Ελλάδα

Σκέρτσος: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν την κοινή τους «ψυχή»

Στα ύψη η αντιπαράθεση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για ΦΠΑ και ΕΦΚ σε καύσιμα.

Parallaxi
σκέρτσος-συριζα-και-πασοκ-αποκαλύπτο-998350
Parallaxi

Τα φορολογικά βρίσκονται για ακόμη μια ημέρα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ενόψει εκλογών 2023, μεταξύ της Νέας Δημοκρατία, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου το βράδυ της Κυριακής, που επιχειρηματολογούσε κατά της μείωσης του ΦΠΑ.

Εκλογές 2023: Η ανάρτηση Σκέρτσου που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης

«Αντί να μας υβρίζετε Παναγιώτη Δουδωνη για τη μείωση 50 φόρων -7 δις ευρώ στην τετραετία, x2 ανάπτυξη από ΕΕ, αύξηση μισθών 20%, ρεκόρ 20ετίας άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών, μείωση ρεκόρ στην ΕΕ δημοσίου χρέους κατά 36 μονάδες και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, πείτε μας γιατί το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ θέλει να επιδοτήσει κατανάλωση πλουσίων και τουριστών με οριζόντια περικοπή ΦΠΑ;

Τα φορολογικά μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και αποτελεσματικά. Μείωση ΦΠΑ ανοίγει τρύπα στα ταμεία 1,5 δις και μπαίνει στην τσέπη μεσαζόντων. Ακόμη κι αν έφτανε ένα μέρος της στο τελικό προϊόν θα ωφελούνταν περισσότερο οι έχοντες. Για ποια φορολογική δικαιοσύνη μιλάμε ακριβώς;

Η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο 2023 εμφανίζει τον 4ο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ 34 ευρωπαϊκών χωρών στο μισό του πληθωρισμού ΕΕ-Ευρωζώνης. Η Ισπανία που μηδένισε ΦΠΑ τρέχει με υψηλότερο πληθωρισμό.

Έστω ότι μειώνουμε ΦΠΑ κατά 7 μονάδες (και δεν πάει στην τσέπη μεσαζόντων) Κατανάλωση s/m €520/μήνα X -7%=€36,4 όφελος Κατανάλωση s/m €1000/μήνα X -7%=€70 όφελος Κατανάλωση s/m €1500/μήνα X -7%=€105 όφελος

Ποιος ωφελείται περισσότερο; Η υψηλή ή η χαμηλή κατανάλωση; Οι φτωχοί ή οι πλούσιοι; Με το market pass το νοικοκυριό που ξοδεύει €520/μήνα στο s/m λαμβάνει €52 ενίσχυση/μήνα από τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων που φορολόγησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή περισσότερα από τη μείωση ΦΠΑ αν ποτέ έφτανε στο τελικό προϊόν.

Με τη στοχευμένη στήριξη εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, των πραγματικά ευάλωτων, δείχνουμε ότι εμείς είμαστε η παράταξη που στηρίζει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Όχι, μεσάζοντες ούτε πλούσιους.

Αν και η Οξφόρδη κάνει τέτοιο λαϊκισμό τότε τι να πει η Κουμουνδούρου; Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να μιλήσουμε για φορολογική δικαιοσύνη να μας πει τι σκοπεύει να κάνει για μείωση φοροδιαφυγής και αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.Περισσότερη υπευθυνότητα, αντί να πετάτε λεφτά που δεν έχετε από το παράθυρο. Λίγη αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει».

Τσαπανίδου: Οι «άριστοι» συνεργάτες Μητσοτάκη δεν ξέρουν ούτε τα βασικά

«Έχουν αποφασίσει στη ΝΔ να τερματίσουν την προπαγάνδα και σε αυτές τις εκλογές, ακόμη και με τον κίνδυνο της αυτογελοιοποίησης», τονίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανάρτηση του εκπρόσωπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκη Σκέρτσου.

«Χθες βράδυ ο κ. Σκέρτσος, πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ, με μια ανάρτηση μνημείο μαθηματικής αλχημείας, προσπάθησε να μας πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Και ως γνωστόν, η ΝΔ ανατριχιάζει στην ιδέα να ευνοήσει τους πλούσιους, αλίμονο», επισημαίνει και σχολιάζει «Πάλι καλά που δεν μας πρότεινε και να αυξηθεί κι άλλο ο ΦΠΑ, για να μειωθούν οι ανισότητες».

«Οι “άριστοι” συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να μην ξέρουν ούτε τα βασικά. Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι γιατί τα χαμηλά και μεσαία στρώματα διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στις βασικές καθημερινές ανάγκες. Προφανώς και το ξέρουν. Απλά δεν διστάζουν να κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον ελληνικό λαό, κάνοντας τη νύχτα, μέρα», υπογραμμίζει.

Κλείνοντας η Πόπη Τσαπανίδου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «στόχος τους, είναι να κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους μεσαίους φτωχούς. Και θα μας πούνε κάθε δυνατή δικαιολογία για να το πετύχουν, αδιαφορώντας πλήρως για την αλήθεια και τη σοβαρότητα. Όπως ακριβώς και ο Τραμπ».

ΠΑΣΟΚ: Οι δεσμεύσεις της ΝΔ προαναγγέλλουν φοροεπιδρομή σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Tο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του εξαπέλυσε και αυτό επίθεση στον εκπρόσωπο της ΝΔ, Άκη Σκέρτσο, με αφορμή αναφορά του στη μείωση των έμμεσων φόρων στην κατανάλωση. «Ιδανικοί υποψήφιοι για το επόμενο νόμπελ … οικονομικής κοροϊδίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του κόμματος σε ανακοίνωσή του. «Ο κ. Σκέρτσος κατά την πολυετή θητεία του ως γενικός διευθυντής του ΣΕΒ έμαθε – ως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του – τα εξής αξιοθαύμαστα οικονομικά :

Ισχυρίζεται ότι η μείωση των φόρων κατανάλωσης – και ιδίως του ΦΠΑ, που σημειωτέον η Νέα Δημοκρατία είχε συμπεριλάβει στο προεκλογικό της πρόγραμμα το 2019 – ευνοεί τους πλούσιους, ενώ η μείωση των φόρων σε διανεμόμενα μερίσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και σε γονικές μεταβιβάσεις περιουσιών εκατομμυρίων ευρώ ευνοεί τους οικονομικά αδύναμους και την μεσαία τάξη και όχι τους ελάχιστους ισχυρούς, που στηρίζει και στηρίζεται ο κ. Μητσοτάκης!», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να θυμάται, ότι λόγω της ακρίβειας οι πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε έμμεσους φόρους τη διετία 2022-23.

Ότι η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 7,4 % σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και η έκθεση της ΕΕ διαπιστώνει ότι ούτε το 2023 θα υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις.

Ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 50 δισεκατομμύρια και το εμπορικό έλλειμμα το 2022 ήταν 12%, ενώ για φέτος προσδιορίζεται στο 9,2%. Κάτι που δεν συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως αρέσκεται να υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, μιας και στην Πορτογαλία – χώρα με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά – το εμπορικό έλλειμμα ήταν 1% πέρυσι, και φέτος περνά σε πλεόνασμα 1%».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς την ΕΕ, για πρωτογενή πλεονάσματα που φθάνουν το 2,5% το 2026, προαναγγέλλουν τη συνέχιση της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μέσω των φόρων κατανάλωσης και την εφαρμογή της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας για την επικείμενη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους».

Σκέρτσος: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν την κοινή τους ψυχή»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ απάντησε σε υψηλούς τόνους, σημειώνοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν επιτέλους την κοινή τους ψυχή στην πορεία για να αποκτήσουν και κοινή «σάρκα». Ενώ καθημερινά μας βομβαρδίζουν με τρομακτικές θεωρίες έκτακτων φόρων που φρενάρουν την ανάπτυξη, διώχνοντας τις επενδύσεις και τις νέες θέσεις εργασίας, επιμένουν σε ένα μεγάλο ψέμα».

«Τάζουν μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, χωρίς να λένε ποιους φόρους θα αυξήσουν σε μόνιμη βάση για να καλύψουν το κενό 3,5 δις ευρώ που θα προκύψει στα δημόσια έσοδα, ώστε να χρηματοδοτηθούν μόνιμες δαπάνες δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλειας», σημειώνει ο Άκης Σκέρτσος και συνεχίζει:

«Τους θυμίζουμε ότι οι μόνιμες περικοπές φόρων απαιτούν μόνιμα ισοδύναμα -και όχι έκτακτα- δημοσιονομικά αντίμετρα. Συνεπώς, αναμένουμε να μας πουν ποιους φόρους θα αυξήσουν για να εξασφαλίσουν 3,5 δις ευρώ έσοδα σε μόνιμη βάση».

«Επιπλέον, δεν μας εξηγούν γιατί στη Ισπανία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Σάντσεζ που δοκίμασε το ίδιο μέτρο μείωσης του ΦΠΑ, η μείωση αυτή δεν έφτασε στις τιμές καταναλωτή και ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από την Ελλάδα», τονίζει και καταλήγει:

«Αν ήταν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις εξουσίας θα πρότειναν και αντίστοιχα υπεύθυνα μέτρα. Όμως λειτουργούν, δυστυχώς, ως κόμματα καταγγελίας που απεχθάνονται την ευθύνη και κοροϊδεύουν κατά πρόσωπο τους πολίτες. Δυστυχώς δεν κατάλαβαν κανένα από τα μηνύματα της πρώτης κάλπης ενώ αποκαλύπτουν -ηθελημένα ή άθελα- και ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους για τη δεύτερη».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα