Ελλάδα

Σταδιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στα πλοία

Ιδιαίτερα αυξημένη η έξοδος οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών.

Parallaxi
σταδιακή-αύξηση-της-επιβατικής-κίνησ-483479
Parallaxi
Κεντρική Εικόνα – Στιγμιότυπο Βίντεο Youtube

Σταδιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης στα πλοία της ακτοπλοϊας, αναμένεται το επόμενο διάστημα, μετά το άνοιγμα των μετακινήσεων προς τα νησιά και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Για σήμερα 15 Μαΐου από το λιμάνι του Πειραιά για διάφορα νησιά του Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί 8 αναχωρήσεις πλοίων 5 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο.

Χθες 14 Μαΐου η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά ήταν αυξημένη ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Επίσης το 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

Χθες Παρασκευή ενδεικτικά, από το λιμάνι του Πειραιά το “blue star 2” αναχώρησε με 620 επιβάτες για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο Κω και Ρόδο, το “blue star chios” με 665 επιβάτες για Σύρο, Μύκονο, Ευδηλο, Φούρνοι, Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Θεσσαλονίκη, το “Νήσος Σάμος” με 951 επιβάτες για Οινούσσες, Χίο, Μυτιλήνη, και το blue “blue star naxos” με 397 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κατάπολα, Οινούσσες, Χίο και Μυτιλήνη.

Επίσης το “blue star delos” με 458 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ιο Θήρα το επιβατηγό οχηματαγωγό “Διονύσιος Σολωμός” με 200 επιβάτες για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο Θήρα, το champion jet με 257 για Σέριφο, Σίφνο και Μήλο, το “Speed Runner” με 250 επιβάτες για Σέριφο Σίφνο Μήλο, το “Διαγόρας” με 166 για Σύρο Τήνο Μύκονο και το  AQUA JEWEL με 46 επιβάτες για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο.

Όποιος θέλει να ταξιδέψει προς και από τα ελληνικά νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που επισκέφθηκε χθες το λιμάνι του Πειραιά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πληρώματα και επιβάτες τηρούν τους κανόνες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, προκειμένου όπως “είπε το ταξίδι τους να είναι όχι μόνο ευχάριστο αλλά και ασφαλές”.

Πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμούς των κατοίκων των νησιών δημιούργησε ένα περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας, στο οποίο οι επισκέπτες και οι συμπατριώτες μας μπορούν να χαρούν το φετινό καλοκαίρι με απόλυτη ασφάλεια. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και πάνω στα πλοία και στα λιμάνια, ώστε να έχουμε καλά ταξίδια και ένα ασφαλές καλοκαίρι.

Ιδιαίτερα αυξημένη η έξοδος οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών το τελευταίο 24ωρο

Η έξοδος οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, αντίστοιχα, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη, το τελευταίο 24ωρο (από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 14 Μαϊου έως την ίδια ώρα το σήμερα πρωί), σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Συνολικά, εξήλθαν 65.385 οχήματα. Ειδικότερα, από την Ελευσίνα, πέρασαν 33.998 οχήματα και από τις Αφίδνες 31.387.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο, εισήλθαν από τα συγκεκριμένα σημεία των δύο εθνικών οδών, συνολικά 39.770 οχήματα. Τα 18.120 από τα διόδια Ελευσίνας και τα 21.650 από των Αφιδνών.

Σημειώνεται, ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πριν από ακριβώς μια εβδομάδα (από τις 06:00 της Παρασκευής 7 Μαίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 8 Μαϊου), εξήλθαν συνολικά 36.267 οχήματα, τα 17.270 από την Ελευσίνα και τα 18.997 από τις Αφίδνες. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο 24ωρο, εισήλθαν, από τα ίδια σημεία, 34.662 οχήματα, τα 15.300 από Ελευσίνα και τα 19.362 από Αφίδνες.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας διεξάγεται κανονικά, χωρίς να έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος έτοιμος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, χωρίς δεύτερες σκέψεις

“Ο ξενοδοχειακός κλάδος όπως πάντα είναι στις επάλξεις και έτοιμος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, χωρίς δεύτερες σκέψεις” τονίζει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την εκκίνηση του τουρισμού. Ο κ. Βασιλικός δηλώνει ότι οι ξενοδόχοι είναι αισιόδοξοι χωρίς ωστόσο να είναι αιθεροβάμονες σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η πρόθεση του κλάδου αυτή τη στιγμή σε συντριπτικό ποσοστό είναι το άνοιγμα των επιχειρήσεων, κάτι που θα συμβαίνει σταδιακά από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Αναφορικά με την λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, ο κ. Βασιλικός υπογραμμίζει ότι ο στόχος είναι να αναδειχθεί για δεύτερη χρονιά το ελληνικό ξενοδοχείο ως άριστο πρότυπο εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων. “Έχουμε την εμπειρία, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την υγεία όλων, με πλήρη συναίσθηση πως η ασφάλεια είναι και αυτό το καλοκαίρι η πιο κρίσιμη διάσταση του προϊόντος μας”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Ακολουθεί το άρθρο του Πρόεδρου του ΞΕΕ:

“Η πανδημία αφήνει μεγάλες απώλειες στην οικονομία και μεγάλες πληγές στο κοινωνικό σώμα. Όμως η ελπίδα έρχεται με την προσπάθεια. Η χώρα από τις 15 Μαΐου κάνει την προσπάθειά της για τη σεζόν του 21, μαζί με την επανεκκίνηση του συνόλου της οικονομίας. Ο ξενοδοχειακός κλάδος όπως πάντα είναι στις επάλξεις και έτοιμος να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Είμαστε αισιόδοξοι, χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες. Με την ελπίδα στο ελληνικό καλοκαίρι που έχει παντού μόνον φίλους και με ρεαλιστική εκτίμηση μιας ζήτησης που θα εκφραστεί “last minute”, η πρόθεση του κλάδου αυτή τη στιγμή σε συντριπτικό ποσοστό είναι το άνοιγμα των επιχειρήσεων κι αυτό θα το δούμε να συμβαίνει σταδιακά από τα μέσα Μαΐου μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

Από κει και πέρα, γνωρίζουμε πως δεν είναι όλα στο χέρι μας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα διεθνώς και οι ανατροπές τους μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο σενάριο. Το ίδιο και οι διαφόρων επιπέδων γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται και επηρεάζουν άμεσα το τουριστικό προϊόν.

Εμείς οφείλουμε να εστιάσουμε σε όλα αυτά που είναι πραγματικά στο χέρι των ξενοδόχων. Να αναδείξουμε για δεύτερη χρονιά το ελληνικό ξενοδοχείο ως άριστο πρότυπο εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων. Έχουμε την εμπειρία, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη βούληση να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την υγεία όλων, με πλήρη συναίσθηση πως η ασφάλεια είναι και αυτό το καλοκαίρι η πιο κρίσιμη διάσταση του προϊόντος μας.

Επιπλέον η σοβαρότητα και η ταχύτητα στην υλοποίηση του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος ενισχύει σημαντικά την διεθνή εικόνα αξιοπιστίας της χώρας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την τουριστική αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου κεφαλαίου μέσα στο 2021.

Επίσης είναι πολύ σημαντική παράμετρος η φιλική και χωρίς ταλαιπωρία είσοδος των επισκεπτών στη χώρα, είτε στα αεροδρόμια, είτε πολύ περισσότερο στα χερσαία σύνορα στο πλαίσιο των αναγκαίων ελέγχων. Τα νέα εργαλεία που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, με βάση και το ευρωπαϊκό πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα συνεισφέρουμε για να το επιτύχουμε.

Κάθε αρχή είναι και δύσκολη αλλά και κάθε φιλότιμη προσπάθεια ανταμείβεται. Ο τουρισμός είναι το «ισχυρό χαρτί» της χώρας. Έχουμε όλοι λόγο να τον βοηθήσουμε γιατί είναι υπόθεση όλων. Γιατί μπορεί να γίνει ο καταλύτης επιτάχυνσης για την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ KXA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα