Στη ΜΕΘ ανεμβολίαστη γιατρός- «Επελαύνει» η Δέλτα
Αναλυτικά οι εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Ηράκλειο νοσηλεύεται ακόμα μία γιατρός, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί, την ώρα που σημειώθηκε αύξηση 30% στις εισαγωγές σε ΜΕΘ στη χώρα μέσα σε μόλις 10 ημέρες.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το creta24.gr, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου, νοσηλεύεται μια 62χρονη γιατρός με κοροναϊό. Η 62χρονη γυναίκα ασκεί τα καθήκοντα της στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται διασωληνωμένη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 62χρονη γυναίκα δεν έχει εμβολιαστεί. Μάλιστα, πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση ανεμβολίαστου γιατρού καθώς την ίδια ώρα νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ ένας 47χρονος άνδρας.
Στο 96,5% η πληρότητα ΜΕΘ-Covid στην Κρήτη
Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει η νόσος των νέων, καθώς η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν την τελευταία εβδομάδα τα 29 έτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο εμφανίζεται μια στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ.
Υπολογίζεται πως η αύξηση στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 29,44% το τελευταίο δεκαήμερο. Έτσι, σύμφωνα με την επιτροπή, η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41% ανά την Ελλάδα, ενώ στις ΜΕΘ έχει φτάσει περίπου στο 60%. Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως δυσκολία σε κλίνες ΜΕΘ υπάρχει στην Κρήτη όπου η κάλυψη φτάνει το 96,5%.
Έκκληση Γώγου σε υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν
Γι’ αυτό και ο Χαράλαμπος Γώγος, στη χθεσινή ενημέρωση, ζήτησε από ανεμβολίαστους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι δηλαδή ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να εμβολιαστούν, καθώς αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία των νοσηλειών σήμερα.
Επίσης, τόνισε πως αυτοί που επιστρέφουν οφείλουν να κάνουν πάντα το τεστ της επιστροφής, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα αποστασιοποίησης. Ο κ. Γώγος κάλεσε μάλιστα και τους υπεύθυνους να προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους στα μέσα μεταφοράς.
Επελαύνει η «Δέλτα»
«Η επανεμφάνιση της λοίμωξης υπό τη μορφή του νέου κύματος έχει να κάνει κυρίως με τη μετάλλαξη Δέλτα», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος που σημείωσε πως φαίνεται πως «συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, για μικρότερη όμως διάρκεια, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως εντελώς εκτεθειμένοι στη λοίμωξη με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή, είναι οι ανεμβολίαστοι.
Στη χθεσινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την COVID-19 αναφέρεται ότι από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta.
Εξαδάκτυλος: Οι περισσότερες νοσηλείες και απώλειες θα προέλθουν από ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών
«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών έκρουσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Οι περισσότερες νοσηλείες, οι περισσότερες διασωληνώσεις και οι περισσότερες απώλειες, θα προέλθουν από τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. Αυτή η ομάδα όταν έρθει σε επαφή με νεότερες ηλικίες που θα επιστρέψουν από διακοπές, μετά από δεκαπέντε μέρες, ενδεχομένως να δούμε μια επιβάρυνση» σημείωσε.
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν πειστούν από τις δικές μας εκκλήσεις, είναι πιθανό να πειστούν από τη συνάντηση με τον ιό. Καλύτερα να ακούσουν εμάς. Δεν είναι εύκολη νόσος ο κορωνοϊός» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο στα νοσοκομεία υπάρχει μια αυξημένη και διαρκής πίεση. «Ήπια ανεβαίνει, δεν έχουμε τις εκρήξεις του δευτέρου και του τρίτου κύματος. Και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι. Χθες είχαμε 286 διασωληνωμένους. Μεγάλη η διάδοση του ιού».
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ανέφερε ότι «το ερώτημα είναι πότε ακριβώς πρέπει να γίνει και σε ποιους πρέπει να γίνει».
Τέλος, δήλωσε, ότι το 94% των ιατρών στην χώρα έχουν εμβολιαστεί. «Υπάρχουν και αρνητές. Καλόπιστοι και κακόπιστοι. Οι πρώτοι εμβολιάζονται. Χάσαμε γιατρούς ανεμβολίαστους αδίκως. Χάσαμε και νοσηλευτές με τον ίδιο τρόπο και είναι κρίμα».
«Οι περισσότερες νοσηλείες, οι περισσότερες διασωληνώσεις και οι περισσότερες απώλειες, θα προέλθουν από τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών. Αυτή η ομάδα όταν έρθει σε επαφή με νεότερες ηλικίες που θα επιστρέψουν από διακοπές, μετά από δεκαπέντε μέρες, ενδεχομένως να δούμε μια επιβάρυνση» σημείωσε.
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν πειστούν από τις δικές μας εκκλήσεις, είναι πιθανό να πειστούν από τη συνάντηση με τον ιό. Καλύτερα να ακούσουν εμάς. Δεν είναι εύκολη νόσος ο κορωνοϊός» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο στα νοσοκομεία υπάρχει μια αυξημένη και διαρκής πίεση. «Ήπια ανεβαίνει, δεν έχουμε τις εκρήξεις του δευτέρου και του τρίτου κύματος. Και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι. Χθες είχαμε 286 διασωληνωμένους. Μεγάλη η διάδοση του ιού».
ECDC: «Κοκκίνισε» όλη η Ελλάδα -Τα περισσότερα νησιά στο «βαθύ κόκκινο»
Στους αναθεωρημένους χάρτες που παρουσίασε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναφορικά με την Ελλάδα, αποτυπώνεται το γεγονός ότι η χώρα έχει πλέον «κοκκινίσει».
Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή στο «πορτοκαλί», με τη Θεσσαλία, τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία να αλλάζουν χρωματισμό. Στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται η Κρήτη, νησιά Ιονίου, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της νότιας Ευρώπης, με τη χώρα μας να ακολουθεί την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη νότια Ιταλία, ενώ η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο».
Oσον αφορά στον δείκτη θετικότητας και σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC, η χώρα μας βρίσκεται στο «κίτρινο», δηλαδή κινείται μεταξύ 1% και 3,9%, ενώ Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ανέβηκαν στο +4%.
Τζανάκης: Αυτά είναι τα 6 νησιά που είναι στο «κόκκινο» λόγω κρουσμάτων
Ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο iefimerida.gr αναφέρθηκε και στα έξι νησιά που είναι στο «κόκκινο» εξαιτίας κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Κρήτη, ο κ. Τζανάκης ξεκαθαρίζει ότι «το νησί περνάει δύσκολα, πιο δύσκολα απ’ όλα τα υπόλοιπα κύματα, αλλά έχει ”στοχοποιηθεί” και παραβλέπεται το γεγονός ότι δεν είναι η χειρότερη, αναφορικά με τα κρούσματα, περιφέρεια της Ελλάδος. Προηγείται η Πάρος, η Μύκονος και η Νάξος, ενώ Ρόδος και Κέρκυρα επίσης είναι περίπου στην ίδια μοίρα».
Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε ο κ. Τζανάκης, η Κρήτη δεν έχει αναπτύξει τη μέγιστη ισχύ σε κλίνες ΜΕΘ, που είναι 70 κρεβάτια.
«Είμαστε στο 60% της πλήρους ισχύος των ΜΕΘ αν παραστεί ανάγκη και στο 60% των απλών κλινών. Περνάμε δύσκολα. Ας πούμε ότι η Κρήτη είναι περίπου στο 60%-70% του περασμένου κύματος στην Αθήνα. Δεν βρισκόμαστε όμως στα πρόθυρα να μην αντέξουμε ή να μη φροντίσουμε τους ανθρώπους που θα ζητήσουν βοήθεια».
Η χθεσινή κατανομή των κρουσμάτων
Για ακόμη μία ημέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν υψηλός, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.273 νέες μολύνσεις, ενώ σε μια σειρά από περιφερειακές ενότητες μοιάζει να «χτυπάει κόκκινο»: 113 μολύνσεις κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Μεσσηνία, 115 στην Αχαΐα και 86 σε Ηλεία και Καβάλα.
Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, που εξακολουθεί για μια ακόμη ημέρα να καταγράφει πάνω από 300 περιστατικά ημερησίως. Συγκεκριμένα, σήμερα, η συμπρωτεύουσα σημειώνει 318 κρούσματα.
Ελαφρώς βελτιωμένη εμφανίζεται το τελευταίο 24ωρο η εικόνα στην Κρήτη, που καταγράφει 336 περιστατικά. Εξ αυτών, 151 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στο Ηράκλειο, 102 στα Χανιά και 57 στο Ρέθυμνο.
Γεμίζουν ξανά οι ΜΕΘ – Αύξηση 30% μέσα σε 10 ημέρες
Σε πίεση έρχονται τα νοσοκομεία της χώρας καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει την επικράτεια, με τις υγειονομικές αρχές να είναι σε συνεχή επιφυλακή.
Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, δεν μάσησε τα λόγια του. Στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι «έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας», ενώ πρόσθεσε ότι το τέταρτο κύμα «έχει να κάνει κυρίως με την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της».
Στη χώρα, η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%. Την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα αποτυπώνουν και τα νεότερα στοιχεία από τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.011 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 8 Αυγούστου 2021.
Από τον έλεγχο των 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36. Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629.
Γεμίζουν οι ΜΕΘ «Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%» είπε ο κ. Γώγος και σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική αλλά υπαρκτή».
«Η πανδημία αυτή την στιγμή αποτελεί κυρίως νόσο των νέων με την διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια «στροφή» στις μεγαλύτερες ηλικίες ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας» πρόσθεσε ο κ. Γώγος, ενώ ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε για την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ:
«Υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χτες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας.
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.
«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες και 299 σε κλίνες ΜΕΘ έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%» τόνισε και προειδοποίησε: «Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41% ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.
»Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, που το έχετε ακούσει και συζητείται πολύ τελευταία, με μια κάλυψη που μπορεί να πει κανείς ότι είναι εξαιρετικά ψηλή και φτάνει τα 96,5%. Και λιγότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 57%».
Στα ύψη η θετικότητα
Την ίδια ώρα, παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3% με 4% -δηλαδή προσεγγίζει το επίπεδο συναγερμού.
Η θετικότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακόμη υψηλότερα. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:
- Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%
- Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%
- Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%
- Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%
- Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%
- Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%
- Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%
- Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%
- Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%
Κορονοϊός: Επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Πώς θα «αντικατασταθούν» οι ανεμβολίαστοι στα νοσοκομεία – Τι προβλέπει το σχέδιο
Στο υπουργείο Υγείας επεξεργάζονται πώς θα γίνει η κάλυψη, με το μεγαλύτερο ζήτημα να δημιουργείται στο λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, καθώς ανεμβολίαστοι είναι περίπου 20%.
Το σχέδιο, σύμφωνα με το OPEN, προβλέπει την αντικατάσταση των μη εμβολιασμένων στο ΕΣΥ που θα βγουν σε αναστολή, με εργαζόμενους λοιπού προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες. Μάλιστα, οι υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, ακόμα και διοικητικό προσωπικό να αντικατασταθούν με εξωτερική ανάθεση.
Όπως αναφέρεται σχετικά, έχει ήδη ζητηθεί από νοσοκομεία να προετοιμάσουν το πλάνο και να αναφέρουν πόσα άτομα χρειάζεται να αντικαταστήσουν που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολιάστους θα εφαρμοστεί Κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ήταν σαφής και κατηγορηματικός.
Διεμήνυσε πως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο ΕΣΥ «ο νόμος θα εφαρμοστεί», που σημαίνει πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα βγουν σε αναστολή.
Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για την δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους για να μην βλάψουν την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον, πρόκειται για μία μελετημένη ρύθμιση διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά ούτε και αστερίσκους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε αναστολή 19 εργαζόμενοι που αρνούνται να εμβολιαστούν σε δομή του δήμου Βόλου
Σύμφωνα με Δικαστική Απόφαση, 19 εργαζόμενοι της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου, τίθενται σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού τους, αναρτήθηκε προ ημερών στη Διαύγεια.
Οι 19 εργαζόμενοι της ΚΕΚΠΑ (δομή στήριξης ευπαθών ατόμων και ηλικιωμένων) ενημερώθηκαν από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου ότι θα τεθούν σε αναστολή από τα καθήκοντά τους εφόσον δεν εμβολιαστούν κατά της covid-19, όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για όσους εργάζονται σε μονάδες πρόνοιας.
Εκείνοι με τη σειρά τους προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου καταθέτοντας αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων ζητώντας την προσωρινή διαταγή, ώστε να συνεχίσει η επιχείρηση προσωρινά να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους παρά τον μη εμβολιασμό ή τη μη διενέργεια της πρώτης δόσης εμβολίου.
Η ως άνω αίτηση τους για την χορήγηση προσωρινής διαταγής, συζητήθηκε την 12.08.2021 ενώπιον του αρμοδίου Προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου και απερρίφθη αυθημερόν.
Πηγή: Iefimerida.gr, In.gr
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ