Στεγαστικά δάνεια: Μέτρο που τα παγώνει, αλλά… δεν αφορά παλιές αυξήσεις
Όσες αυξήσεις έγιναν μέχρι της 30/3 παραμένουν. Το μέτρο αφορά για τα στεγαστικά δάνεια από εδώ και πέρα.
Βραχνάς που εκτροχιάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και γεννά νέα «κόκκινα» δάνεια έχει γίνει το επιτόκιο στεγαστικών δανείων που βρίσκεται στα ύψη. Οι αυξημένες δόσεις δανείων καθιστούν σχεδόν αδύνατο οι δανειολήπτες να παραμείνουν συνεπείς λόγω και της γενικευμένης ακρίβειας στην αγορά.
Σε αυτό το πλαίσιο οι τράπεζες εμφανίζονται να επιχειρούν να ανακόψουν τη δημιουργία κόκκινων δανείων. Ειδικότερα, τα τραπεζικά ιδρύματα παγώνουν για περίπου ένα χρόνο τα επιτόκια βάσης βάσει των οποίων τιμολογούνται τα στεγαστικά δάνεια.
Το μέτρο όμως δεν λύνει κανένα απολύτως πρόγραμμα αφού το πάγωμα γίνεται μετά τις 30 Μαρτίου του 2023. Επομένως, οι μεγάλες αυξήσεις που προηγήθηκαν θεωρούνται «κανονικότητα» για τις τράπεζες.
Ποιες είναι όμως οι αυξήσεις; Οι δόσεις των δανείων είναι αυξημένες από 25 έως 30%. Αυτό σημαίνει πως μία δόση 500 ευρώ έχει γίνει 650 ευρώ με αποτέλεσμα πολλά δάνεια να οδεύουν ολοταχώς προς… κοκκίνισμα.
Το προεκλογικό πάγωμα των επιτοκίων κατά πηγές αποτελεί θετική απάντηση των τραπεζιτών στην πρόταση του Χρήστου Σταϊκούρα.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου:
- Το μέτρο είναι οριζόντιο, αφορά, δηλαδή, σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα. Δεν αφορά γενικά στα δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, στα μικρά επιχειρηματικά, ενώ εκτός μένουν και όσα θα χορηγηθούν στη συνέχεια.
- Το επιτόκιο θα κλειδώσει σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες. Δηλαδή, στα τέλη του Μαρτίου 2023. Οι δόσεις, που θα πρέπει να πληρωθούν από εδώ και στο εξής, θα τιμολογούνται με βάση το επίμαχο επιτόκιο – ανεξαρτήτως των αυξήσεων που ενδεχομένως ακολουθήσουν – συν το περιθώριο που χρεώνει η εκάστοτε τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, αφού για ένα χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλουν.
- Σε περίπτωση που εντός 12μήνου επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη.
- Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προϋπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προαναφερθείσα παρέμβαση στο επιτόκιο αναφοράς φέρεται να έχει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν απαιτείται και έγκριση από την ΕΕ.
Πηγη – ieidiseis