Στη «σκιά» του 3ου κύματος της πανδημίας – Δημιουργούν ανησυχία οι μεταλλάξεις

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
στη-σκιά-του-3ου-κύματος-της-πανδημία-652343
Parallaxi

corona

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Γκίγκας Μαγιορκίνης: Διατηρώ επιφυλάξεις για το μέγεθος της αυξημένης μεταδοτικότητας της βρετανικής μετάλλαξης

Με ανάρτησή του στο facebook, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε γιατί πιστεύει ότι η βρετανική μετάλλαξη δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο κάποιοι ισχυρίζονται.

Ειδικότερα, ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που εμφανίστηκε στη Μ. Βρετανία στα τέλη του 2020 και φέρει μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα που συνδέεται με τα ανθρώπινα κύτταρα έχει προκαλέσει την ανησυχία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει κατά πολύ τη μεταδοτικότητα του ιού.

Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης εκφράζει την επιφύλαξή του για πιθανά αδύναμες θεωρίες παραθέτοντας επιδημιολογικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άποψή του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ίδιος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το μέγεθος της πιθανά αυξημένης μεταδοτικότητας του βρετανικού στελέχους με τη Nelly για τους εξής λόγους:

1) Στην Ουαλία ενώ υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος αυτό που προκάλεσε το τρίτο κύμα ήταν τα άλλα στελέχη. 2) Στην Σκωτία ενώ υπήρχε το μεταλλαγμένο στέλεχος δεν είδαν τρίτο κύμα. 3) Στην Βόρεια Ιρλανδία το τρίτο κύμα ήρθε ως αποτέλεσμα και των 2 «τύπων του ιού» 4) Στο Λονδίνο πέρασε η κορυφή της επιδημίας του μεταλλαγμένου και βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού του μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου) 5) Στην Ανατολική Αγγλία αφού πέρασε η κορυφή του μεταλλαγμένου βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου) 6) Στην Νοτιοανατολική Αγγλία πέρασε η κορυφή του μεταλλαγμένου βλέπουμε πτώση του μεταλλαγμένου αλλά επιμονή των άλλων στελεχών (δηλαδή μείωση ποσοστού μεταλλαγμένου έναντι μη μεταλλαγμένου) 7) Στις υπόλοιπες περιοχές δεν βλέπουμε τρίτα κύματα και τα ποσοστά μεταξύ τους παραμένουν λίγο πολύ σταθερά. 8) Επίσης η εβδομαδιαία έκθεση λέει: «In England, trends in new variant compatible positives varied substantially by region. At the national level is likely that the number of people testing positive for the new variant compatible and all other positives has decreased in the week ending 16 January 2021.”

“To be a scientist is to be naive. We are so focused on our search for the truth we fail to consider how few actually…

Δημοσιεύτηκε από Gkikas Magiorkinis στις Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Θεσσαλονίκη : Έβγαλε τη μάσκα και έφτυσε τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια ελέγχου

Επεισοδιακή ήταν η σύλληψη ενός αλλοδαπού από τη Γουινέα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια ελέγχων των αρχών για τα μέτρα περιορισμού λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο άνδρας, που βρισκόταν στην περιοχή του νέου Σταθμού, δεν συμμορφώθηκε στον έλεγχο, στη συνέχεια απείλησε τους αστυνομικούς, ενώ κατέβασε τη μάσκα, αρνούμενος να την επανατοποθετήσει στο πρόσωπό του και έφτυσε προς το μέρος τους. Επιπλέον, αντιστάθηκε της σύλληψής του.

Ο άνδρας συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 285 Π.Κ. και του επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ.

Εμβόλια από Κίνα και Ρωσία

Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές όλων και ιδιαιτέρως των επιστημόνων, οι οποίοι τη βλέπουν να θεριεύει και να διαψεύδει κάθε τόσο τις όποιες αισιόδοξες προγνώσεις για τον έλεγχό της. Τελευταίως είναι οι πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού που προβληματίζουν και τις εδώ υγειονομικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα, σε πολύωρη σύσκεψη των κ.κ. Τσιόδρα και Αρκουμανέα με τους επικεφαλής του Ιατροβιολογικού Κέντρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λουκά Παπαδήμο και κ. Δημήτρη Θάνο, αξιολογήθηκαν οι ελληνικές μεταλλάξεις της COVID-19 και διαπιστώθηκε ότι ορισμένες από αυτές που ανιχνεύθηκαν στην Κρήτη και στα αεροδρόμια της χώρας παραπέμπουν στο μεταλλαγμένο στέλεχος του Λονδίνου και δεν είναι απλές, παρά σύνθετες και δομικές.

Κατόπιν αυτών, εκρίθη πως είναι απαραίτητο να διευρυνθεί ο έλεγχος των μεταλλάξεων με λήψη νέων δειγμάτων από όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει ασφαλέστερη εικόνα ως προς τη μεταδοτικότητά του και ιδιαιτέρως ως προς την πιθανή επιπρόσθετη επιβάρυνση που μπορεί να προκαλεί στους ασθενείς. Για την ώρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι το εν λόγω μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο επικίνδυνο, παρά μόνο ότι είναι πιο μεταδοτικό.

Προβληματισμός

Το όλο θέμα προβληματίζει και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών την περασμένη Πέμπτη. Ηδη δοκιμάζονται από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και εσχάτως η Πορτογαλία, η οποία ανέστειλε εσπευσμένα και πάλι για άλλες 15 μέρες τη λειτουργία των σχολείων. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αδυναμία της αμερικανικής Ρfizer να παραδώσει εγκαίρως τα εμβόλια που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθίσταται μείζον και αναπόφευκτα οδηγεί σε άλλες σκέψεις.

Αν διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες, δεν είναι απίθανο η Ευρώπη και μαζί και η χώρα μας να αναζητήσουν νέες πηγές εμβολίων και ίσως να απευθυνθούν ακόμη τόσο στη Ρωσία όσο και στην Κίνα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που υποστηρίζουν ότι σε τέτοιες συνθήκες υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης είναι ηθικώς επιβεβλημένο να απαιτηθεί διάθεση των πατεντών προκειμένου να παρασκευαστούν ταχύτερα περισσότερα εμβόλια από όσους έχουν παραγωγική δυνατότητα. Και αυτό το θέμα θα απασχολήσει προσεχώς τις ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες επιεικώς τα έχουν κάνει θάλασσα με τη διαχείριση της πανδημίας.

Θα μπει «κόφτης» στα SMS; – Τι απαντά ο Πιερρακάκης

Πώς η ΕΛ.ΑΣ θα πιάνει τους «πονηρούς» που σβήνουν SMS όταν βγαίνουν για ψώνια – Νέο σχέδιο

Ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση προκάλεσε το «τσουνάμι» καταναλωτών που το Σάββατο και την Κυριακή κατέκλυσαν τα καταστήματα της χώρας.

Οι εικόνες από την Ερμού είναι ενδεικτικές της μεγάλης κινητικότητας που επικράτησε κυρίως στις πιο εμπορικές περιοχές.

Ηδη από το Σάββατο είχε διαπιστωθεί ότι κάποιοι «πονηροί» έστελναν πολλαπλά SMS μετακίνησης προκειμένου να παρατείνουν… τις βόλτες τους στα καταστήματα.

Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που εξετάζονται προτάσεις για το λανσάρισμα μιας εφαρμογής (application) που θα λειτουργεί ως χρονόμετρο ή τη θέσπιση ενός «κόφτη» για τα SMS που μπορούν να στέλνουν οι πολίτες.

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ υποστήριξε ότι «βγήκαν όλοι έξω. Είχαμε ουρές 100 και 200 μέτρων κυρίως σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και ιδιαίτερα στην Ερμού. Ομως έγινε χαμός σε όλη την Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Πάτρα. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα είναι σε αυτή την έκταση».

Υπέρβαση ορίων έως και κατά 7 ώρες -Πώς έπιασαν τους «πονηρούς»

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, βεβαιώθηκαν πολλά πρόστιμα έξω από τα καταστήματα για υπέρβαση ορίου SMS.

Πώς όμως το κατάφερε αυτό η ΕΛ.ΑΣ;

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ εξήγησε ότι προέκυψε μια νέα εντολή: «να μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης αγοράς».

Ο Σταύρος Μπαλάσκας είπε στο OPEN ότι διαπιστώθηκε πως αρκετοί πολίτες έσβηναν τα SMS και έστελναν άλλα, ενώ κάποιοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Σε κάποιες περιπτώσεις «παρατηρήθηκαν αποκλίσεις 4, 5, 6 και 7 ωρών (από το όριο των 2 ωρών)».

Κορονοϊός – Ταραντίλης: Ανησυχία για τη μετάλαξη – Αστραπιαία έρχεται η έξαρση

Καμπανάκι για την αποφυγή ενός πισωγυρισμάτος, ειδικά μετά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού έκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν», τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας ειδική μνεία στις νέες μεταλλάξεις.

«Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού. Στη χώρα μας εφαρμόζεται -από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού- αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Εξ’ ου κιόλας, ξεκαθάρισε ότι η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες, ενώ η έξαρση μπορεί να έρθει αστραπιαία. «Είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα», πρόσθεσε.

Ερώτηση για την διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά δέχτηκε, επίσης, ο Χρήστος Ταραντίλης. «Ο κύριος Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του είναι γνωστές εδώ και καιρό», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου σε ερώτηση για την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς στην συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής υποστήριξε πως η χώρα μας δεν πρέπει να οδεύσει προς το δικαστήριο της Χάγης.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα όπως είπε με βάση την απόφαση των λοιμοξιολόγων παρατείνονται τα υφιστάμενα μέτρα για ακόμα μία εβδομάδα. «Εξακολουθεί δηλαδή να μην επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, να ισχύουν τα SMS στο 13033 και οι έντυπες δηλώσεις για τις μετακινήσεις, να απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Συνεχίζεται, επίσης, η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος με εξαίρεση το κυνήγι αγριογούρουνων στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης. Επιτρέπεται, επίσης, να είναι – πέραν του οδηγού – δύο οι επιβαίνοντες στα ταξί και τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης. Σημαντικό βήμα αποτελεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων σε όλη την επικράτεια την επόμενη Δευτέρα,1η Φεβρουαρίου», υπογράμμισε.

Καπραβέλος: Να παρθούν μέτρα για χρονικό περιορισμό μετακινήσεων

Lockdown: Ανησυχία για μεταλλάξεις και 3ο κύμα – Το σχέδιο αν αυξηθούν τα κρούσματα

Με συνεχή lockdown, που θα ξεκινήσουν ανά οικονομική δραστηριότητα, σκοπεύουν ειδικοί και κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν μία πιθανή αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, που μπορεί να οφείλεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οι επιστήμονες της επιτροπής δεν κρύβουν την ανησυχία τους για μία πιθανή νέα αυξητική διασπορά του κορονοϊού στην χώρα μας, ειδικά τώρα που άρχισαν να εντοπίζονται και τα πρώτα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Η δυνατότητα που έχει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος να πολλαπλασιάζει τα «θύματα» του προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς της επιτροπής οι οποίοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς. Παρότι επισήμως οι 32 ειδικοί της επιτροπής θα συνεδριάσουν και πάλι την Παρασκευή (29/1), σε καθημερινή βάση αναλύουν τα νέα κρούσματα αλλά και όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν. Την Παρασκευή πάντως θα έχουν την πρώτη εικόνα από τα «ίχνη» που θα αφήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη χώρα μας αφού θα έχουν περάσει πάνω από 10 ημέρες.

Το πιθανό νέο lockdown

Στην περίπτωση πάντως που ξεκινήσει μία εκθετική αύξηση των νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι ειδικοί της επιτροπής είναι έτοιμοι να «πατήσουν τη σκανδάλη» για νέο πιο αυστηρό lockdown. Σε πρώτη φάση πάντως ο σχεδιασμός τόσο των κυβερνητικών στελεχών όσο και των ειδικών είναι να ξεκινήσει ένα σταδιακό κλείσιμο της χώρας ανάλογα με την επιβάρυνση που επιφέρει η κάθε δραστηριότητα, περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr. Τα σχολεία πάντως εφόσον ανοίξουν με βάση το σχέδιο την 1η Φεβρουαρίου, θα είναι και τα τελευταία που θα κλείσουν καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να θεωρούν πως οι μαθητές επιβαρύνουν στατιστικά λιγότερο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε σύγκριση με άλλους τομείς.

Το 3ο κύμα

Ταυτόχρονα οι ειδικοί ανησυχούν πως από την απελευθέρωση που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στους δρόμους αλλά και στα εμπορικά καταστήματα, μπορεί να οδηγηθούμε γρήγορα στο 3ο κύμα της επιδημίας στην χώρα μας. Άλλωστε οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη στο 3ο κύμα και ζουν και πάλι μέρες αυστηρών lockdown.

Γι αυτό και ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του ΕΣΥ με νέο επιχειρησιακό σχέδιο όπως αποκάλυψε το ethnos.gr. Το σχέδιο περιλαμβάνει ετοιμότητα στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν και πάλι να ανταπεξέλθουν σε ένα νέο πιθανό κύμα. Πάντως υπάρχουν ειδικοί στην επιτροπή αλλά και άλλοι επιστήμονες που συνομιλούν με το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμούν ότι τον Μάρτιο μπορεί να δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να φέρει για άλλη μία φορά τη χώρα σε ασφυκτικές καταστάσεις.

Πάτρα: Με κορωνοϊό νοσηλεύεται βρέφος 9 ημερών

Βρέφος εννέα ημερών νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου, βρέφος που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Το παιδάκι έχει πυρετό, αλλά η υγεία του σύμφωνα με τους γιατρούς, πηγαίνει πολύ καλά.

Θετικοί στον ιό βρέθηκε επίσης η μητέρα, ο πατέρας και το αδερφάκι του βρέφους.

Το παιδί νοσηλεύεται από το Σάββατο το πρωί, όπου μεταφέρθηκε από την Ζάκυνθο στην Πάτρα.

Συναγερμός στην Βουλή: 4 θετικά κρούσματα

Γεωργιάδης: Οι εικόνες συνωστισμού στην αγορά ήταν η εξαίρεση και έχουμε σχέδιο εάν χρειαστεί

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθεί στενά την κίνηση στην αγορά. Τα μέτρα από τις επιχειρήσεις τηρούνται κατά γράμμα και θερμά ευχαριστώ γι´αυτό. Οι καταναλωτές φορούν όλοι μάσκα πράγμα που είναι κρίσιμο. Οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε, ήταν η εξαίρεση και έχουμε σχέδιο εάν χρειαστεί».

Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ, in.gr, ethnos.gr, Mega, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα