Top

Στα κόκκινα η κρίση – Νέα NAVTEX από την Τουρκία, διπλωματικός πυρετός

Σε τεντωμένο σκοινί οι εξελίξεις.

Parallaxi
στα-κόκκινα-η-κρίση-νέα-navtex-από-την-τουρ-631054
Parallaxi

Η Τουρκία προχώρησε σε νέα δέσμευση περιοχής νότια του Καστελόριζου για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων, συγκεκριμένα δοκιμή πυραύλων, όπως ανακοινώθηκε.

Η περιοχή σύμφωνα με την τουρκική Navtex δεσμεύεται από τις 06:00 το πρωί της 18ης Αυγούστου μέχρι τις 15:00, διάστημα κατά το οποίο, όπως αναφέρεται στην Navtex, οι Τούρκοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές ρίψεις πυραύλων.

Η περιοχή που δεσμεύθηκε βρίσκεται σε κοντινό σημείο από εκεί όπου η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα τουρκική Navtex TURNHOS N/W : 0982/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 23-07-2020 15:13) TURNHOS N/W : 0982/20 MEDITERRANEAN SEA 1. NAVY ROCKET TEST FIRINGS, ON 18 AUG 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES: 35 37.00 N – 030 00.00 E 35 37.00 N – 030 31.00 E 35 16.00 N – 030 31.00 E 35 16.00 N – 030 00.00 E THIS AREA IS VERY DANGEROUS TO NAVIGATION. 2. CANCEL THIS MESSAGE 181600Z AUG 20.

Θα βγει το Oruc Reis για σεισμικές έρευνες;

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία Ataman και Cengiz είναι πολύ πιθανό να αποπλεύσουν από την Αττάλεια με κατεύθυνση την περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα που αναφέρονται στην τουρκική Navtex 0979/20. Στην περίπτωση αυτή, το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποια περιοχή θα προσπαθήσουν να απλώσουν καλώδια τα τουρκικά ερευνητικά.

Έντονη δυσαρέσκεια Τραμπ για μετατροπή του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Την έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τον οποίο συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο. Μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς, στην Ουάσινγκτον, η οποία διήρκεσε 30 λεπτά, ο κ. Τραμπ, πληροφορηθείς για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στον Λευκό Οίκο, τον κάλεσε στο γραφείο του και συζήτησε μαζί του διεξοδικά όλα τα κρίσιμα θέματα για περίπου 15 λεπτά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δη των θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία. Δήλωσε, μάλιστα, αρωγός και συμπαραστάτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς επίσης και του Ελληνισμού, και τόνισε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Όπως τόνισε o αντιπρόεδρος Πενς με ανάρτησή του στο twitter, οι ΗΠΑ θα σταθούν σταθερά στο πλευρό της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας στο κάλεσμά της η Αγία Σοφία να παραμείνει προσβάσιμη ως πηγή έμπνευσης για κάθε άνθρωπο κάθε πίστης.

Επικοινωνία Μπορέλ – Τσαβούσογλου: Ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων 

Την αύξηση της έντασης στη Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική σε επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

“Σε συνέχεια της συζήτησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Τουρκία και την περαιτέρω αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου” αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε tweet. Ο κ. Μπορέλ σημειώνει ότι “συμφωνήσαμε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και να συναντηθούμε πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών-Gymnich” προσθέτοντας ότι συμφώνησαν επίσης για συνεργασία “στην εκεχειρία της Λιβύης στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου”.

Μεσόγειος: Η Τουρκία θεωρεί «άκυρες» τις δηλώσεις του Μακρόν

Η διπλωματία της Τουρκίας χαρακτήρισε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη «άκυρες» τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις που απορρίπτει η Τουρκία υποδεχόμενος χθες Πέμπτη στον Παρίσι τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.

«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και προς την Ελλάδα, μπροστά στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, η δήλωση του οποίου μεταφορτώθηκε —και στα ελληνικά— στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Όσοι συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι «άκυρες» και η απειλή επιβολής κυρώσεων από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο.

Γαλλία και Τουρκία είναι στη θεωρία σύμμαχες χώρες, μέλη του NATO, αλλά οι σχέσεις τους έχουν μπει σε τροχιά επιδείνωσης το τελευταίο διάστημα, ιδίως εξαιτίας των διαφωνιών τους όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιδόθηκε χθες σε σφοδρή κριτική της πολιτικής της Γαλλίας στην περιοχή. «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική» Το Παρίσι θα όφειλε «να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι ‘εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ’ στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Αξόι.

Νωρίτερα χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κέντρου μελετών στις Βρυξέλλες ότι «η χρήση της γλώσσας των απειλών περί κυρώσεων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή (…) και δεν θα έχει καμία επίπτωση» στην «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας να προωθήσει αυτά που αποκάλεσε «τα εθνικά συμφέροντά της».

Η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά στη Λιβύη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (KEE), επικεφαλής της οποίας είναι ο Φάγεζ ας Σάρατζ και έδρα της οποίας είναι η Τρίπολη, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα και υλικό στη χώρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, το ανατολικό και το νότιο τμήμα της, ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Η Γαλλία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι υποστηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, όπως την κατηγορεί η Τουρκία. Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης:

Απάντηση Τσαβούσογλου σε Μακρόν: Η Γαλλία έχασε την ουδετερότητα της

Τι είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας:

Βορίδης στον ΣΚΑΪ: Το θέμα με την τουρκική Navtex δεν τελείωσε ακόμα

Για την τουρκική προκλητικότητα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Αρχικά μιλώντας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Βορίδης είπε ότι αυτό αθροίζει στη γενικότερη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

«Το θέμα με τη Navtex δεν τελείωσε ακόμα. Μέχρι τις 2 Αυγούστου είμαστε σε επιφυλακή και έτοιμοι να απαντήσουμε όπως πρέπει.», τόνισε για τις προκλήσεις στο Αιγαίο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός «έχουμε μια συνεχιζόμενη εντεινόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και επομένως θα  υπάρξει εμπλοκή. Θα κάνουμε απολύτως ό,τι απαιτηθεί.»

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η οπτική της διεθνούς κοινότητας δεν ταυτίζεται με τη δική μας. Η διεθνής κοινότητα δεν θέλει φασαρίες.

Για την πιθανότητα διαλόγου με τη γείτονα χώρα ο κ. Βορίδης είπε: «Τι να συζητήσουμε με την Τουρκία; Την ψευτο-ΑΟΖ με τη Λιβύη;»

Τέλος, σχετικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά ζητήματα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «δε μπορούν να μπαίνουν όροι για εθνική ομοψυχία».

Φίλης σε ΣΚΑΪ για Oruc Reis: Μπορεί να δούμε κάποια βόλτα αλλά μέχρι εκεί

Ιστορική και θλιβερή χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Τόνισε ότι ο Ερντογάν φέρνει την Τουρκία στα δικά του μέτρα και σταθμά και της έχει προσδώσει μια ταυτότητα μουσουλμανική.

«Ο Ερντογάν το εμφανίζει ως μια πράξη που καταδεικνύει την ακμή. Για εμένα η σημερινή πράξη, είναι τρανή απόδειξη της παρακμής του συστήματος Ερντογάν και της παρακμής της «ερντογανικής» Τουρκίας», τόνισε ο κ. Φίλης.

Σχετικά με την αναγγελία ερευνών σε περιοχές νοτίως του Καστελορίζου από το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis ο κ. Φίλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορεί να δούμε κάποια βόλτα αλλά μέχρι εκεί» και πρόσθεσε πως αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα προχωρήσουν έχει η ελληνική πλευρά.

«Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα, τα χωρικά ύδατα είναι κυριαρχία. Ό,τι έχει να κάνει με κυριαρχικό δικαίωμα δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση αυτού», τόνισε και πρόσθεσε ότι παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα υπάρξει μόνο εάν υπάρξει βύθιση καλωδίων για έρευνα και όχι αν απλώς το σκάφος περάσει από αυτά.

Δείτε περισσότερα:

Τάση αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο διαπιστώνει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα