.Π., ieidiseis