Επικαιρότητα

«SOSε τα Δέντρα»: Εκδήλωση οδύνης για τα δένδρα του Πάρκου Ρωμαϊκής Αγοράς

Θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 11:30 πμ

Parallaxi
sosε-τα-δέντρα-εκδήλωση-οδύνης-για-τα-δ-985560
Parallaxi

Το Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα” προσκαλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αύριο Σάββατο 18 Μαρτίου στις 11.30 πμ, στο Πάρκο Ρωμαϊκής Αγοράς, σε μία εκδήλωση διαμαρτυρίας και οδύνης για το κόψιμο των δένδρων.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση «για να εκφράσουμε μαζί την οδύνη και τον θυμό μας για την απώλεια 41 δέντρων (συν δέκα στους γειτονικούς δρόμους).

Στον τόπο όπου η δημοτική αρχή διέπραξε δύο εγκλήματα: 1. την κοπή των δέντρων που επανειλημμένα κρίθηκαν ως βιώσιμα στην πλειοψηφία τους από ειδικό δασολόγο καθηγητή του ΑΠΘ, 2. τη σύλληψη από την αστυνομία 14 πολιτών που έκαναν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία και την απόδοση σε αυτούς της κατηγορίας “παράνομης βίας”, σαν να ήταν κοινοί εγκληματίες, ενώ ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε βία από μέρους τους. Η εκδήλωσή αυτή θα γίνει το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 11:30 το πρωί.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται από την διοίκηση του Δήμου μια συστηματική δενδροκτονία με την κοπή 4.000 δέντρων, συλλήβδην σε ολόκληρες δεντροστοιχίες, χωρίς ξεχωριστό τεχνικό δελτίο, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, με την καρατόμηση/βαθύ κλάδεμα δεκάδων χιλιάδων ακόμη δέντρων, με αποτέλεσμα να προκαλείται σε αυτά σάπισμα και ευαλωτότητα σε ασθένειες και μύκητες. Χωρίς να έχει προηγηθεί ή έστω να γίνεται παράλληλα ευρεία δενδροφύτευση, ούτε καν των 3.500 κενών δενδροδόχων της πόλης.

Προχώρησαν, δε, στην κοπή χωρίς να περιμένουν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που θα γίνει στις 2 Μαΐου. Εμείς, τα μέλη του “SOSε τα δέντρα” και πλέον οι περισσότεροι πολίτες της Θεσσαλονίκης αντικρύζουμε με φρίκη την πόλη να παραμορφώνεται και τα φυσικά της πνευμόνια και κλιματιστικά να καταστρέφονται. Σε όλους τους δρόμους υπάρχουν κουφάρια δέντρων. Πλέον όλοι μιλούμε, όλοι αντιδρούμε. Βιώνουμε καθημερινά αισθήματα θλίψης, οργής, περιφρόνησης για την απαράδεκτη διαχείριση του πρασίνου και ανάγκης να συνεργαστούμε για να σταματήσουμε την τεράστια υποβάθμιση της ζωής μας. Ελάτε μαζί μας για να πενθήσουμε την απώλεια και να συνομιλήσουμε. Ελάτε να πούμε το τελευταίο αντίο στο πράσινο τοπόσημό μας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και να αναζητήσουμε μαζί δρόμους για μια καινούργια αρχή. Δίκτυο για το αστικό πράσινο “SOSε τα Δέντρα”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα