Σουδάν: Χωρίς ρεύμα και νερό οι άμαχοι πολίτες

Δορυφορικές εικόνες από το βομβαρδισμένο αεροδρόμιο - Αναζητείται ασφαλής τρόπος απομάκρυνσης των 150 Ελλήνων.

Parallaxi
σουδάν-χωρίς-ρεύμα-και-νερό-οι-άμαχοι-π-997172
Parallaxi

Σε βομβαρδισμένο τοπίο έχει μετατραπεί το Σουδάν με τον πόλεμο για τη διεκδίκηση της εξουσίας να συνεχίζεται και τον άμαχο πληθυσμό να βρίσκεται αποκλεισμένο στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Οι κάτοικοι δεν μπορούν βγουν από τα σπίτια τους, φοβούμενοι μήπως σκοτωθούν από τα διασταυρούμενα πυρά.

Ζουν στο σκοτάδι κι έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ενώ οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή ημέρα με 185 αμάχους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Μέσα σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση, συμφωνήθηκε μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός για 24 ώρες, μετά από πιέσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Αναλυτικά, η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει στις 6:00 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) και δεν θα παραταθεί πέραν των 24 ωρών που συμφωνήθηκαν, δήλωσε στο δίκτυο Al Arabiya TV ο στρατηγός Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι, μέλος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου του Σουδάν.

150 Έλληνες στο Σουδάν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, 25 Έλληνες είναι στο Χαρτούμ και συνολικά 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν. Ενώ στη Μητρόπολη, όπου βρίσκεται ο Μητροπολίτης Σάββας ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας που έχει το ελληνικό ΥΠΕΞ στη χώρα, είναι 15 ορθόδοξοι, μεταξύ τους και Έλληνες αλλά και παιδιά.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, μίλησε σήμερα για το θέμα, ενημερώνοντας, μεταξύ άλλων, πως αναζητείται ακόμα ο τρόπος να βρεθεί ασφαλής δίοδος για την απομάκρυνσή τους.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης στην ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους».

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας», επισήμανε.

Νέες δορυφορικές εικόνες από το βομβαρδισμένο αεροδρόμιο του Χαρτούμ

Νέες δορυφορικές εικόνες από το αεροδρόμιο του Χαρτούμ όπου έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 14 αεροσκάφη και πολλά ακόμη έχουν υποστεί ζημιές, έδωσε στη δημοσιότητα η Maxar Technologies.

Λίγα από τα αναγνωρισμένα αεροσκάφη που έχουν καταστραφεί είναι:

  • 1 Saudia Airbus A330-343 (HZ-AQ30)
  • 1 SkyUp Airlines Boeing 737-86Q(WL) (UR-SQH)
  • 2 Ilyushin Il-76
  • 1 Antonov An-72/74
  • 2 Antonov An-26/32
  • 1 Antonov An-12.

ΠΗΓΗ ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα