Επικαιρότητα

Σταθμός Βενιζέλου: Ο ΣΕΑ κατά Μενδώνη για προκλητικό σόου με τα αρχαία

Η επανατοποθέτηση έγινε σε 15τ.μ. – Τι αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στον σταθμό του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Parallaxi
σταθμός-βενιζέλου-ο-σεα-κατά-μενδώνη-γ-998289
Parallaxi

Μπορεί το υπουργείο Πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη να πανηγυρίζει σήμερα για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό, στη Θεσσαλονίκη, όμως η αλήθεια είναι πανηγυρίζουν για την επανατοποθέτηση 15 τ.μ. από τον συνολικά μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης που βρέθηκε και ανασκάφηκε.

Ο  Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει σε ανακοίνωσή του πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι πλέον υπόλογη όχι μόνο για την καταστροφή ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου και τον διασυρμό της χώρας διεθνώς, αλλά και για το ότι το σύνολο του έργου του Μετρό δεν θα έχει παραδοθεί στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του 2024, όπως εγκαίρως προειδοποιούσε».

Ο ΣΕΑ μάλιστα επισημαίνει ότι «όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα θα παραδοθούν σε αρμόδιο Εισαγγελέα για να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για την ζημία του δημοσίου».

Αναλυτικά:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών και την Αττικό Μετρό αναίσχυντα πανηγυρίζουν για την επανατοποθέτηση 15 τ.μ. (!) από τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης που βρέθηκε και ανασκάφηκε στον Σταθμό Βενιζέλου. Ακόμη και η φωτογραφία που έδωσαν στην δημοσιότητα δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για ελάχιστα τετραγωνικά αρχαιοτήτων σπαρμένα πάνω σε ένα σύγχρονο υπόστρωμα.

Ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος καταστράφηκε από την μανία της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Μεταφορών και της Αττικό Μετρό, που επέλεξαν με τον τρόπο αυτό να καθυστερήσουν το τεχνικό έργο, ζημιώνοντας τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και τον κρατικό προϋπολογισμό από τον οποίο πληρώνουν αδρά από το 2020 ως σήμερα αποζημιώσεις στον εργολάβο του έργου.

Θυμίζουμε ότι οι αρχαιότητες καταστράφηκαν γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και η Αττικό Μετρό ισχυρίζονταν ότι, με τον τρόπο αυτό, το μετρό θα ολοκληρωθεί νωρίτερα και θα κοστίσει φθηνότερα στον ελληνικό λαό.

Θυμίζουμε ότι η τεχνική λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων του σταθμού εξασφάλιζε ότι και ο μοναδικός αρχαιολογικός χώρος θα έμενε ακέραιος και οι 12 από τους 13 σταθμούς θα είχαν παραδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ήδη από το 2021.

Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2023, που υποτίθεται ότι το μετρό θα είχε παραδοθεί με τη λύση που επέλεξαν, ο Σταθμός Βενιζέλου αποτελεί εργοτάξιο συμπαρασύροντας την παράδοση όλου του έργου, ακόμη και των σταθμών που είναι έτοιμοι εδώ και 3 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα οι ανασκαφές συνεχίζονται (βόρεια είσοδος) και ο εργολάβος του έργου αποζημιώνεται για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αντί να βγάζουν ωραίες φωτογραφίες με φόντο τσιμέντα και αρχαιότητες, μήπως θα ήθελαν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Αττικό Μετρό και το Υπουργείο Μεταφορών να ανακοινώσουν την ημερομηνία παράδοσης του μετρό στους πολίτες της Θεσσαλονίκης; Μήπως θα ήθελαν να δημοσιοποιήσουν τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στον ανάδοχο του έργου, για να συγκριθούν τα ποσά με το κόστος της λύσης της κατά χώραν διατήρησης;

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι πλέον υπόλογη όχι μόνο για την καταστροφή ενός μοναδικού αρχαιολογικού χώρου και τον διασυρμό της χώρας διεθνώς, αλλά και για το ότι το σύνολο του έργου του Μετρό δεν θα έχει παραδοθεί στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του 2024, όπως εγκαίρως προειδοποιούσε ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, οι πολίτες και οι επιστήμονες που αγωνίζονταν για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συλλόγου, όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα θα παραδοθούν σε αρμόδιο Εισαγγελέα για να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες για την ζημία του δημοσίου».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα