Στη Βουλή η κόντρα για τις παρακολουθήσεις – Καταθέτει πρόταση δυσπιστίας ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το... μπαλάκι στον Τσίπρα από την κυβέρνηση - Με αποδείξεις και ονόματα πηγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση μετά την έκθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, η οποία εστάλη στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό καθοδηγητή εγκληματικού δικτύου και σήμερα θα κάνει βαρυσήμαντη παρέμβαση στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την Υγεία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να προβεί σε κατάθεση πρότασης μομφής και κατηγορεί τον κ. Ράμμο, για θεσμικό και πολιτικό ατόπημα.
Και επισημαίνει: «Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα! Πώς ήταν η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και πώς είναι σήμερα. Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα. Περιμένουμε λοιπόν».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης καλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ακόμη και σήμερα.
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται», τονίζει στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας επίσης την σύγκληση της Επιτροπής της Βουλής.
«Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργεί με σφραγισμένους φακέλους, κατ’ ιδίαν απαντήσεις και ιδιωτικές συναντήσεις» επισημαίνει η Ελληνική Λύση.
Από την πλευρά του το ΜέΡΑ25, ζήτησε επίσημα από την ΑΔΑΕ την ενημέρωση, που βάσει νόμου υποχρεούται να κάνει.
Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Α. Τσίπρα
Με αποδείξεις και ονόματα αναμένεται να μιλήσει σήμερα (25/1/23) στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χθες μίλησε για ρυπαρό δίκτυο, εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ζητώντας την παραίτησή του.
Ο κ. Τσίπρας είχε την Τρίτη (24/1/23) σειρά πολύωρων συσκέψεων με συνεργάτες του, και χωρίς να επιβεβαιώνει επισήμως η Κουμουνδούρου, όλα δείχνουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται τα θεσμικά όπλα που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τσίπρας και δεν αποκλείεται ακόμα και η χρήση της πρότασης μομφής. Ωστόσο, η Κουμουνδούρου δεν επιβεβαιώνει.
Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής
Τα διαδικαστικά επί της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, προβλέπονται στο άρθρο 142 του Κανονισμούς της Βουλής. Σύμφωνα με αυτό:
H Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τουλάχιστον των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.
Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.
Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη 12η νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.
Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.