Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρντμεντ: Προκλητικό και μη βοηθητικό το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει στον χαρακτηρισμό τού μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης,  ως "προκλητικού και μη βοηθητικού"

Parallaxi
στέιτ-ντιπάρντμεντ-προκλητικό-και-μη-607340
Parallaxi

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει στον χαρακτηρισμό τού μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης,  ως “προκλητικού και μη βοηθητικού”, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας “Hellas Journal”.

Tο παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, από νομικής απόψεως ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα, υποστηρίζει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  Η υποστήριξη από τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, στις ελληνικές θέσεις χαρακτηρίστηκε από διπλωματική πηγή που επικαλείται η ιστοσελίδα, σημαντικό γεγονός, την ώρα που η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη.

Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επανέλαβε τις θέσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι “οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές” .«σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια». Τόνισε ακόμα ότι το παράνομο μνημόνιο «δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα».

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε Τουρκία και Λιβύη να προχωρήσουν τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Με την στήριξή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει τη δήλωση άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, όπως του υφ. Εξωτερικών, Φρανκ Φάννον και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα νησιά έχουν και ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα