Σταϊκούρας: Ερχεται γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας

Οικονομική μεγέθυνση 3,6% προέβλεψε ο υπουργός για το 2021.

Parallaxi
σταϊκούρας-ερχεται-γρήγορη-ανάκαμψη-713080
Parallaxi
Εικόνα: Facebook

«Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει φέτος ταχέως και ισχυρά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που παρουσίασε στην εθνική αντιπροσωπεία την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Με τα σημερινά δεδομένα η επίτευξη του στόχου για οικονομική μεγέθυνση 3,6%, το 2021 είναι απολύτως εφικτή, ρεαλιστική και ίσως και συντηρητική», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας πως όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων, από την ΤτΕ, το ΚΕΠΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΙΟΒΕ, τον ΟΟΣΑ, πιστωτικά ιδρύματα, οίκους αξιολόγησης, είναι πολύ πιο αισιόδοξες αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, το τρέχον έτος.

«Η ανάκαμψη φαίνεται ότι θα ενισχυθεί από την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού και την ενδεχόμενη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε συνάρτηση με τα εγχώρια και διεθνή υγειονομικά δεδομένα, από τη σταδιακή αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών, μετά τη συσσώρευση αποταμιεύσεων, στη διάρκεια της πανδημίας, και από την αύξηση των επενδύσεων, μέσω της χρηματοδότησης τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας που σημείωσε όμως ότι παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών δεν σπεύδει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις για το 2021 αλλά αναμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για την πορεία της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο και την υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει συνεκτική οικονομική πολιτική, με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο, έχει καταφέρει να θέσει στέρεες βάσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, βελτιώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα του πλούτου της χώρας, όπως καταδεικνύουν και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα το 2022, θα επιτύχει ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης της τάξεως του 6%, με μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 4,5%. Παράλληλα, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% -έναντι αύξησης 5%, κατά μέσο όρο, στην Ευρωζώνη- και οι εξαγωγές να ενισχυθούν κατά 8% -έναντι μηδενικής αύξησης, κατά μέσο όρο, στην Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή για τους πρόδρομους δείκτες οι οποίοι είναι αυτοί που «εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία για την επίτευξη, αρχικά ισχυρής ανάκαμψης φέτος και στη συνέχεια, υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης στη μετα-κορωνοϊό εποχή».

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών:

Η ύφεση της οικονομίας συγκρατήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των αρχικών προβλέψεων, τόσο το 2020, όσο και στο 1ο τρίμηνο του 2021.

Η χώρα εμφάνισε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε όρους συγκράτησης της ανεργίας μέσα στην υγειονομική κρίση.

Η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά ανοδικά.

Οι προσδοκίες στη μεταποίηση ενισχύονται.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συστηματικά υπερβαίνουν αυτές των αντίστοιχων μηνών του 2019 (+25,5% τον Ιούλιο).

Οι ταξιδιωτικές αφίξεις είναι υπερδιπλάσιες αυτών της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξάνονται.

Το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος είναι σταθερά αρνητικό.

Το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι ιστορικά χαμηλό.

Η πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας αναβαθμίζεται.

Δύο συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν, επιτυχώς, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, στους σχετικούς παγκόσμιους δείκτες, βελτιώνεται.

Σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να υλοποιούνται.

Ενδεικτικά, ο υπουργός ανέφερε πως μόνο τους τελευταίους 3 μήνες:

Υλοποιείται το νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Επεκτείνεται το επιτυχημένο πρόγραμμα «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων.

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της «Ελληνικό Α.Ε.», θέτοντας σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο του Ελληνικού.

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Πόροι Ταμείου Ανάκαμψης

«Όλα αυτά αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, φέτος, ταχέως και ισχυρά», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών που μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση των δύο Συμβάσεων για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί την αφετηρία για την ενεργοποίηση του σχεδίου μας. Συνιστά το επιστέγασμα της σκληρής και συστηματικής δουλειάς που κατέβαλε η κυβέρνηση, το προηγούμενο έτος, για την κατάρτιση και κατάθεση του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το ελληνικό σχέδιο εδράζεται σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας και έχει καταρτιστεί για να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, παραγωγικότητα, εθνικό προϊόν και απασχόληση. Εξάλλου, όπως τόνισε, το «Ελλάδα 2.0» έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε συνάφεια και συμπληρωματικά με το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματά του. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι οι πόροι δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τακτικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, ούτε να χρησιμοποιηθούν για δράσεις, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει δημόσιες δαπάνες που εκτείνονται μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης. Μέσω δε, της διοχέτευσης των πρόσθετων κεφαλαίων που θα αντληθούν από τον δανεισμό σε στοχευμένες δράσεις και πολιτικές βιώσιμης ανάκαμψης, θα αποφευχθούν περαιτέρω πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό.

«Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής διακυβέρνησης που έχει επιδείξει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα», επισήμανε επίσης ο κ. Σταϊκούρας, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συσταθεί και λειτουργούν η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι απαραίτητοι συνοδευτικοί διοικητικοί μηχανισμοί, για τον αποτελεσματικό συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου και την έγκαιρη απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα