Top

Σκληρές μάχες σε Μαριούπολη, Χάρκοβο – Η πορεία των διαπραγματεύσεων

Ζελένσκι: Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας «θα πληρώσουν»

Parallaxi
σκληρές-μάχες-σε-μαριούπολη-χάρκοβο-897435
Parallaxi
Ουκρανία
Εικόνα: Τwitter

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε. Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο ουκρανός αξιωματικός. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία χθες Τρίτη, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Αγωνία για τη Μαριούπολη

Μάχες σώμα με σώμα στη Μαριούπολη. Εκεί όπου τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα. Μετά από τέσσερις εβδομάδες πολιορκίας, τα διεθνή Μέσα τη χαρακτηρίζουν «μαρτυρική πόλη». Ειδικά εφόσον προηγήθηκε και το ηχηρό «όχι» στο τελεσίγραφο της Ρωσίας για την κατάθεση όπλων από τον ουκρανικό στρατό, αλλά και την άνευ όρων παράδοση της πόλης στις ρωσικές δυνάμεις. «Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι κάποιες από τις ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον μέσα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης. «Παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς. Οι Ουκρανοί όμως παλεύουν πολύ σκληρά για να μην πέσει η Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Η μία ανάλυση διαδέχεται την άλλη για τη στρατηγική σημασία της συγκεκριμένης πόλης για τη Μόσχα και τη βαρύτητα που έχει στον πόλεμο αυτό. Δεν είναι μονάχα ζήτημα γοήτρου για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος του είναι να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, καθώς έτσι θα ελέγξει όλη την παράκτια ζώνη της Αζοφικής και θα ενώσει την Κριμαία με το Ντονμπάς και τη Ρωσία. Μετά ενδέχεται να πλήξει και την Οδησσό, να φτάνοντας μέχρι και το δυτικό άκρο της παράκτιας ζώνης, τα σύνορα δηλαδή με τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Επιπλέον, η πτώση της Μαριούπολης θα αποδεσμεύσει ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες πιθανότατα θα στραφούν προς Βορρά για να εκκαθαρίσουν τις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Όπως και να έχει, η Μαριούπολη είναι στο έλεος σφοδρών βομβαρδισμών στον νότο, όπου Ρώσοι στρατιώτες, αυτονομιστές και Τσετσένοι προσπαθούν να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση. Η καταστροφή στην πόλη είναι ολοκληρωτική, οι κάτοικοι απελπισμένοι ψάχνουν στα ερείπια τα υπάρχοντά τους και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να ζουν με τον τρόμο σε άθλιες συνθήκες. Οικογένειες που έφυγαν από την πόλη με ιδιωτικά οχήματα περιγράφουν τις εικόνες αποκάλυψης, με τους νεκρούς να κείτονται άταφοι στους δρόμους. Συγκλονιστική και η μαρτυρία του τελευταίου δημοσιογράφου που αποτύπωσε την φρίκη. Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους που εγκατέλειπαν τη Μαριούπολη. Υπολογίζεται ότι οι εγκλωβισμένοι άνθρωποι μπορεί και να ξεπερνούν τους 200 χιλιάδες. Η οργάνωση Human Rights Watch περιέγραψε την πόλη ως «ένα παγωμένο τοπίο κόλασης γεμάτο με πτώματα και κατεστραμμένα κτίρια».

Πράγματι, μάχες διαξάγονται στους δρόμους της Μαριούπολης, όπως ανέφερε και ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Κατήγγειλε ότι Ρώσοι στρατιώτες βάλλουν αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές και σε στρατιωτικούς στόχους. Έκκληση προς τη Ρωσία να επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την έξοδο αμάχων από τη Μαριούπολη απηύθυνε εκ νέου η Ουκρανία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δήλωσε ότι ούτε τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να πλησιάσουν το θέατρο, αλλά και άλλα σημεία στα οποία βρίσκονται τραυματισμένοι άμαχοι εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

Για «σκληρή αντιπαράθεση» στις συνομιλίες με τη Ρωσία, έκανε λόγο ο Ζελένσκι, ο οποίος διακρίνει σημάδια προόδου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά συμπλήρωσε ότι «βήμα-βήμα προχωράμε μπροστά». Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 100.000 κάτοικοι βρίσκονται στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σε απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Ζελένσκι: Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας «θα πληρώσουν»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διεμήνυσε σήμερα ότι οι πιλότοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι δρουν στη χώρα του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, θα «λογοδοτήσουν». «Θα το πληρώσετε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο», δήλωσε. «Σήμερα ή αύριο, δεν έχει και τόση σημασία. Το σημαντικό είναι πως είναι αναπόδραστο».

Αναφέρθηκε στον πιλότο ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη. «Αυτό θα συμβεί σε όποιον σκοτώνει τον λαό μας, τον ειρηνικό λαό μας στην ειρηνική χώρα μας», είπε. Οι ρώσοι πιλότοι μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα των διαταγών που εκτελούν, συνέχισε. «Το να σκοτώνεις άμαχους είναι έγκλημα», επέμεινε. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διατείνεται ότι οι δυνάμεις της έχουν καταρρίψει κάπου 100 ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά από την έναρξη της εισβολής, που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πριν από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες. Ο ισχυρισμός αυτός είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η ΕΕ θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιό της για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη τα σχέδιά της με τα οποία θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής θα έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, στην εκπαίδευση και τη στέγαση, μετά το άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σχεδόν 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν φτάσει στην ΕΕ αφού διέφυγαν από την Ουκρανία. Η κλίμακα και η ταχύτητα (σ.σ. αυτής της ροής προσφύγων) είναι άνευ προηγουμένου. Κατά μέσο όρο, κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί φτάνει στην ΕΕ», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα