Σπουδαστές ζαχαροπλαστικής από την Κολωνία βούτηξαν στη γλυκιά γαστρονομία της Θεσσαλονίκης!

Τι είδαν αυτές τις μέρες στην πόλη.

Parallaxi
σπουδαστές-ζαχαροπλαστικής-από-την-κ-501766
Parallaxi

Τη γλυκιά πτυχή της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, με τα τρίγωνα Πανοράματος και το σουσαμένιο κουλούρι- σήμα κατατεθέν της πόλης να ευφραίνουν τους ουρανίσκους τους, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν-μεταξύ άλλων εδεσμάτων- δέκα σπουδαστές ζαχαροπλαστικής της Κολωνίας, ηλικίας από 17 έως 22 χρόνων, οι οποίοι κατά την πολυήμερη παραμονή τους στην πόλη μπήκαν στα εργαστήρια Ελλήνων συναδέλφων τους και πειραματίστηκαν με νέα υλικά, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα και νέες τεχνικές. Αυτά τόνισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και ο υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας, Χέρμανς Μπάστιαν.

Οι σπουδαστές ζαχαροπλαστικής από την Κολωνία προσγειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου και επιστρέφουν στην βάση τους αύριο, ενώ η παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής που συνδιοργάνωσαν για πρώτη φορά το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κολωνίας, για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Καταλυτική υπήρξε η στήριξη της Επαγγελματικής Σχολής ΟΑΕΔ Ωραιοκάστρου και του γραφείου Θεσσαλονίκης της Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Ο ενθουσιασμός και οι δυσκολίες “κινητοποιούν” τη φαντασία και “ξυπνούν” την έμπνευση

Σε ζαχαροπλάστες που μπορούν να δουλέψουν σε όλα τα εργαστήρια του κόσμου, αφού έχουν εντρυφήσει στο να ξεπερνούν τις δυσκολίες που ενέχει η διαδικασία παρασκευής ενός γλυκίσματος με υλικά που δεν έχεις…συναντήσει ποτέ στη ζωή σου, φροντίζουν να εξελίσσονται οι Γερμανοί σπουδαστές Ζαχαροπλαστικής, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος διεθνών έργων στο επιμελητήριο Κολωνίας, Χέρμανς Μπάστιαν.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι σπουδαστές, αλλά και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ζαχαροπλάστες της Κολωνίας, πραγματοποιούν μέσω του επιμελητηρίου και επί σειρά χρόνων ταξίδια ανά την Ευρώπη, με στόχο να “ανοίξει” το μυαλό τους σε νέα γευστικά μονοπάτια, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες στις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται, αλλά και να αποκτήσουν νέους φίλους ζαχαροπλάστες, που μελλοντικά ο ένας θα εμπνεύσει τον άλλο για νέες, καινοτόμες και μοναδικές παρασκευές.

“Στην αρχή οι Κολωνοί ζαχαροπλάστες βρήκαν εξαιρετικά απογοητευτική τη διαδικασία παρασκευής ενός ελληνικού γλυκίσματος με υλικά που δεν είχαν δουλέψει ποτέ πριν. Τελικά όμως, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και με τη βοήθεια και στήριξη των Ελλήνων συναδέλφων τους, τα κατάφεραν. Το πιο σπουδαίο όμως που κατάφεραν, και διαπίστωσαν σε δεύτερο χρόνο, ήταν να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάστιαν. Πρόσθεσε, “τελικά διαπίστωσαν το πόσο ενδιαφέρον είναι να μπορεί ένας επαγγελματίας τεχνίτης να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε κατάσταση, όσο ξένη και εάν φαντάζει αρχικά”.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Μπάστιαν “πολλοί από τους Κολωνούς σπουδαστές ζαχαροπλάστες μου μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους για το γεγονός ότι είχαν τη δυνατότητα να πειραματιστούν μόνοι τους, χωρίς τις αυστηρές εντολές ενός δασκάλου-όπως γίνεται στην πατρίδα τους- και οι πλειοψηφία τους μου μετέφερε ότι ένοιωσαν μεγάλη τιμή όταν τους ζητήθηκε να παρασκευάσουν ένα παραδοσιακό γερμανικό πιάτο”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπάστιαν επισήμανε τη σημασία διοργάνωσης των ταξιδιών αυτών σε χώρες της Ευρώπης, λέγοντας ότι οι ίδιοι τα πραγματοποιούν με χρηματοδότηση σε ποσοστό ως και 90% από κοινοτικά κονδύλια ή και με τη συνεισφορά εταιρειών. Ο ίδιος, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, απηύθυνε κάλεσμα στους σπουδαστές Έλληνες ζαχαροπλάστες να επισκεφτούν την Κολωνία και να “εντρυφήσουν στον κόσμο της γερμανικής κουζίνας”, λέγοντας χαρακτηριστικά “θα ήταν μεγάλη χαρά για εμάς στο επιμελητήριο να σας έχουμε στην πόλη μας”.

Ερωτηθείς για το ποια γλυκά ξεχωρίζει από την ελληνική κουζίνα ο κ. Μπάστιαν σημείωσε: “δοκίμασα πολλά και παρόλο που δεν μπορώ να σας τα ονομάσω, ωστόσο σας διαβεβαιώ ότι ήταν αρκετά αυτά που ξεχώρισα. Ήδη έχω προμηθευτεί με πολλά κουτιά, στα οποία υπάρχουν διάφορες ποικιλίες γλυκών και όχι μόνο και όταν επιστρέψω σπίτι θα τα απολαύσω με τους φίλους μου”.

Ολοκληρώθηκε το έργο του αείμνηστου Παναγιώτη Παπαδόπουλου

“Την ολοκλήρωση των επαφών που ξεκίνησε το 2016 ο αείμνηστος Παναγιώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σηματοδοτεί η επίσκεψη των σπουδαστών ζαχαροπλαστικής από την Κολωνία στη Θεσσαλονίκη”, επισήμανε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Όπως επισήμανε, “ο ερχομός της συγκεκριμένης αποστολής στην Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει το σημαντικό και καθοριστικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν τα επιμελητήρια και για τα 333 τεχνικά επαγγέλματα” και πρόσθεσε ότι “ταυτόχρονα αποτελεί την απόδειξη ότι με τις συνέργειες τα αποτελέσματα είναι θετικά για όλους τους εμπλεκομένους”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στη Γερμανία “είναι τα επιμελητήρια που παρέχουν την εκπαίδευση, άδεια και πιστοποίηση στους τεχνίτες” και σημείωσε ότι “στόχος είναι να μπορέσει και το ΒΕΘ να διοργανώνει αντίστοιχες αποστολές σε διάφορες χώρες, πόλεις της ΕΕ”.

Αναφερόμενος στην παραμονή των Ζαχαροπλαστών από την Κολωνία και στη συνεργασία τους με τους Έλληνες συναδέλφους τους, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι “μεγάλη εντύπωση έκανε στα Ελληνόπουλα η αυστηρότητα στην τήρηση του προγράμματος από τους Γερμανούς συναδέλφους τους, αλλά και τα γευστικά πιάτα που τους δόθηκε η δυνατότητα να παρασκευάσουν”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τις γευστικές εντυπώσεις των σπουδαστών από την Κολωνία έκλεψαν κυρίως τα τρίγωνα Πανοράματος “που τους φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσουν το πώς παρασκευάζονται. Το κάναμε μάλιστα και με φύλλο κρούστας σοκολάτας, που ειλικρινά τους απογείωσε τις αισθήσεις”.

Τόνισε ότι στην πολυήμερη παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη, οι σπουδαστές από την Κολωνία ξεναγήθηκαν στην πόλη και επισκέφτηκαν τη Βεργίνα, με την αρωγή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ενώ δούλεψαν για ένα τριήμερο σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικές και αρτοποιεία της πόλης.

Τονίζεται ότι απόψε στις 19.00, θα γίνει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας θα δοθεί στους επισκέπτες ζαχαροπλάστες από ένα αναμνηστικό και μετά όλοι μαζί -φοιτητές, σπουδαστές, προσκεκλημένοι και μέλη του ΒΕΘ- θα απολαύσουν ελληνικές και γερμανικές γεύσεις, παρασκευασμένες από τις και τους νεαρούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα