Top

Σπάνε τα ρεκόρ διαρκώς-Μισό εκ. άνθρωποι αρρώστησαν σε μια μερα

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο

Parallaxi
σπάνε-τα-ρεκόρ-διαρκώς-μισό-εκ-άνθρωπο-675317
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

ΗΠΑ: Ρεκόρ 1.237 θανάτων σε 24 ώρες

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του Covid-19 που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο μετά από δύο μήνες, μια νέα ένδειξη ότι η πανδημία αποκτά νέα δυναμική σε ολόκληρη τη χώρα με την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Οι θάνατοι εξαιτίας του Covid-19 σε εθνικό επίπεδο βρίσκονταν κατά μέσο όρο σε περίπου 700 την ημέρα κατά το μεγαλύτερο μέρος του Οκτωβρίου πριν αυξηθούν σε 1.237 χθες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος μετά τις 19 Αυγούστου.

Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων άρχισε να αυξάνεται πριν από πέντε εβδομάδες και οι ειδικοί της υγείας προειδοποιούσαν για επερχόμενη αύξηση των θανάτων.

Στο Ουισκόνσιν, μια πολιτεία κρίσιμης σημασίας για το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο κυβερνήτης Τόνι Έβερς απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους να «παραμείνουν σπίτι» αφού η πολιτεία του, μαζί με πέντε άλλες, ανέφεραν ημερήσια αύξηση θανάτων που αποτελεί ρεκόρ.

Από την έναρξη της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα έχει χάσει περισσότερες από 222.000 ζωές, ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων στον κόσμο, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αναλογικά με τον πληθυσμό, ειδικά μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η χώρα κατέγραψε πάνω από 60.000 νέες μολύνσεις, που αυξάνουν το σύνολο αυτών σε περισσότερα από 8,3 εκατομμύρια. Η άνοδος αντικατοπτρίζει εν μέρει τα εκτεταμένα τεστ σε πολλές πολιτείες, αν και ο υψηλότερος αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων δεν συνδέονται με τον αυξημένο αριθμό τεστ.

Σε ένα σημείο διεξαγωγής των τεστ σε χώρο στάθμευσης στο Μιλγουόκι, οι κάτοικοι περίμεναν να εξεταστούν σχηματίζοντας μια μεγάλη ουρά οχημάτων.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί περαιτέρω τους κρύους χειμερινούς μήνες έφεραν και πάλι στο επίκεντρο τη διαχείριση της πανδημίας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε χθες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εκτίμησε ότι μεταξύ 130.000 και 210.000 θανάτων του Covid-19 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την ανταπόκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην πανδημία μια «τεράστια αποτυχία».

«Το βάρος αυτής της τεράστιας αποτυχίας πέφτει εν τέλει στην ηγεσία του Λευκού Οίκου – και σε ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις – που υπονομεύουν συνεχώς τις προσπάθειες των κορυφαίων αξιωματούχων των CDC και του HHS», ανέφερε η έκθεση, αναφερόμενη στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ και στο Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ είπε στο Fox ότι θα βαθμολογούσε τον εαυτό του με «άριστα» για την απάντηση του στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε αξιωματούχους σε ορισμένες πολιτείες να επαναφέρουν ορισμένους περιορισμούς στις επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Στο Ιλινόι, μία από τις εννέα πολιτείες που ανέφεραν τις υψηλότερες ημερήσιες αυξήσεις σε κρούσματα, μετά την έναρξη της πανδημίας, ορισμένοι κάτοικοι σχεδίαζαν να διαμαρτυρηθούν για μια νέα σειρά περιορισμών που ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ο κυβερνήτης Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ.

Μια συλλογή υπογραφών που αναρτήθηκε στο change.org από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Σέιντ Τσαρλς του Ιλινόι προέτρεψε τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές αύριο Παρασκευή, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι περιορισμοί του Πρίτσκερ σε ορισμένες κομητείες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εστίασης σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων.

Εκτός τις υγειονομικές επιπτώσεις, η πανδημία έχει επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική κατάσταση πολλών Αμερικανών, οι οποίοι λένε ότι μετά βίας τα βγάζουν πέρα, εν μέσω της διαμάχης στην Ουάσινγκτον για την έγκριση ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε πολύ υψηλός καθώς η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεχίζει να είναι περιορισμένη καθώς η πανδημία μαίνεται.

Τραμπ: Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τελευταίου τηλεοπτικού ντιμπέιτ του με τον Δημοκρατικό υποψήφιο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνησή του, όμως επέρριψε την ευθύνη για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα του στην Κίνα.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη», σημείωσε ο Τραμπ. Αλλά «δεν είναι δικό μου φταίξιμο που ήρθε εδώ, η Κίνα φταίει», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η χώρα «μαθαίνει να ζει» με τον ιό, πράγμα στο οποίο ο Μπάιντεν αντέταξε πως ο κόσμος «μαθαίνει να πεθαίνει» από τον COVID-19.

«Το πολεμάμε και πολεμάμε σκληρά (…). Το ξεπερνάμε. Φεύγει», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. «Με πρόσβαλε. Έμαθα πολλά (…). Πρέπει να ανακάμψουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τη χώρα μας», επέμεινε ο Τραμπ.

Νωρίτερα ο Μπάιντεν, που τόνισε ότι κάποιος που «ευθύνεται για τόσους θανάτους» δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος, σημείωσε πως «αυτός είναι ο ίδιος κύριος που σας έλεγε πως [η πανδημία] θα είχε τελειώσει το Πάσχα. Ο ίδιος που σας έλεγε μην ανησυχείτε, θα έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Και οδεύουμε σε έναν μαύρο χειμώνα, κι ακόμα δεν έχει σαφές σχέδιο».

Στο οποίο ο Τραμπ απάντησε «δεν είμαι διόλου σίγουρος πως θα έχουμε μαύρο χειμώνα. Ανοίγουμε τη χώρα μας».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ο Τραμπ εξήρε τη συντονίστρια, την Κρίστεν Γουέλκερ, παρότι την είχε χαρακτηρίσει προκατειλημμένη εναντίον του πριν από το ντιμπέιτ, καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αισθητά καλύτερη, την πρώτη ώρα της εκπομπής, από ότι στην πρώτη τηλεμαχία. «Σέβομαι πολύ τον τρόπο που το χειρίζεσαι αυτό», είπε ο Τραμπ στην παρουσιάστρια.

Οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης, με τον Τραμπ να λέει πως κατάφερε να διαλύσει το Obamacare και ότι θα «καταρτίσει» ένα «όμορφο» νέο σύστημα αν επανεκλεγεί. Κατηγόρησε τον Μπάιντεν πως θέλει να φέρει τον «σοσιαλισμό».

Ο Μπάιντεν αντέτεινε ότι ο Τραμπ διακατέχεται από «σύγχυση» και του αποδίδει θέσεις που εκφράζει η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών.

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Δόθηκε έγκριση στο αντιϊκό φάρμακο remdesivir

Ολική έγκριση για τη χρήση του αντιϊκού φαρμάκου remdesivir έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσω του FDA.

Το ίδιο φάρμακο είχε λάβει την 1η Μαΐου άδεια έκτακτης χρήσης για τους ασθενείς που νοσούσαν σε βαριά μορφή με Covid-19.

Κλινικές μετρήσεις έδειξαν ότι η χρήση του είναι ευνοϊκή για ασθενείς σε μέτρια ή βαριά κατάσταση, ενώ το ίδιο φάρμακο είχε χορηγηθεί και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε νοσηλευτεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε λάβει το φάρμακο μόλις παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα με πυρετό, γεγονός που είχε σχολιαστεί όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλον τον κόσμο.

Το remdesivir είναι το πρώτο φάρμακο που λαμβάνει πλήρη έγκριση και αποτελεί τη μοναδική επίσημη θεραπευτική αγωγή στις ΗΠΑ.

«Από την αρχή της πανδημίας της COVID-19, η Gilead έχει εργαστεί αδιάκοπα για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων σε αυτήν την παγκόσμια κρίση υγείας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gilead, Daniel O’Day, στο CNBC.

«Είναι απίστευτο που είμαστε σε θέση σήμερα, λιγότερο από έναν χρόνο από τις πρώτες αναφορές περιστατικών για τη νόσο που είναι τώρα γνωστή ως COVID-19, να έχουμε μια εγκεκριμένη από το FDA θεραπεία στις ΗΠΑ, που είναι διαθέσιμη για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Βραζιλία: Πάνω από 33.800 κρούσματα και σχεδόν 500 θάνατοι σε 24 ώρες – Στο κόκκινο Μεξικό και Βολιβία

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 33.862 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 497 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες Πέμπτη. Στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί πάνω από 5,3 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 155.900 νεκρούς, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ονδούρα: Ξεπέρασαν τις 90.000 τα κρούσματα, σχεδόν 2.600 οι θάνατοι Οι αρχές της Ονδούρας έχουν καταγράψει 91.078 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 2.596 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων (Sistema Nacional de Gestion de Riesgos, SINAGER).

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η θνητότητα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ανέρχεται στο 2,86% στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής. Πάντως, 36.341 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν.

Η Σόνια Ρέγες, εκπρόσωπος του SINAGER, διευκρίνισε ότι εξακολουθούν να νοσηλεύονται 717 ασθενείς, 556 σε σταθερή κατάσταση, 135 σε σοβαρή κατάσταση και 26 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής επιβράδυνε την εξάπλωση της πανδημίας εγκαθιστώντας κέντρα διαλογής ασθενών, γνωστά ως triages, σε όλη τη χώρα και στέλνοντας υγειονομικούς να ψάχνουν κρούσματα πόρτα-πόρτα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Οι αρχές της Ονδούρας άνοιξαν τα σύνορα με το Ελ Σαλβαδόρ τη Δευτέρα, όμως πολλά εμπορικά καταστήματα, οι κινηματογράφοι, τα μπαρ και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, ενώ απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 50 ανθρώπων.

Μεξικό: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 874.000, οι θάνατοι πλησιάζουν τους 88.000 Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.612 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 479 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 87.894 νεκρούς επί συνόλου 874.171 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Μαρόκο: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων

Το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου ανακοίνωσε σήμερα 4.151 νέες μολύνσεις από νέο κορονοϊό, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας, με σχεδόν το ήμισυ των κρουσμάτων να εντοπίζεται στην Καζαμπλάνκα. Η ραγδαία άνοδος των περιπτώσεων μόλυνσης σημειώθηκε μετά την απόφαση των μαροκινών αρχών να χαλαρώσουν στις αρχές του μήνα ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα, επιτρέποντας στους μαθητές να επιστρέψουν σε δημόσια σχολεία στην Καζαμπλάνκα και να ανοίξουν περισσότερα τεμένη.

Πλέον, υπάρχουν 29.118 ενεργά κρούσματα στη χώρα, που καταγράφει ποσοστό θνησιμότητας της νόσου 1,7% και ποσοστό αναρρώσεων 82,7%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα έχει εξετάσει μέχρι σήμερα 3,13 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει παραγγείλει το εμβόλιο για την Covid-19 που αναπτύσσεται από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η κυβέρνηση επέκτεινε ένα έκτακτο διάταγμα έως τις 10 Νοεμβρίου, δίνοντας της ευελιξία για την επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 5,8% φέτος και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βυθιστεί στο 7,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ινδία: Στα 7,8 εκατομμύρια τα κρούσματα και στους 117.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό

Τα 7,76 εκατομμύρια έφθασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Ινδία, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν άλλα 54.366, σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Το ίδιο διάστημα, ακόμη 690 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 117.306 νεκρούς.

Η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην υφήλιο κατατάσσεται επίσης δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 8,3 εκατομμύρια. Με βάση τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των νεκρών χαρακτηρίζεται — σε σύγκριση με αυτόν των ΗΠΑ — μάλλον χαμηλός.

Γερμανία: 49 θάνατοι και 11.242 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.242 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας πλέον τα 403.291, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων από τον κορωνοϊό ξεπέρασε τις 10.000.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 49 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα αυτή να φθάνει τους 9.954, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στα 18 τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Δεκαοκτώ νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν στην ηπειρωτική Κίνα έως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη, λίγα περισσότερα από τα 14 για τα οποία γινόταν λόγος μία ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας πως όλα ήταν «εισαγόμενα».

Κατά την ίδια πηγή, εντοπίστηκαν επίσης 11 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού, έναντι 25 την προηγουμένη. Τέθηκαν εξάλλου υπό παρακολούθηση ακόμη επτά «ύποπτα» κρούσματα.

Ούτε οι ασυμπτωματικοί φορείς, ούτε τα «ύποπτα» κρούσματα συμπεριλαμβάνονται στους ημερήσιους απολογισμούς που δημοσιοποιεί το Πεκίνο.

Δεκαπέντε ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία, με το σύνολό τους να φθάνει τους 80.865, κατά τα στοιχεία του υπουργείου. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 248 ασθενείς, οι τρεις σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται επισήμως σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 85.747 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

479 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.612 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 479 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 87.894 νεκρούς επί συνόλου 874.171 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Ονδούρα: Ξεπέρασαν τα 90.000 τα κρούσματα – Στους 2.596 οι νεκροί

Οι Αρχές της Ονδούρας έχουν καταγράψει 91.078 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 2.596 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων (Sistema Nacional de Gestion de Riesgos, SINAGER).

Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η θνητότητα της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ανέρχεται στο 2,86% στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής. Πάντως, 36.341 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν.

Η Σόνια Ρέγες, εκπρόσωπος του SINAGER, διευκρίνισε ότι εξακολουθούν να νοσηλεύονται 717 ασθενείς, 556 σε σταθερή κατάσταση, 135 σε σοβαρή κατάσταση και 26 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής επιβράδυνε την εξάπλωση της πανδημίας εγκαθιστώντας κέντρα διαλογής ασθενών, γνωστά ως triages, σε όλη τη χώρα και στέλνοντας υγειονομικούς να ψάχνουν κρούσματα πόρτα-πόρτα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Οι Αρχές της Ονδούρας άνοιξαν τα σύνορα με το Ελ Σαλβαδόρ τη Δευτέρα, όμως πολλά εμπορικά καταστήματα, οι κινηματογράφοι, τα μπαρ και τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά, ενώ απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 50 ανθρώπων.

Ιρλανδία: Η αστυνομία συνέλαβε 11 άτομα που διαδήλωναν εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Η ιρλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε χθες Πέμπτη το βράδυ 11 ανθρώπους που διαδήλωναν στο Δουβλίνο εναντίον των περιοριστικών μέτρων τα οποία επιβλήθηκαν εκ νέου σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Περίπου 100 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Δουβλίνου το βράδυ της Πέμπτης, κάτω από πανό με το σύνθημα «βάλτε τέλος στον περιορισμό», με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικοί εφοδιασμένοι με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών και συνοδευόμενοι από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι διαδηλωτές ενημερώθηκαν ότι παραβίαζαν τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και «κλήθηκαν να διαλυθούν». Όμως ένδεκα από αυτούς προσήχθησαν «έπειτα από συμβάντα που διατάραξαν τη δημόσια τάξη» στο εμπορικό κέντρο της ιρλανδικής πρωτεύουσας.

Για να ελπίζει ότι «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μίχαλ Μάρτιν, η Ιρλανδία έλαβε τα πιο αυστηρά μέτρα στην Ευρώπη. Τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα προχθές Τετάρτη: όλος ο πληθυσμός τελεί εκ νέου υπό περιορισμό για έξι εβδομάδες, τα καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απολύτως απαραίτητη έχουν κλείσει — τα σχολεία, πάντως, θα παραμείνουν ανοικτά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα