Featured

Στιγμές και πρόσωπα που σημάδεψαν τον αθλητισμό το 2020

Μια αθλητική χρονιά που περνάει στην ιστορία και δεν θα ξεχάσει κανείς

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
στιγμές-και-πρόσωπα-που-σημάδεψαν-τον-404490
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Εικόνα: Wikipedia

Το 2020 μας αποχαιρετάει σε λίγες ημέρες με την πανδημία να αφήνει βαριά τη σκιά της (αναβολές διοργανώσεων, νέα φορμάτ διεξαγωγής διοργανώσεων) στον παγκόσμιο αθλητισμό που θρήνησε μεγάλες μορφές, όπως οι Ντιέγκο Μαραντόνα και Κόμπε Μπράιαντ.

Δάκρυσε ο πλανήτης

Η είδηση του θανάτου του Ντιέγκο Μαραντόνα «πάγωσε» όλο τον πλανήτη. Ο «Θεός του ποδοσφαίρου» που κέρδιζε μεγάλες μάχες στον αγωνιστικό χώρο, «ηττήθηκε» τελικά από την καρδιά του η οποία τον πρόδωσε τον Αργεντίνο στα 60 του χρόνια. Ο Μαραντόνα έζησε τη ζωή του στα «κόκκινα». Λατρεύτηκε όσο κανείς άλλος στη χώρα του, αλλά και στη Νάπολι της Ιταλίας εκεί όπου έζησε μεγάλες στιγμές. Η κυβέρνηση της Αργεντινής κήρυξε τριήμερο πένθος με τη σορό του Μαραντόνα να τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. «Μισητοί» αντίπαλοι της Ρίβερ Πλέιτ και της Μπόκα Τζούνιορ, ενώθηκαν μπροστά στην απώλεια του «τεράστιου» Ντιέγκο. «Ο Θεός πέθανε», γράφει η «Equipe». «Ουράνιος», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της «Liberation». Ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την Εθνική Αργεντινής στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό, ενώ συνέδεσε το όνομά του με τη χρυσή εποχή της Νάπολι, που έκανε… επανάσταση στην Ιταλία απέναντι στους «πλούσιους» του Βορρά, κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και το UEFA. Πέρασε από την Μπόκα και την Αρχεντίνος Τζούνιορς, την Μπαρτσελόνα, τη Νάπολι και τη Σεβίλλη. Μπορεί να κατακρίθηκε για τις εξωαγωνιστικές του επιλογές και τις καταχρήσεις, όμως κανείς δεν αμφισβητεί το ταλέντο του και την ποδοσφαιρική του ιδιοφυιά που θα συζητιέται για πολλές γενιές.

Diego Maradona dies at 60: 'God is dead' – World's press pays tribute - Eurosport

Ακόμη μοιάζει σαν ψέμα

Σαν κεραυνός έπεσε στον παγκόσμιο αθλητισμό και γενικότερα την κοινή γνώμη η είδηση του θανάτου του Κόμπε Μπράιαντ. Ο σταρ του NBA σε ηλικία 41 ετών, μαζί με την 13χρονη κόρη του, Τζιάνα έχασαν τη ζωή τους ακαριαία όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνια σε απόσταση 48 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λος Αντζελες. Ο Μπράιαντ είχε γεννηθεί στη Φιλαδέλφεια και ήταν μόλις 17 ετών όταν επελέγη για να παίξει στο NBA. Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους σταρ της γενιάς του στη διάρκεια της 20ετούς καριέρας του και αποσύρθηκε το 2016 αφότου έπαιξε επί δύο δεκαετίες με τους Los Angeles Lakers, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα.Το 2008 είχε επιλεγεί ως ο πιο πολύτιμος παίκτης του NBA ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είχε κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μέλος της ομάδας των ΗΠΑ το 2008 και το 2012. Μαζί με την σύζυγό του είχαν αποκτήσει τέσσερις κόρες, τη Τζιάνα, τη Ναταλία, τη Μπιάνκα και την Κάπρι, η οποία είχε γεννηθεί τον Ιούνιο του 2019. Ο Κόμπε από «ψηλά» είδε την αγαπημένη του ομάδα να επιστρέφει στην κορυφή του NBA το 2020, με όλους τους παίκτες των «λιμνάνθρωπων» να του αφιερώνουν τον τίτλο. Η στιγμή που ο Μάικλ Τζόρνταν «αποχαιρετάει» τον Μπράιαντ πραγματικά συγκλονίζει.

Ιστορική αναβολή

Για τέταρτη φορά στην ιστορία τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναγκάστηκαν να αναβληθούν από την προγραμματισμένη χρονιά τέλεσης τους, με το Τόκιο να τους φιλοξενεί τελικά το 2021 αντί για το 2020. Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας να αποφασίσουν από κοινού τη μη διεξαγωγή του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς. Η Covid-19 γίνεται η δεύτερη αιτία που αλλάζει την ημερομηνία τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων μετά τους πολέμους του 1916, του 1940 και 1944. Η απόφαση για την αναβολή πάρθηκε υπό την πίεση πολλών χωρών ότι δε θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, με τους Καναδά και Αυστραλία μάλιστα να επισημοποιούν τις προθέσεις τους. Οι προετοιμασίες έγιναν κανονικά, η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε, αλλά η διοργάνωση δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί κάτω από τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Το Τόκιο δηλώνει έτοιμο για το 2021, ωστόσο είναι σίγουρο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δε θα θυμίζουν σε τίποτα αυτούς που έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια καθώς δύσκολα θα δούμε τις εικόνες με γεμάτα στάδια στην τελετή έναρξης και λήξης, αλλά και κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων.

Γράφει τη δική του «χρυσή» ιστορία

Το έβδομο πρωτάθλημα της καριέρας του κατέκτησε στις 15/11 ο Λιούις Χάμιλτον με τον Βρετανό «πιλότο» της Formula 1 να ισοφαρίζει την ιστορική συγκομιδή του κορυφαίου Μίκαελ Σουμάχερ. «Αυτό είναι για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται αυτό που μπορεί να φαντάζει αδύνατο. Μπορείτε κι εσείς! Δεν έχω λόγια. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα μας. Δεν θα ήμουν εδώ, αν δεν ερχόμουν σε αυτή την ομάδα και το ταξίδι μας μέχρι τώρα ήταν απίστευτο. Νιώθω τόσο περήφανος. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην οικογένειά μου. Το ονειρευόμασταν όταν ήμουν μικρός κι έβλεπα τα Grand Prix. Αυτό που κατάφερα ξεπερνά κι αυτά. Το μήνυμά μου είναι να ονειρεύεστε. Αλλά θα πρέπει να δουλεύετε σκληρά, να κυνηγάτε το όνειρό σας και να μην τα παρατάτε ποτέ ή να αμφιβάλλετε για τους εαυτούς σας» ήταν τα λόγια του Χάμιλτον που δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυα του λίγο μετά τον τερματισμό του σε μία ιστορική για τον ίδιο, αλλά και για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, κούρσα.

https://www.youtube.com/watch?v=tKb5-5yWeCA

Η «κατάρα» κράτησε 30 χρόνια

Έπρεπε να περάσουν τρεις γεμάτες δεκαετίες προκειμένου η Λίβερπουλ να επιστρέψει στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος κάτι που φυσικά πανηγυρίστηκε δεόντως όχι μόνο στην Βρετανία, αλλά σε όλο τον πλανήτη καθώς οι «κόκκινοι» μετρούν εκατομμύρια φιλάθλους παγκοσμίως. «Δεν έχω λόγια. Είναι απίστευτο. Είναι πολύ πιο μεγάλο από όσο είχα φανταστεί ποτέ. Το να παίρνεις πρωτάθλημα με αυτόν τον τεράστιο σύλλογο είναι συγκλονιστικό. Είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσα να φανταστώ και είναι πολλά περισσότερα από όσα είχα ονειρευτεί ποτέ» δήλωνε ο «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας Γιούργκεν Κλοπ. Γενιές και γενιές περίμεναν υπομονετικά από το 1990 ώστε η Λίβερπουλ να κατακτήσει και πάλι το πρωτάθλημα. Τότε που το τείχος του Βερολίνου δεν είχε πέσει ακόμη, στις ΗΠΑ πρόεδρος ήταν ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος και στη Σοβιετική Ένωση ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν γενικός γραμματέας. Στην Αγγλία ήταν ακόμη πρωθυπουργός η Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ την ίδια χρονιά ξεκινούσε ο «Πόλεμος του Κόλπου».

Μετάθεση για το 2021

Κάτι που συζητιόταν ευρέως έγινε πραγματικότητα στις 17/3. Λόγω της πανδημίας η UEFA αποφάσισε την οριστική αναβολή του EURO 2020 και τη μετάθεσή του για το 2021. Μετά από μαραθώνιες επαφές αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στην ομαλή ολοκλήρωση της σεζόν  στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις (Champions League και Europa League), όσο και στα εθνικά πρωταθλήματα, όπως και συνέβη. Η διοργάνωση μπορεί να διεξαχθεί το καλοκαίρι της νέας χρονιάς, όμως λόγω των πανάκριβων χορηγιών και συμφωνιών δε θα μετονομαστεί. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι τηλεοπτικές μεταδόσεις του Euro θα γίνουν από ένα ιδιωτικό κανάλι. Τα δικαιώματα της διοργάνωσης πήρε ο ΑΝΤ1, που θα μεταδώσει ζωντανά 45 από τα 51 ματς της διοργάνωσης, ενώ έξι (στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, όταν υπάρχει παράλληλη αγωνιστική δράση) θα δείξει το Μακεδονία TV. Δώδεκα γήπεδα σε όλη την Ευρώπη θα φιλοξενήσουν τα ματς του Euro 2021. Δώδεκα ποδοσφαιρικές χώρες (και έντεκα διοικητικά, αφού Σκωτία και Αγγλία υπάγονται αμφότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα υποδεχθούν τις 24 ομάδες. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 2021 θα χρησιμοποιηθεί VAR και Goal Line Technology για πρώτη φορά στην ιστορία του Euro, ή UEFA European Cup, όπως είναι η πλήρης ονομασία του. Από τις 24 ομάδες του Euro 2020, οι 23 επιστρέφουν στη διοργάνωση, ενώ η Βόρεια Μακεδονία θα βρεθεί σε τελική φάση για πρώτη φορά. Η μόνη πρώην τροπαιούχος που δεν προκρίθηκε είναι η Ελλάδα.

Με γερμανική «σφραγίδα» και νέο φορμάτ

Με τελείως διαφορετική μορφή από αυτήν που έχουμε συνηθίσει ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονιά το Champions League της περασμένης σεζόν. Με την πανδημία να έχει βάλει σε… καραντίνα και τον αθλητισμό, τα χρονικά περιθώρια άρχισαν να στενεύουν για την ομαλή ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων και συλλογικών διοργανώσεων. Προκειμένου να αποφευχθούν τα ταξίδια, η UEFA αποφάσισε τη θέσπιση ενός Final-8 στην Πορτογαλία, χωρίς φυσικά παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες των γηπέδων. Αναμφισβήτητα η στιγμή που ξεχώρισε από τις αναμετρήσεις της προημιτελικής φάσης ήταν η ευρεία νίκη της Μπάγερν Μονάχου με 8-2 επί της Μπαρτσελόνα. Η γερμανική ομάδα έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της, πέρασε άνετα το «εμπόδιο» της Λιόν στα ημιτελικά και το τελευταίο της «θύμα» με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν στον τελικό της 23ης Αυγούστου, με τους Βαυαρούς με 1-0 και «χρυσό» σκόρερ τον Κομάν να πανηγυρίζουν για έκτη φορά την κατάκτηση του Champions League.

Back to back MVP

Οι Μιλγουόκι Μπακς δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες στην «φούσκα» των πλέι-οφ του NBA, όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο για δεύτερη διαδοχική σεζόν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της διοργάνωσης. Μία ιστορική φυσικά ατομική διάκριση για τον Έλληνα διεθνή που δοξάζει τα χρώματα της χώρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πλέον ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει στο παλμαρέ του δύο MVPs (2019, 2020), ένα βραβείο του αμυντικού της σεζόν (2020), τέσσερις συμμετοχές σε All Star Games (2017–2020) και δύο παρουσίες στην πρώτη πεντάδα της λίγκας (2019, 2020). Φυσικά, ο μεγάλος στόχος του είναι το πρώτο δαχτυλίδι του, το οποίο ευελπιστεί να κατακτήσει σύντομα.

https://www.facebook.com/SportsCenter/photos/a.166942843324566/4038478159504329

Πρωταθλητής εντός και… εκτός παρκέ

Τα πήρε όλα και έφυγε. Κάπως έτσι θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος του 2020 για τον ΛεΜπρόν Τζέιμς ο οποίος οδήγησε τους Λος Άντζελες Λέικερς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον ίδιο να παίρνει το δαχτυλίδι για τέταρτη φορά στην καριέρα του και μάλιστα με ισάριθμα βραβεία MVP των τελικών. Παράλληλα, έγινε ο μοναδικός που καταφέρνει κάτι τέτοιο με τρεις διαφορετικές ομάδες. Με 29,8 πόντους, 11,8 ριμπάουντ, 8,5 ασίστ στη σειρά με τους Χιτ, οι εμφανίσεις του Τζέιμς ήταν ηγεμονικές. Όπως ταιριάζουν σε έναν «βασιλιά» όπως είναι το προσωνύμιο του. Φυσικά, το «φορτίο» για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του ήταν ιδιαίτερα βαρύ μετά την απώλεια της μεγάλης δόξας των Λέικερς, Κόμπε Μπράιαντ, η απώλεια του οποίου συγκλόνισε το Λος Άντζελες και όλο τον πλανήτη. Επομένως, ο τίτλος ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη ενός ανθρώπου που τίμησε τη φανέλα των «Λιμνάνθρωπων». Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν το πρόσωπο που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ. Ο σταρ του ΝΒΑ, ΛεΜπρον Τζέιμς θεωρείται ότι έχει κάνει τα περισσότερα για να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον γενικό πληθυσμό, αλλά και τους ψηφοφόρους της Gen Z,σχετικά με την ανάγκη συμμετοχής στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές καθώς και ότι έχει τις πιο αξιόπιστες απόψεις μεταξύ των Μαύρων ψηφοφόρων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα