Στη μέγγενη του πληθωρισμού τα ελληνικά νοικοκυριά
Εκτινάχτηκε πάνω από 10%- Φόβοι για περαιτέρω αύξηση- Πως μπορεί να «φρενάρει» η πορεία του
Με τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω από το 10% σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων -που βίωσαν τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, τη διετία της υγειονομικής κρίσης και πλέον την ενεργειακή κρίση- μειώνεται ραγδαία.
Με απλούς όρους, όταν ο πληθωρισμός είναι στο 10,2% αυτό σημαίνει ότι εάν ο καταναλωτής πριν την αύξηση αγόραζε 100 είδη δίνοντας ένα ποσό, τώρα με το ίδιο ποσό μπορεί να αγοράσει 90.
«Όταν ο πληθωρισμός είναι 10%, τόσο μειώνεται και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή» είπε στην Parallaxi ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.
Ο πληθωρισμός όπως διευκρινίζει, αποτυπώνει την αύξηση των τιμών συνολικά βέβαια και όχι μόνο τα είδη που βρίσκονται στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς».
«Για να μπορέσει κανείς να βγάλει πιο ακριβή συμπεράσματα για το τι σημαίνει η αύξηση του πληθωρισμού για το λαϊκό νοικοκυριό θα πρέπει να δει άλλες παρόμοιες μετρήσεις όπως η αύξηση στις τιμές του λεγόμενου καλαθιού της νοικοκυράς. Σε κάθε περίπτωση όμως από τη στιγμή που έχουμε έναν πληθωρισμό που ξεπερνά το 10% αυτό σημαίνει ότι το εισόδημα έχει χάσει το ένα δέκατο. Δηλαδή η πραγματική αξία του εισοδήματος μας είναι κατά 1/10 μικρότερη» τόνισε ο κ. Ζαρωτιάδης προσθέτοντας «αν με 500 ευρώ μπορούσε κάποιος να αγοράσει 100 πράγματα τώρα μπορεί να αγοράσει 90».
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε επίσης τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε βασικά είδη. Για παράδειγμα, σημειώθηκε αύξηση 2.5% στην ομάδα προϊόντων διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι, τυριά, αυγά, έλαια και λίπη, νωπά λαχανικά, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ.
Το ράλι ανατιμήσεων συνεχίζεται καθημερινά σε πολλά είδη όπως σε καύσιμα και ενέργεια ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει στο 15% με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαβίωση των Ελλήνων.
Πως μπορεί όμως να φρενάρει η άνοδος του πληθωρισμού;
Ο κ. Ζαρωτιάδης επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο άμεσοι τρόποι. Ο ένας είναι να μπει πλαφόν και να ελεγχθούν έτσι οι τιμές σε μια σειρά από βασικά είδη παρότι η συγκεκριμένη τακτική σκοντάφτει στις νόρμες της Ευρώπης και φυσικά στις πολιτικές κυβερνήσεων που θεωρούν ότι η ελεύθερη αγορά αυτορυθμίζεται.
Ο δεύτερος τρόπος είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι, για παράδειγμα ο ΦΠΑ προκειμένου να προκληθεί μείωση στην τιμή του αγαθού. Η μείωση έμμεσων φόρων όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ ίσως προκαλέσει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού όπου όμως το έλλειμμα που θα προκύψει στα έσοδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό «ή θα πρέπει να υποκαταστήσει την μείωση της έμμεσης φορολόγησης με άλλους άμεσους φόρους οι οποίοι θα πρέπει να επιβαρύνουν τα υψηλά εισοδήματα. Αυτό βέβαια θέλει χρόνο, δεν μπορεί να γίνει άμεσα».
«Το πραγματικά ρεαλιστικό μέτρο είναι ο έλεγχος των τιμών» κατέληξε ο κ. Ζαρωτιάδης.