Στα μωβ ο Λευκός Πύργος για τα πρόωρα μωρά

Σήμερα, μνημεία και δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζονται με το μωβ χρώμα της Προωρότητας

Parallaxi
στα-μωβ-ο-λευκός-πύργος-για-τα-πρόωρα-μω-936047
Parallaxi

“Για τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς, πολύ μικρά και μάχονται να κατακτήσουν τη ζωή” αναγράφει στη σελίδα του το Ηλιτόμηνον που είχε την πρωτοβουλία κι αυτή τη χρονιά να φωταγωγήσει συμβολικά τον Λευκό Πύργο σε μωβ χρώμα.

Η δράση έγινε με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ η φωταγώγηση έγινε από το «Ηλιτόμηνον».

Η 17η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Προωρότητας και για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 2008 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants – EFCNI) σε συνεργασία με τις Ευρωπαϊκές οργανώσεις γονέων, στο δίκτυο των οποίων ανήκει και η οργάνωση «Ηλιτόμηνον».

Σήμερα, μνημεία και δημόσια κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίζονται με το μωβ χρώμα της Προωρότητας, ενώ αμέτρητα άτομα και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και οι  διεθνείς οργανώσεις Little Big Souls (Αφρική), March of Dimes (ΗΠΑ) και National Premmie Foundation (Αυστραλία), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το EFCNI σε ένα διηπειρωτικό κίνημα, δηλώνοντας τη δέσμευσή τους να δράσουν τόσο για την πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων όσο για τη βελτίωση της κατάστασης των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους.

Το «Ηλιτόμηνον» επιδιώκει με κάθε τρόπο την προβολή των ιατρικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα μωρά, διεκδικώντας λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα. Παράλληλα, υποστηρίζει την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας για την παροχή νευροαναπτυξιακής φροντίδας των πρόωρων μωρών με επίκεντρο την οικογένεια, καθώς και τα αιτήματα των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών τους και τη στελέχωσή τους με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης κάθε χρόνο – περισσότερο από 1 στα 10 μωρά σε όλο τον κόσμο Τα ποσοστά πρόωρου τοκετού αυξάνονται στις περισσότερες χώρες που παρέχουν επαρκή δημογραφικά στοιχεία (ΠΟΥ). Στην Ευρώπη η συχνότητα των πρόωρων γεννήσεων κυμαίνεται από 6% έως 12%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη θέση μετά την Κύπρο.

Οι  επιπλοκές της πρόωρης γέννησης είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών, προκαλώντας περίπου 1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF για το 2015. Σε ολόκληρο τον κόσμο, το 47% των θανάτων όλων των παιδιών κάτω των πέντε ετών συμβαίνει κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής, είναι δηλαδή νεογνικοί θάνατοι, και το 86% από αυτούς θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε ήδη γνωστές θεραπείες. Τα πιο ευάλωτα μωρά είναι εκείνα που βρίσκονται σε περιθωριοποιημένες ομάδες, σε αγροτικές περιοχές, σε πολύ φτωχά αστικά περιβάλλοντα και σε χώρες που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα