Διεθνή

Η σκιά του φασισμού πάνω από τις εκλογές των Ισραηλινών

Ένα ακραίο σποτ, δυο νεοναζιστικά κόμματα και ένας πρωθυπουργός που συμμαχεί με το διάβολο.

Parallaxi
η-σκιά-του-φασισμού-πάνω-από-τις-εκλογέ-429233
Parallaxi

Το Ισραήλ σήμερα, 9 Απριλίου, έχει εκλογές και η υπουργός Δικαιοσύνης, Ayelet Shaked μέσω ενός τηλεοπτικού spot επιχειρεί να διακωμωδήσει τις κατηγορίες περί φασισμού που διατυπώνουν οι επικριτές της.

Το video χαρακτηρίζεται από την ασπρόμαυρη εικόνα, τις αργές κινήσεις, ενώ στο τέλος πιάνει ένα μπουκάλι με την ετικέτα «φασισμός» στα αγγλικά και ψεκάζεται. «Για εμένα, αυτό είναι το άρωμα της δημοκρατίας» αναφέρει. Θα μπορούσε να είναι διαφήμιση life style ενός οίκου μόδας. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά. Class, λάμψη, στιλ. Και όμως. Διαφημίζει κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Στο τέλος του σποτ λέει: Η δημοκρατία μυρίζει σαν το φασισμό…

Αν και οι περισσότεροι πήραν το σποτ ως αστείο, στην πραγματικότητα συνοδεύεται από φράσεις στα εβραϊκά όπως: «Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», «διαχωρισμός εξουσιών» και «περιορισμός του Ανώτατου Δικαστηρίου», που αναγράφονται και στην πολιτική της ατζέντα.

Κάπου εδώ, ξεπροβάλλει μέσω του spot «φασισμός» ένα νεοναζιστικό κόμμα στο Ισραήλ που κατεβαίνει στις σημερινές εκλογές με στόχο να «χτυπήσει» τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επιδιώκει μια πέμπτη θητεία ως πρωθυπουργός, αντιμετωπίζοντας κατηγορητήριο για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης.

Η παράταξη της Σακέντ επιθυμεί να αποδυναμώσει την ισραηλινή Δικαιοσύνη, ενώ υποστηρίζει ότι το σύνολο του Παλαιστινιακού λαού αποτελεί εχθρό του Ισραήλ και πρέπει να εξοντωθεί συμπεριλαμβάνοντας τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες. Μιλά ανοικτά για μια νέα γενοκτονία, στο πρότυπο της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Ναζί. 

Ακόμη και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι ακολουθεί τη λογική του Αδόλφου Χίτλερ, οπότε οι σημερινές εκλογές θα τραβήξουν τα βλέμματα πολλών χωρών, γιατί ένα νεοναζιστικό κόμμα έρχεται για να ταράξει την καθημερινότητα του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσφατα στράφηκε προς το εξτρεμιστικό κόμμα Otzma Yehudit (Εβραϊκή Ισχύς), οι οποίοι έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι είναι υπέρ της βίας εναντίον των Παλαιστινίων. Στις εκλογές παρατηρείται ένας κατακερματισμός των ακροδεξιών υποψηφιοτήτων με δυο καθόδους. Μπροστά στο φόβο να μην εισέλθει κανένα από τα δυο κόμματα στη βουλή ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε αγώνα να πείσει τα ακροδεξιά κόμματα «Jewish Home» και «Otzma Yehudit» να συγχωνευθούν προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες τους να εισέλθουν στην Κνεσέτ για να σχηματίσουν συνασπισμό με το κόμμα του, το Likud.

Πηγή: nytimes

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα