Ελλάδα

ΣτΕ: Να επιστρέψουν ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο – Απάντηση στην κυβέρνηση για το νερό

Νέο «ράπισμα στην κυβέρνηση και στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του νερού από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Parallaxi
στε-να-επιστρέψουν-ευδαπ-ευαθ-στο-δη-327117
Parallaxi

Νέο «ράπισμα στην κυβέρνηση και στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του νερού από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, «την ίδια στιγμή που στη Βουλή η κυβέρνηση εμμένει στην συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για την Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, εκδόθηκαν οι 7 και 8/2023 αποφάσεις του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ με τις οποίες δέχονται την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ότι το υπουργείο Οικονομικών με το νόμο του δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190 και 191/2022 για την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και διατάσσει το υπουργείο την επιστροφή τους στο Δημόσιο! Άλλη μία μεγάλη νίκη για το νερό».

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ το οποίο σημείωσε: «Ηχηρή σφαλιάρα από το ΣτΕ στην προσπάθεια ξεπουλήματος του νερού από την κυβέρνηση!

Σήμερα, την ώρα που συζητείται το κατάπτυστο νομοσχέδιο, εκδόθηκαν οι αποφάσεις 7 και 8/2023 του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, με τις οποίες καλούν την Κυβέρνηση σε άμεση συμμόρφωση με τις προηγούμενες αποφάσεις, να επιστρέψουν δηλαδή ΕΑΥΘ και ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο!

Όσους νόμους και αν ψηφίσουν θα έχουν την ίδια τύχη, γιατί το δίκιο είναι με την πλευρά μας. Στις 2 Απριλίου στην μεγάλη συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους είναι η ώρα που θα δώσουμε τη δική μας απάντηση».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένιο Δεκέμβριο το ΣτΕ επικύρωσε ξανά τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, το οποίο τόνισε ότι αποτελεί «κοινωφελές αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν».

Τότε, το Ανώτατο Δικαστήριο ξεκαθάρισε τους όρους χρήσης των υδάτων και υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας του, αναγνωρίζοντας την υποχρέωση των κυβερνήσεων να διαχειρίζονται το νερό ως κοινωφελές αγαθό και όχι ως εμπορικό προϊόν.

Ηχηρό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Σωματεία της ΕΥΔΑΠ, κόμματα, φορείς και οργανώσεις συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με κεντρικό σύνθημα την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν κλείσει το Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Ομιλίες απηύθυναν κυρίως εκπρόσωποι από τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, ενώ στη συγκέντρωση συμμετέχει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, οι Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ(μ-λ) κ.ά.

Στη συγκέντρωση κάλεσε η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, που στηρίζεται από 74 φορείς και οργανώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ενιαίος-αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν».

Επίσης, δεύτερη συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη από το ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ. με κεντρικό σύνθημα «Νερό, κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα».

Συγκεντρώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Συναυλία Θανάση Παπακωνσταντίνου για το νερό. 

Με το σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό» ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης και οι Χειμερινοί Κολυμβητές ενώνουν τις φωνές τους σε μια μοναδική ανοιχτή συναυλία, την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 στις 18:00 στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Τη συναυλία διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα