Διεθνή

Σουηδία: Η κυβέρνηση θα αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Η Σουηδία δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Parallaxi
σουηδία-η-κυβέρνηση-θα-αυστηροποιήσε-951368
Parallaxi

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, μερικούς μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου με την Τουρκία το οποίο είχε στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ώστε να επικυρώσει την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο, θα δίνει στις αρχές περισσότερες εξουσίες για να συλλαμβάνουν και να διώκουν άτομα τα οποία στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις με οποιοδήποτε τρόπο, οικονομικό ή άλλο.

Μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να διωχθεί κάποιος για τρομοκρατία, εκτός κι αν οι ενέργειές του μπορούσαν να συνδεθούν με μια συγκεκριμένη ενέργεια, εξήγησε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ. Το νέο νομοσχέδιο θα καλύπτει κάθε είδους συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Στρόμερ εξήγησε ότι η ανάγκη για πιο αυστηρή αντιτρομοκρατική νομοθεσία φάνηκε ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση του 2017 στο κέντρο της Στοκχόλμης, όταν ένας άνδρας έπεσε με ένα φορτηγάκι πάνω σε πεζούς σε πολυσύχναστο, εμπορικό δρόμο, με αποτέλεσμα να σκοτώσει πέντε ανθρώπους.

Ο Σουηδός υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το επίπεδο απειλής στη Σουηδία αυξήθηκε πρόσφατα καθώς η χώρα θεωρείται νόμιμος στόχος, αφού την προηγούμενη εβδομάδα σε συγκέντρωση του ακροδεξιού πολιτικού Ράσμους Παλουντάν κάηκε αντίτυπο του Κορανιού.

Η Σουηδία δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιούνιο, το οποίο είχε στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στρόμερ διευκρίνισε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ούτε θα εμποδίζει τους ανθρώπους να κρατούν τη σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα