Επικαιρότητα

Σούνακ: Είμαστε περήφανοι για τον ρόλο μας στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας

Παράλληλα, ευχετήρια επιστολή στον Νίκο Δένδια, για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Parallaxi
σούνακ-είμαστε-περήφανοι-για-τον-ρόλο-988449
Parallaxi

Το μήνυμά του για την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου έστειλε στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Ο Σούνακ αρχικά τόνισε την ενιαία στάση Ελλάδας και Βρετανίας εναντίον της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την υπεράσπιση «των κοινών αξιών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων», ενώ υπογράμμισε την πρόθεση των δύο κυβερνήσεων για περαιτέρω ενίσχυση των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Συνεχίζοντας, σημείωσε στην ευχετήρια δήλωσή του ότι «εδώ και δύο αιώνες στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου ως φίλοι και σύμμαχοι. Σήμερα, Βρετανία και Ελλάδα είναι ενωμένες στην καταδίκη της φρικτής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Οι κυβερνήσεις μας», πρόσθεσε, «εργάζονται για την ανάπτυξη ακόμη ισχυρότερων δεσμών ανάμεσα στη Βρετανία και την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, ενισχύοντας, για παράδειγμα, τις εμπορικές μας σχέσεις αξίας 10 δισεκατομμυρίων λιρών και επεκτείνοντας το μοναδικό δίκτυο σχέσεων και επαφών των πολιτών μας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού. Είμαι βέβαιος ότι η σχέση μεταξύ των δύο περήφανων και ανεξάρτητων κρατών θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να δυναμώνει».

Καταλήγοντας έκανε αναφορά στην ιστορική επέτειο, λέγοντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπερήφανο για το ρόλο που έπαιξε στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στέλνω τις πιο θερμές ευχές μου στον ελληνικό λαό που γιορτάζει σήμερα πάνω από 200 χρόνια ανεξαρτησίας».

Πηγή: ieidiseis

Ευχές Τσαβούσογλου σε Δένδια για την 25η Μαρτίου

Ευχετήρια επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, εκτός από τις ευχές για την 25η Μαρτίου, σημειώνει πως είναι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον.

Παράλληλα δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Επιπλέον ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Πηγή: in.gr

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για 25η Μαρτίου: Απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος του ΝΑΤΟ η Ελλάδα για τις ΗΠΑ

Σε μήνυμα για την 25η Μαρτίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνει ότι καθώς εξετάζει όσα συνέβησαν το προηγούμενο έτος, είναι περήφανος γιατί, όπως λέει, η εταιρική σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας και οι δεσμοί των δύο λαών δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι.

Ακόμα αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ σε μία εποχή απαράμιλλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Ξανά και ξανά, καταλήγει, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Ελλάδα έχει σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας και αποδεικνύεται πρόσφατα και από την υποστήριξή της στην Ουκρανία.

Πηγή: news247

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα