Επικαιρότητα

Σταϊκούρας: Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες

Αυστηρό μήνυμα για τα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια δανεισμού.

Parallaxi
σταϊκούρας-τελεσίγραφο-10-ημερών-στις-τ-589164
Parallaxi

Μήνυμα προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έστειλε ο Χρ. Σταϊκούρας ώστε να αυξήσουν «άμεσα και γενναία» τα επιτόκια καταθέσεων, αλλά και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε επίσης πως είναι απαράδεκτο το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο των νέων δανείων. Την ίδια ώρα άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες.

Τελεσίγραφο 10 ημερών στις τράπεζες- Τι αναφέρει δημοσίευμα του skai.gr:

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

«Επιδιώκουμε αυτό να γίνει άμεσα και γενναία, όχι αύξηση 0,01%… Σε 10 μέρες έχουμε ξανά συνάντηση. Για μένα αυτά εξαντλούνται σε διάστημα 10 ημερών. Υπάρχουν τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα, όχι οι συστημικές τράπεζες, με πολύ υψηλότερο επιτόκιο καταθέσεων», ανέφερε.

«Οι τράπεζες χρεώνουν πολύ τους Έλληνες πολίτες, και δεν τους αποδίδουν αυτά που πρέπει. Ζήτησα να αξιολογήσουν εντός 10 ημερών 12 συγκεκριμένες προμήθειες», είπε επίσης ο υπουργός.

«Η πολιτεία ζητά από τις τράπεζες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε.

Υπάρχει σημαντική πρόοδος αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχουν μειωθεί τα επιτόκια του εξωδικαστικού και όλα τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο γίνονται δεκτά στον μηχανισμό.

Συζητείται με τους διαχειριστές δάνειων και τις τράπεζες να αξιολογηθεί η δυνατότητα και ενήμεροι δανειολήπτες να μπορούν να μπουν στον μηχανισμό.

Τι είπε για τα «κόκκινα δάνεια»

Για τα «κόκκινα δάνεια» διευκρίνισε ότι αναμένει πρόταση από τις τράπεζες σε δυο εβδομάδες που θα αφορά τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες. Επισήμανε παράλληλα ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να είναι χωρις δημοσιονομικό κόστος και να σέβονται τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες. «Θέλουμε πρόταση που το κόστος να το επωμιστούν οι τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός.

Νέα μέτρα για τους πολίτες

Αναφορικά με τα νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες ο Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το 2023 έχει και μόνιμες μειώσεις φόρων και μόνιμη αύξηση συντάξεων και παροχές σε πολίτες μέσω επιδοτήσεων υπενθύμισε:

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αφορά εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Πρόκειται για ποσό 1,24 δισεκ. ευρώ με το οποίο οι πολίτες θα καλύψουν μέρος των αυξημένων αναγκών που πρόεκυψαν από τον πληθωρισμό.

Μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% στοιχίζει άλλα 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Καμιά άλλη χώρα δεν έχει μόνιμες μειώσεις φόρων το 2023

Αυξάνονται μόνιμα οι συντάξεις κατά 7,75% σε κάποιους συνταξιούχους και κάποιοι θα πάρουν και τα 250 ευρώ της επιταγής.

Μόνιμη παρέμβαση στους δημόσιους υπαλλήλους με κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και του 1%.

Συνέχιση βοήθειας στους λογαριασμούς ρεύματος έως τον Αύγουστο με τον τρέχοντα μηχανισμό και ό,τι άλλο προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο του 2023.

Επιταγή ακρίβειας 500 εκατ. ευρώ – θα την πιστωθούν σε πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη

Επίδομα θέρμανσης 500 εκατ. ευρώ. Όσοι έλαβαν πέρυσι δικαιούνται να πάρουν όλο το ποσό εμπροσθοβαρώς.

Πηγή: skai.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα