Ελλάδα

Στα 479€ το επίδομα ανεργίας και άλλα18 επιδόματα

Στα 780 ευρώ διαμορφώνεται πλέον ο κατώτατος μισθός.

Parallaxi
στα-479e-το-επίδομα-ανεργίας-και-άλλα18-επιδ-471508
Parallaxi

Στα 780 ευρώ διαμορφώνεται πλέον ο κατώτατος μισθός που θα ισχύει από την 1η Απριλίου, συμπαρασύροντας αυξήσεις σε 19 επιδόματα μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας, που πλέον διαμορφώνεται στα 478 ευρώ.

Τις σχετικές εξειδικεύσεις έκανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Είναι σημαντική και δίκαια η αύξηση, καθώς λαμβάνει υπόψη το χρέος στήριξης των εργαζομένων σε συνθήκες εισαγόμενου πληθωρισμού και λαμβάνει υπόψη τις αντοχές των επιχειρήσεων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για την αύξηση του κατώτατου μισθού ελήφθησαν υπόψη:

-Η πτώση της ανεργίας που δείχνει ότι η οικονομία έχει δυναμική

-Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας  που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και ‘

-Η ανάκαμψη της οικονομίας που όπως είπε θα συνεχιστεί και το 2023, στο 2%

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια. Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι 910 ευρώ. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση.

Με τρεις επιπλέον μισθούς οι εργαζόμενοι που αμείβονται με κατώτατο μισθό.

Υπενθύμισε ότι το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

Μέχρι το τέλος του μηνός τα λογιστήρια των επιχειρήσεων πρέπει να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους προκειμένου από την 1η Απριλίου να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ.

Σχετικά με τις τριετίες είπε ότι έχουν ρυθμιστεί με συγκεκριμένο τρόπο από 2012 και πως το καθεστώς θα αλλάξει όταν η ανεργία πέσει από το 10%, κάτι που εξαρτάται από την πορεία της χώρας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα