Διεθνή

Σοκ από τη Wall Street Journal: Οι αλγόριθμοι του instagram προωθούν δίκτυα παιδόφιλων

Μέσω συστημάτων σύστασης που ειδικεύονται στη σύνδεση εκείνων που μοιράζονται «ειδικά ενδιαφέροντα».

Parallaxi
σοκ-από-τη-wall-street-journal-οι-αλγόριθμοι-του-instagram-προω-1017212
Parallaxi

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal σε δημοσίευμά της οι αλγόριθμοι ενίσχυσης κοινοτήτων του Instagram έχουν ενεργοποιήσει και ενισχύουν ένα τεράστιο δίκτυο παιδόφιλων που αναζητούν παράνομο σεξουαλικό περιεχόμενο και δραστηριότητα ανηλίκων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εφημερίδα διεξήγαγε σε συνεργασία με ερευνητές στο Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Άμχερστ έρευνα για την παιδική πορνογραφία στο Instagram, που ανήκει στη Meta.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι μπορεί οι παιδόφιλοι να χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια το διαδίκτυο, σε αντίθεση όμως με τα φόρουμ και τις υπηρεσίες μεταφοράς αρχείων που απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται για παράνομο περιεχόμενο, το Instagram δεν φιλοξενεί απλώς αυτές τις δραστηριότητες αλλά οι αλγόριθμοί του τους προωθούν κιόλας.

Πιο συγκεκριμένα, το Instagram συνδέει παιδεραστές και τους καθοδηγεί σε πωλητές περιεχομένου μέσω συστημάτων σύστασης που ειδικεύονται στη σύνδεση εκείνων που μοιράζονται «ειδικά ενδιαφέροντα».

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία «διερευνά συνεχώς τρόπους για να αμυνθεί ενεργά έναντι αυτής της συμπεριφοράς και δημιούργησε εσωτερική ομάδα εργασίας για να διερευνήσει αυτούς τους ισχυρισμούς και να τους αντιμετωπίσει αμέσως».

Η Meta αναγνώρισε ότι η εταιρεία σε ορισμένες περιπτώσεις έλαβε αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και απέτυχε να ενεργήσει γι’ αυτές, επικαλούμενη σφάλμα λογισμικού που εμπόδισε την επεξεργασία τους (το οποίο η Meta είπε ότι έκτοτε διορθώθηκε). Επιπλέον παρέχει ενημερωμένη καθοδήγηση στους αναθεωρητές περιεχομένου για να εντοπίζουν και να καταργούν πιο εύκολα τέτοιους λογαριασμούς, επεσήμανε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μεταξύ 2020 και 2022, σύμφωνα με τη Meta, οι ομάδες επιβολής της πολιτικής της «εξάρθρωσαν 27 καταχρηστικά δίκτυα» και τον Ιανουάριο του 2023 απενεργοποίησαν περισσότερους από 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών για την ασφάλεια των παιδιών. Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η τεχνολογία της Meta αφαίρεσε περισσότερα από 34 εκατομμύρια κομμάτια περιεχομένου σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών από το Facebook και το Instagram, περισσότερο από το 98% των οποίων εντοπίστηκε πριν αναφερθεί από τους χρήστες.

Σύμφωνα με την έρευνα της WSJ «τα τεχνικά και νομικά εμπόδια κάνουν τον προσδιορισμό της πλήρους κλίμακας του δικτύου δύσκολο για οποιονδήποτε εκτός της Meta»

Ακόμα στο δημοσίευμα αναφέρεται η ταυτοποίηση 405 πωλητών από την ερευνητική ομάδα του Stanford Internet Observatory για αυτό που οι ερευνητές θεώρησαν «αυτοπαραγόμενο» υλικό παιδικής πορνογραφίας (λογαριασμοί που υποτίθεται ότι διαχειρίζονται τα ίδια τα παιδιά) χρησιμοποιώντας hashtags που σχετίζονται με παιδική πορνογραφία. Οι λογαριασμοί Instagram που προσφέρονται να πουλήσουν παράνομο σεξουαλικό υλικό «γενικά δεν το δημοσιεύουν ανοιχτά» και ότι αυτοί οι λογαριασμοί συχνά συνδέονται με «ιστοτόπους εμπορίας περιεχομένου εκτός πλατφόρμας».

Ακόμα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το Instagram επέτρεπε αναζήτηση hashtags όπως #pedowhore και #preteensex» και στη συνέχεια τους συνέδεε με λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν τους όρους για να διαφημίσουν υλικό παιδικής πορνογραφίας προς πώληση.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι δοκιμαστικοί λογαριασμοί που δημιουργήθηκαν από ερευνητές δέχθηκαν αμέσως προτάσεις υποτιθέμενων πωλητών και αγοραστών περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας, καθώς και λογαριασμών που συνδέονται με ιστότοπους εμπορίας περιεχομένου εκτός πλατφόρμας. Ακολουθώντας μόνο μερικές από αυτές τις συστάσεις ήταν αρκετό για να «πλημμυρίσει» ένας δοκιμαστικός λογαριασμός με τέτοιο περιεχόμενο.

Επιπλέον, ορισμένοι λογαριασμοί στο Instagram «προσκαλούν τους αγοραστές να αναθέσουν συγκεκριμένες πράξεις», με ορισμένα «μενού» που αναγράφουν τιμές για βίντεο παιδιών που βλάπτουν τον εαυτό τους ή «εικόνα του ανηλίκου που εκτελεί σεξουαλικές πράξεις με ζώα», σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών του Stanford Internet Observatory, ενώ «στη σωστή τιμή, τα παιδιά είναι διαθέσιμα και για “συναντήσεις”», αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ.

Τέλος τονίζεται ότι μεταξύ άλλων διαδικτυακών πλατφορμών, το Snapchat και το TikTok δεν φαίνεται να διευκολύνουν τα δίκτυα παιδόφιλων, ενώ στο Twitter, η ομάδα του Stanford Internet Observatory εντόπισε 128 λογαριασμούς που πρόσφεραν την πώληση περιεχομένου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Twitter δεν συνιστούσε τέτοιους λογαριασμούς στον ίδιο βαθμό όπως το Instagram και αφαίρεσε τέτοιους λογαριασμούς «πολύ πιο γρήγορα».

ΠΗΓΗ real.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα