Σολτς σε Πούτιν: Σταματήστε τώρα την εισβολή στην Ουκρανία

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Parallaxi
σολτς-σε-πούτιν-σταματήστε-τώρα-την-ει-891046
Parallaxi

Κάλεσμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει άμεσα όλες τις στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία απηύθυνε την Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την επικοινωνία των δυο ηγετών που διήρκεσε μια ώρα. 

Ο Σολτς ζήτησε επίσης από τον Πούτιν να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές όπου διεξάγονται μάχες. Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν σύντομα νέες συνομιλίες.

Η πυρκαγιά τη νύχτα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, δήλωσε νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς.

«Οι πόλεμοι οδηγούν πάντα στην καταστροφή, η οποία μάλιστα μπορεί να προκληθεί, με τρομερά αποτελέσματα, εκεί όπου ίσως καμία από τις εμπόλεμες πλευρές δεν το επεδίωκε πραγματικά», προειδοποίησε ο κ. Σολτς,

Γαλλικό Πρακτορείο: Το Κίεβο έτοιμο να προσέλθει στον τρίτο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία το Σαββατοκύριακο

Η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει στον τρίτο γύρο συνομιλιών με την Ρωσία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανέφερε σύμβουλος του Ζελένσκι, σύμφωνα με tweet του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Microsoft: Διακόπτει την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία

Ένας ακόμη κολοσσός, αυτή τη φορά η Microsoft, ανακοίνωσε ότι σταματά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «διακόπτονται πολλές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία σε συμμόρφωση με τις κυβερνητικές αποφάσεις περί κυρώσεων». Η Microsoft είπε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με το προσωπικό που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουκρανία και θα συνεχίσει να εργάζεται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα στις 18:30 σήμερα ώρα Ελλάδας στις (11:30 τοπική ώρα) μετά την επίθεση της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Τον κατέλαβαν οι Ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Η ελληνική αυτοκινητοπομπή πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας

Στους 331 οι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία, εκ των οποίων 19 παιδιά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε πως 331 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 675 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Ο απολογισμός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξήθηκε από 249 από τον προηγούμενο απολογισμό της Υπηρεσίας από την προηγούμενη ημέρα.

Μεταξύ των 331 νεκρών συγκαταλέγονται 19 παιδιά, ανέφερε.

Τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό, συστήματα ρουκετών πολλαπλής εκτόξευσης και βομβαρδισμούς με πυραύλους και αεροπορικούς βομβαδισμούς, σύμφωνα με την Υπηρεσία, που έχει παρατηρητές στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι «δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν θα κάνει καμία παραχώρηση που θα μπορούσε να ταπεινώσει τον λαό του στον αγώνα του για εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε σήμερα  ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι, μέσω του επικεφαλής της κρατικής Δούμας, διαρρέουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έφυγε από την Ουκρανία για την Πολωνία από την πόλη Λβιβ. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Τι γίνεται με τις συνομιλίες

Ο Ποντόλιακ αναφερόμενος στο πώς διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, είπε ότι «η στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι σκληρή» και «είναι αυτονόητο ότι αν ήταν μαλακή δεν θα επιτίθετο στην Ουκρανία, αλλά και η στάση του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Ουκρανίας και της Ουκρανίας γενικά είναι επίσης σκληρή, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα είναι σκληρές, αλλά θα διεξάγονται».

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ είπε ότι «πρώτον, η θέση της Ουκρανίας ενισχύθηκε από τους δυτικούς εταίρους, και δεύτερον, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σίγουρα δεν θα κάνει τις οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα μείωναν τον αγώνα που διεξάγεται στην Ουκρανία για την εδαφική της ακεραιότητα και ελευθερία». Παράλληλα επισήμανε ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιλαμβάνεται σαφώς τα όρια στα οποία μπορεί να φτάσει  η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία και εκείνα στα οποία δεν μπορεί να φθάσει.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι είπε επίσης ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας αντιλαμβάνονται την ψυχολογική κατάσταση των συνομιλητών τους, καθώς και τους στόχους τους, τις θεωρητικές τους θέσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται, δηλαδή τι καταλαβαίνουν για την Ουκρανία και τι όχι.

«Κατ’ αρχήν, είμαστε αρκετά άνετοι να εργαστούμε, κατανοώντας τα κίνητρα της ρωσικής πλευράς. Δεν παρευρισκόμαστε απλώς στις διαπραγματεύσεις και τους ακούμε. Καταλαβαίνουμε πού θέλουν να φθάσουν, γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι τα κίνητρά τους» δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία δεν πέτυχε τα αποτελέσματα τα οποία ήθελε, αλλά επιτεύχθηκε κατανόηση στο να διασφαλισθεί από κοινού το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων καθώς και για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων στα σημεία όπου διεξάγονται σκληρές μάχες, όπως και η δυνατότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός για την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται εκκένωση του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα