Σταϊκούρας: Οι αυξήσεις στα τρόφιμα θα συνεχιστούν

Η κυβέρνηση σηκώνει ψηλά τα χέρια για την ακρίβεια

Parallaxi
σταϊκούρας-οι-αυξήσεις-στα-τρόφιμα-θα-713083
Parallaxi

Ο πληθωρισμός μπορεί να πέφτει, οι διεθνείς τιμές στην ενέργεια μπορεί να μειώνονται, όμως τα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η άνοδος όχι μόνο δεν θα σταματήσει, απλά θα κατεβάσει ρυθμούς.

«Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό» δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Σταϊκούρας, χωρίς όμως να εξηγήσει ούτε γιατί, ούτε να δώσει χρονικό ορίζοντα που αυτό συμβαίνει. Πρόσθεσε δε τη διαπίστωση ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα.

Αύριο, πάντως, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ξανά ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, για μια ακόμη φορά, με «καλάθι του νοικοκυριού». Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ετοιμάζεται να διευκρινίσει ποια προϊόντα θα είναι στο «πασχαλινό καλάθι» για τα τρόφιμα. Μέχρι στιγμής, βέβαιο είναι το αρνί, το κατσικάκι το τσουρέκι, τα σοκολατένια αυγά, ενώ δεν αποκλείεται να φτιαχτεί «καλάθι» και για τη Βαρβάκειο.

Έρευνες και της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΕΛΚΑ έχουν διαπιστώσει σε πρόσφατες έρευνές τους, ότι το «καλάθι» δεν φτάνει. Πιο αναλυτικά, το ΙΕΛΚΑ σε έρευνά του στις αρχές Φεβρουαρίου, διαπίστωνε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών -σχεδόν 9 στους 10 (85%)- τόνιζαν ότι το μέτρο αυτό δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ζητούσαν μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (84%).

Από την πλευρά της, η ΕΚΠΟΙΖΩ, στα τέλη Ιανουαρίου διαπίστωνε πως το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα βασικά αγαθά. Η έρευνα είχε διεξαχθεί στο διάστημα από 14 Δεκεμβρίου 2022 έως και 22 Ιανουαρίου 2023. Σύμφωνα με αυτήν, το 40,2% δήλωσε καθόλου, το 37% λίγο, ενώ πολύ ή πάρα πολύ δηλώνει μόλις το 12,7%.

Στις 13 Μαρτίου βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, που «έτρεξε» με 14,8% στα τρόφιμα. Στα είδη διατροφής, ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε:

Ψωμί και δημητριακά (16,8%), Κρέατα- γενικά (20%), Ψάρια- γενικά (2,6%), Γαλακτοκομικά και αυγά (25,2%), Έλαια και λίπη (22,9%), Λαχανικά- γενικά (8,6%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά-παγωτά (9,2%), Λοιπά τρόφιμα (13,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (13%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (9%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (7,2%).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα