Στα 4.200 ευρώ πουλήθηκε ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία του κόσμου
είναι μικρότερο από την άκρη ενός μολυβιού
Ένα από τα πιο μικροσκοπικά βιβλία του κόσμου πωλήθηκε σε δημοπρασία στις Βρυξέλλες έναντι 4.200 ευρώ (3.500 λίρες).
H δερματόδετη έκδοση, διαστάσεων 5 επί 5 χιλιοστών, είναι μικρότερη από την άκρη ενός μολυβιού και περιέχει εκδόσεις της «Προσευχής του Κυρίου» στα ολλανδικά, τα αγγλικά, τα αμερικανικά αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά και τα σουηδικά.
Χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να διαβαστεί το κείμενο
Είχε εκτιμηθεί μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, αλλά ένας ανώνυμος αγοραστής το αγόρασε στη δημοπρασία Arenberg στις Βρυξέλλες για 3.500 ευρώ, με τα πρόσθετα έξοδα να ανεβάζουν την τιμή στα 4.200 ευρώ.
Ο Henri Godts, ο δημοπράτης, δήλωσε: «Το κείμενο είναι τόσο μικροσκοπικό που δεν μπορείς να το διαβάσεις με γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεσαι έναν ισχυρό μεγεθυντικό φακό».
Και πρόσθεσε: «Το βιβλίο βρίσκεται σε μια συλλογή εδώ και δεκάδες χρόνια και φυλάσσεται σε ένα κουτί κοσμημάτων σαν να είναι πολύτιμος λίθος. Θα μπορούσατε ακόμη και να το ενσωματώσετε σε ένα διαφανές κόσμημα και να το φορέσετε στο λαιμό σας».
Το βιβλίο συνοδεύεται από τις μεταλλικές πλάκες εκτύπωσης που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του
Είναι ένα από τα εκατοντάδες που εκδόθηκαν το 1952 από το Μουσείο Gutenberg, στο Mainz της Γερμανίας, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας συγκέντρωσης χρημάτων για να πληρωθεί η ανοικοδόμηση του κτιρίου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ίδρυμα είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία τυπογραφίας στον κόσμο. πήρε το όνομά του από τον Γιοχάνες Γουτεμβέργιο, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μηχανική εκτύπωση στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα.
Σημειώνεται, ότι η έκδοση βιβλίων μινιατούρων έχει μακρά ιστορία. Στην Ευρώπη, πολλά δημιουργήθηκαν τον 16ο αιώνα, καθώς οι τυπογράφοι προσπαθούσαν να δοκιμάσουν τα τεχνολογικά όρια των πιεστηρίων, αλλά υπάρχουν παραδείγματα από την αρχαία Μεσοποταμία που χρονολογούνται από το 2325 π.Χ.
Πηγή: theguardian.com