Σοκ και δέος στη Γερμανία από τον διψήφιο πληθωρισμό
Πακέτο 200 δισ. για το αέριο σχεδιάζει ο Σόλτς - Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ύφεση
Για πρώτη φορά στην εποχή του ευρώ αλλά και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία είναι διψήφιος αριθμός. Την ίδια ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο ανακοινώνει μέτρα για να βάλει φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου, με κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα να προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμούς.
Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία σημείωσαν άλμα 10,9% από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας την άνοδο 8,8% του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό είναι περισσότερο από το 10,2% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.
Η άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία μπορεί να ήταν αναμενόμενη καθώς το Βερολίνο μείωσε το καλοκαίρι τις εκπτώσεις στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα καύσιμα. Ωστόσο, η κλίμακα της επιτάχυνσης του πληθωρισμού θα προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγωνίζεται να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές. Τιμές, των οποίων η επίμονη άνοδος αναμένεται να σπάσει άλλο ένα ρεκόρ όταν τα στοιχεία δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή (30/9).
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη (29/9) ότι θα βάλει φρένο στις τιμές του φυσικού αερίου, μια κίνηση που θα μπορούσε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στο μέλλον. Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς θα δανειστεί 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με Spiegel.
Ο Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι η εισφορά για το φυσικό αέριο είχε ανατραπεί. «Δεν χρειάζεται πλέον», όπως είπε. Τα χρήματα για το πακέτο θα προέλθουν από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF). »Οι τιμές πρέπει να πέσουν, αυτή είναι η πεποίθησή μας», είπε ο Σολτς.
Η ομπρέλα προστασίας στη Γερμανία, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τόσο οι εταιρείες όσο και οι ιδιώτες μπορούν να πληρώσουν τις τιμές.
Ο Λίντνερ δικαιολογεί ποσό έως και 200 δισ. ευρώ για το νέο ταμείο. Αυτή είναι η κατάλληλη αντίδραση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σε συνδυασμό με έναν ενεργειακό πόλεμο κατά της Γερμανίας, λέει ο Λίντνερ. Η Γερμανία δείχνει εδώ την «οικονομική της επιρροή». Από αυτή την άποψη, αναμένει επίσης ότι το CDU και το CSU θα συμφωνήσουν με αυτήν την προσέγγιση σε μια τέτοια κατάσταση, σημειώνει το Spiegel.
Το πακέτο των δισεκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω πρόσθετων δανείων που θα ληφθούν το τρέχον έτος.
Η ανάλυση από το Bloomberg Economics
«Αναμένουμε ότι το ενεργειακό κόστος θα διατηρήσει τα κέρδη των τιμών σε υψηλά επίπεδα το επόμενο έτος. Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά περίπου 7% κατά μέσο όρο το 2023. Η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου θα πρέπει να συμβάλει κάπως στη μείωση αυτής της προοπτικής, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον ακριβή σχεδιασμό των μέτρων», σημειώνει για τη Γερμανία.
Ο αριθμός του πληθωρισμού της Γερμανίας αυξάνει τον κίνδυνο υπέρβασης στη διάμεση εκτίμηση 9,7% για την ευρωζώνη σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους – παρά το γεγονός ότι η Ισπανία εξέπληξε νωρίτερα την Πέμπτη, αναφέροντας μια πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση του Σεπτεμβρίου.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζουν ήδη άλλη μια ισχυρή ώθηση στα επιτόκια μετά από μια ιστορική αύξηση 75 μονάδων βάσης αυτόν τον μήνα που αντικατοπτρίζει τη δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις επόμενες πολλές συναντήσεις, με τον αντιπρόεδρο Λουίς ντε Γκίντος να λέει την Πέμπτη (29/9) ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από την περιοχή της Βαλτικής, όπου η αύξηση των τιμών ξεπέρασε το 20%, όλα τάσσονται υπέρ της επανάληψης της κίνησης τριών τετάρτων του Σεπτεμβρίου στις 27 Οκτωβρίου. Οι συνάδελφοί τους στην ΕΚΤ από την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία έχουν αντίστοιχες απόψεις. Οι αγορές χρήματος επί του παρόντος τιμολογούν μια πιθανότητα 60% να αυξηθεί το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5% από 0,75% που είναι τώρα.
Βέβαιη η ύφεση στη Γερμανία
«Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι ακόμη μεγάλο, διότι απέχουμε ακόμη πολύ από τα ποσοστά που συνάδουν με πληθωρισμό 2%», δήλωσε ο Λετονός Martins Kazaks την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο Βίλνιους. «Ας κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα και ας αυξήσουμε τα επιτόκια», είπε.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της ΕΚΤ περιπλέκονται από μια ραγδαία επιδείνωση των προοπτικών για την ευρωζώνη των 19 κρατών, καθώς η Ρωσία πιέζει περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό πριν από τον χειμώνα προκειμένου να πιέσει για τις δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι αναλυτές προβλέπουν ολοένα και περισσότερη ύφεση στην ευρωζώνη καθώς η κρίση κόστους ζωής «δαγκώνει», με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη πέφτει στα επίπεδα που ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Μια ύφεση στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, είναι βέβαιη. Κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους, προβλέποντας μείωση της παραγωγής κατά 0,4% το επόμενο έτος.