Η στάση της ΕΠΟ ενώ η κυβέρνηση κάνει εξαγγελίες μέτρων

Γιατί οι εξαγγελίες μέτρων έχουν αντίκρισμα μόνο όταν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για την επιβολή τους

Parallaxi
η-στάση-της-επο-ενώ-η-κυβέρνηση-κάνει-εξ-884429
Parallaxi

Η επικαιρότητα ανήκει δικαιωματικά στις Κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Στο πακέτο των μέτρων που αυστηροποιεί το νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση έπειτα από το σοκ της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού. Και πραγματικά μακάρι το 19χρονο αυτό παλικάρι να ήταν το τελευταίο θύμα αυτής της μάστιγας.

Εδώ όμως δεν φτάνουν οι προθέσεις και σίγουρα δεν πιάνουν οι ευχές. Εδώ επιβάλλεται πρωτίστως η κατανόηση της «σύνθετης» κατάστασης. Από όλους. Γιατί η οπαδική βία όπως σωστά είπε ο Τάκης Θεοδωρικάκος «δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των ελληνικών γηπέδων» και σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται απλά με την μετατροπή του Ποινικού Κώδικα ή με την ψήφιση ενός ακόμη Νομοσχεδίου.

Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, που η πάταξη του περνά από τη συνεργασία της κοινωνίας -μέσω της εκάστοτε Κυβέρνησης- και του Αθλητισμού.

Για παράδειγμα η «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Ασφάλειας, Προστασίας και Παροχής Υπηρεσιών σε αγώνες ποδοσφαίρου και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις», που εγκρίθηκε στο Σεν Ντενί το καλοκαίρι του 2016 και αποτελεί τον «μπούσουλα» των σημερινών εξελίξεων είναι ακριβώς μια τέτοια πράξη. Είναι προϊόν της κοινής ανησυχίας όλων των χωρών της Ευρώπης για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα βίας στον χώρο του αθλητισμού.

Το να την επικαλείσαι είναι αυτονόητο. Το να θες να την εφαρμόσεις όμως περνά από προϋποθέσεις που στη δική μας περίπτωση δεν υπάρχουν με ξεκάθαρη ευθύνη της Κυβέρνησης που συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στην ανομία των θεσμών του ποδόσφαιρου.

Για να γίνει αντιληπτό φτάνει να είσαι απλά ενημερωμένος. Το όλο εγχείρημα της «Σύμβασης» απαιτεί την απόλυτη συνεργασία των Κυβερνήσεων με τους αθλητικούς φορείς. Με τις Ομοσπονδίες πρωτίστως. Ποιες Ομοσπονδίες όμως; Με αυτή την ΕΠΟ που συνεχίζει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της κάθε κανόνα; Που αγνοεί τις FIFA/UEFA όπως επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά από την επιστολή των Συνομοσπονδιών (23.12); Που κάνει πλάκα στον Υφυπουργό Αθλητισμού; Που ανάγκασε σε «όπου φύγει-φύγει» παραίτηση τον Θοδωρή Ζαγοράκη; Που κρατά με το έτσι θέλω τα «κλειδιά» στο πάρκο Γουδή; Που απαξιώνει την αθλητική Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις «τακτικών» Δικαστών; Που είναι έκπτωτο με αμετάκλητες αποφάσεις το μισό της Συμβούλιο; Που «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες μια σειρά από ικανά και έμπειρα στελέχη που δεν θέλησαν να πάνε με τα νερά τους;

Την ΕΠΟ του έκπτωτου αναπληρωτή προέδρου Παναγιώτη Δημητρίου -που για να μην πάμε μακριά- αύριο και όλας ετοιμάζεται να δεσμεύσει με… CEO τετραετίας το ποδόσφαιρο και μάλιστα με τη γνωστή by «εξυγίανση» μέθοδο; Που σπεύδει να φορέσει το «δαχτυλίδι» στον εκλεκτό της ΑΕΚ, Ιάκωβο Φιλιππούση; Θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει αστείο, αλλά η υπόθεση δεν σηκώνει χιούμορ.

Ναι, όπως ακριβώς το διαβάζεις. Συνεδριάζει αύριο στη μια το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή. Και κατόπιν απαιτήσεως των FIFA/UEFA δρομολογεί –έστω με χαρακτηριστική καθυστέρηση- τις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Δεν μένει όμως εκεί. Αποφασίζει λέει και για τον νέο Εκτελεστικό Διευθυντή (CEO). Δηλαδή για τον Ιάκωβο Φιλιππούση.

Και τι σημαίνει CEO; Σημαίνει ο Νο 1 της ΕΠΟ. Εκείνος που θα διευθύνει την Ομοσπονδία. Που θα την «περάσει» με ασφάλεια στην επόμενη εποχή. Που μεταξύ άλλων θα πρέπει να την εναρμονίσει και με τις όποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης για θέματα σοβαρά σαν αυτό της οπαδικής βίας.

Δεν θα πρέπει για την επιλογή αυτού του ανθρώπου να υπάρξει διαφάνεια; Δεν θα πρέπει για αυτή τη θέση να προκηρυχθεί κάποιος διαγωνισμός; Έστω μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για να συγκεντρωθούν κάποια βιογραφικά; Να υπάρξει μια αξιολόγηση;

Και το κυριότερο: Δεν θα πρέπει αυτή η επιλογή να γίνει από τη νέα Διοίκηση, από τον νέο Πρόεδρο μιας και μιλάμε επί της ουσίας για τον σημαντικότερο συνεργάτη του;

Αν βρείτε κάτι από τα παραπάνω να ταιριάζει έστω και λίγο με τα «αυριανά» θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να το συζητήσουμε. Αν πάλι υπάρχει πλέον έστω ένας που συνεχίζει να λέει πως δεν καταλαβαίνει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Τότε πραγματικά μακάρι να μην δηλώνει μέλος της Κυβέρνησης.

Γιατί οι εξαγγελίες μέτρων έχουν αντίκρισμα μόνο όταν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για την επιβολή τους. Και στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν… Με ευθύνη της Πολιτείας.

Πηγη:in.gr

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα