Στη Βουλή τα προβλήματα υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη
Ερώτηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2020-2021, κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Ερώτηση σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2020-2021, κατέθεσε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Η Βουλευτής, ρωτά τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα της υλοποίησης, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας, του προγράμματος της προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης;
2. Υπέβαλλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτάσεις έργων στην πρόσκληση του ΥΠΑΙΘ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στέγασης της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης ώστε μέσω των «ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ» (ΚΤΥΠ ΑΕ) να εγκαταστήσει τις απαιτούμενες προκατασκευασμένες αίθουσες (άρθρο 220 του Ν. 4610/2019) και να ξεκινήσει με επάρκεια και με ασφάλεια την προσχολική εκπαίδευση των νηπίων του κατά το σχολικό έτος 2020-2021;
3. Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, πόσες εντάχθηκαν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
Την ερώτηση συνυπογράφουν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση όπως κατατέθηκε:
Προς τους κ.κ. Υπουργoύς: Παιδείας και Θρησκευμάτων Υποδομών και Μεταφορών Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Σοβαρά προβλήματα υλοποίησης της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης το σχολικό έτος 2020-2021»
Με τον ν.4521/2018 της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά κυρίως της κοινωνίας, για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης. Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μην εξαιρέσει, μεταξύ άλλων Δήμων, και τον Δήμο Θεσσαλονίκης από την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με αγωνία παρακολουθούσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα πώς αυτή θα υλοποιηθεί στην πράξη.
Από την πρώτη στιγμή, ήταν γνωστό σ’ όλους τους αρμόδιους ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι αίθουσες δεν επαρκούν, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα παιδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος που εντάσσονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
Η πολιτική ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα, αποφάσισε να χρησιμοποιηθούν αίθουσες δημοτικών σχολείων, καθώς και προκατασκευασμένες αίθουσες. Ωστόσο οι προκατασκευασμένες αίθουσες που προβλέφθηκαν με το άρθρο 220 του ν. 4610/2019 για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ανεγερθούν μόνιμες σχολικές δομές, δεν πρόλαβαν να παραδοθούν εγκαίρως, με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να αρχίσει με πολύ σοβαρά προβλήματα.
Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε στο 26ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο, λόγω της έλλειψης ορθού σχεδιασμού από τους αρμοδίους και της σοβαρής καθυστέρησης στην διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών, έφτασε να στεγάζεται στο υπόγειο του 40ου Δημοτικού Σχολείου. Επιπροσθέτως, παιδάκια διαφορετικών ηλικιών, ήτοι προ νήπια και νήπια, στεγάζονται στην ίδια αίθουσα του υπογείου του δημοτικού σχολείου. Μία αίθουσα, με το ελάχιστο φως που μπορεί να έχει από το παράθυρο που βλέπει στο έδαφος του προαυλίου, και η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το λεβητοστάσιο του σχολείου.
Από αποφάσεις στέγασης όπως η παραπάνω, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, προκύπτουν τόσο θέματα νομιμότητας, όσο και σοβαρά θέματα ασφάλειας, αλλά και καταλληλότητας χρήσης τέτοιου είδους σχολικών αιθουσών για τα παιδιά μας και δη για την ιδιαιτέρως ευαίσθητη κατηγορία των προ νηπίων και νηπίων.
Σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά στη φάση έξαρσης της πανδημίας λόγω του Covid-19, θα περίμενε κανείς ότι όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς θα ήταν εξαιρετικά προετοιμασμένοι, ώστε να αποφύγουν κάθε πειραματισμό που σχετίζεται με την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας.
Ήδη, όπως είναι εύλογο, οι διαμαρτυρίες των γονέων είναι καθημερινές και έντονες για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να φοιτήσουν τα παιδιά τους για σχολική χρονιά 2020-2021.
Επειδή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έπρεπε να ενσκύψουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και πρόνοια, όπως επιβάλλεται, για το ζήτημα αυτό της εκπαίδευσης, αλλά ταυτόχρονα και της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών μας.
Επειδή η σοβαρή καθυστέρηση στην διαμόρφωση των απαραίτητων υποδομών επιβεβαιώνει την έλλειψη σχεδιασμού εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων και της δημοτικής αρχής ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, με επιπτώσεις στην αγωγή και στην εκπαίδευση των νηπίων.
Επειδή, όπως είναι αναμενόμενο, έχει κορυφωθεί η αγωνία των γονέων που για ακόμα μια χρονιά κάποιοι θα υποχρεωθούν να στραφούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, επωμιζόμενοι το όποιο κόστος μπορεί αυτό να συνεπάγεται εν μέσω μάλιστα οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Επειδή η δωρεάν και δημόσια προσχολική εκπαίδευση έχει θεσμοθετηθεί ως δικαίωμα που η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει για το σύνολο των πολιτών της και για ολόκληρη την επικράτεια.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα ώστε να δοθεί λύση στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα της υλοποίησης, με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας, του προγράμματος της προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης;
Υπέβαλλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης προτάσεις έργων στην πρόσκληση του ΥΠΑΙΘ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στέγασης της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης ώστε μέσω των «ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ» (ΚΤΥΠ ΑΕ) να εγκαταστήσει τις απαιτούμενες προκατασκευασμένες αίθουσες (άρθρο 220 του Ν. 4610/2019) και να ξεκινήσει με επάρκεια και με ασφάλεια την προσχολική εκπαίδευση των νηπίων του κατά το σχολικό έτος 2020-2021;
Ποιες είναι αυτές οι προτάσεις, πόσες εντάχθηκαν και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Νοτοπούλου Κατερίνα
Γιαννούλης Χρήστος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσείν
Ζουράρης Κωνσταντίνος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος