Ελλάδα

Στιγμές, πρόσωπα και γεγονότα στην Ελλάδα του 2020

Τι να θυμηθώ να μη ξεχάσω από τη χρονιά που φεύγει

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
στιγμές-πρόσωπα-και-γεγονότα-στην-ελλ-703958
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: unsplash

Το 2020 ήταν μία από τις πιο δύσκολες και περίεργες χρονιές εντός και εκτός συνόρων.

Η πανδημία αφήνει ακόμη έντονο το στίγμα της και είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει για αρκετούς μήνες και τη νέα χρονιά.

Ωστόσο, την εσωτερική επικαιρότητα απασχόλησαν και άλλα πρόσωπα και γεγονότα τη χρονιά που φεύγει σε λίγες ώρες.

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα

Ήταν 15 Ιανουαρίου 2020 όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πρότεινε για υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Λίγες ημέρες μετά, στις 22/1, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γίνεται η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη πρόεδρος στη χώρα συγκεντρώνοντας 261 ψήφους.

Στις 13/3 ορκίζεται ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Βουλή των Ελλήνων εν μέσω μέτρων για τον κορονοϊό. Δεν γίνονται χειραψίες ως μέρος των μέτρων.

Το «αντίο» στην Κική Δημουλά

Την τελευταία της πνοή άφησε στις 22 Φεβρουαρίου, η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά, σε ηλικία 89 ετών. Λίγο πριν τον θάνατό της, η σπουδαία γυναίκα των γραμμάτων νοσηλευόταν, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών, με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Κική Δημουλά

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε έναν μεγάλο ηθοποιό

Στις 26/2 ο Κώστας Βουτσάς «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Ο αγαπημένος ηθοποιός εισήχθη την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο Κώστας Βουτσάς, αν και αντιμετώπισε πρόσφατα και πάλι προβλήματα υγείας, δεν έλειψε στιγμή από το σανίδι. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν μπει στο νοσοκομείο έπαιζε στην παιδική παράσταση του θεάτρου Μπρόντγουεϊ, «Σταχτοπούτα».

Εικόνα στιγμιότυπο βίντεο Youtube The Dot

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού επιβεβαιώνεται στη Θεσσαλονίκη

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Φεβρουαρίου όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για 38χρόνη Ελληνίδα, επιχειρηματία από το χώρο της μόδας η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία.

Χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις

Με τα κρούσματα στη χώρα να είναι τρία, η κυβέρνηση στις 27/2 αποφασίζει την αναστολή όλων των προγραμματισμένων καρνιβαλικών εκδηλώσεων στην επικράτεια.

Στο «κόκκινο» η προσφυγική κρίση

Στις 3 Μαρτίου το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες έχουν περάσει προς την Ελλάδα σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Την ίδια μέρα έφθασε στην περιοχή του Εβρου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, οι οποίοι στήριξαν πλήρως την Ελλάδα και την προσπάθειά της να αναχαιτίσει την παράνομη είσοδο από το τουρκικό έδαφος.

«Λουκέτο» στα σχολεία

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνει στις 10/3 ότι κλείνουν για 14 ημέρες όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα σε lockdown

Στις 22/3 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει ότι από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι τις 6 Απριλίου επιβάλλονται σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην εξαιρέσεων που αφορούν σε όσους κινούνται προς και από την εργασία τους, μετακινούνται για να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης ή φάρμακα, επισκέπτονται γιατρό ή άτομο το οποίο έχει ανάγκη για βοήθεια, μεταβαίνουν στην τράπεζα εάν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μεταβαίνουν σε τελετή (κηδεία, γάμο ή βάφτιση), ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους και, τέλος, σε περιπτώσεις διαζευγμένων γονέων που κινούνται για να εξασφαλίσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους. Επιτρεπτή είναι επίσης και η μετακίνηση για την εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Η χώρα ανεβάζει ξανά ρολά

Στις 28/4 σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την σταδιακή άρση, από τον Μάιο, για ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί τον Μάρτιο. Ανάμεσα στις μικρές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν από τις αρχές Μαΐου θα είναι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Η δικαίωση της Ελένης, το ξέσπασμα των γονιών της

Στις 15/5 ομόφωνα δεκτή έγινε η πρόταση της εισαγγελέως από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, το οποίο και καταδίκασε στην ποινή των ισοβίων τους δύο κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και κάθειρξη 15 ετών για τον βιασμό της 19χρονης Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. Η μητέρα της φοιτήτριας, μετά από πολύμηνο αγώνα για τη δικαίωση της κόρης της, ξέσπασε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. «Είναι νόμοι που προκαλούν το κοινό αίσθημα» ανέφερε στους δημοσιογράφους και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να δείξει θάρρος και δύναμη και να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα. «Τα ισόβια να είναι ισόβια, όχι σε 8 και 9 χρόνια να βγαίνουν στην κοινωνία οι στυγνοί εγκληματίες» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι οι δύο καταδικασθέντες χρησιμοποίησαν όλες τις μορφές βίας εις βάρος του παιδιού της.

«Ελάτε στην Ελλάδα»

Και ενώ καταγράφεται μία αξιοσημείωτη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να ανοίξει τα σύνορα της με τον Κ. Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη στις 13 Ιουνίου να δίνει το σύνθημα προς τους τουρίστες για το ελληνικό καλοκαίρι. «Η Ελλάδα τα κατάφερε εντυπωσιακά να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού. Κυρίες και κύριοι σας καλωσορίζουμε στο ελληνικό καλοκαίρι» είπε ο Θανάσης Μπακόλας, σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Σε ερώτηση για το αν φοβάται ενδεχόμενο πισωγύρισμα από το άνοιγμα των αεροδρομίων, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη σημασία των διαγνωστικών τεστ, το κλιμακωτό άνοιγμα και τα επιδημιολογικά κριτήρια για τις χώρες προέλευσης. Και τόνισε: «Σήμερα το κάνουμε αυτό για να υπάρχει μία ασφάλεια. Σε 4.000 τεστ είχαμε μόνο 2 θετικούς και μάλιστα ασυμπτωματικούς. Δε νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος και αν υπάρξει τοπικά κίνδυνος υπάρχει η υγειονομική υποδομή για να τον αντιμετωπίσουμε».

Διαρκείς τουρκικές προκλήσεις

«Καυτός» αποδείχτηκε ο Ιούλιος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στις 10/7 το συμβούλιο επικρατείας της Τουρκίας ανάβει το πράσινο φως υπέρ της δυνατότητας μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τη σχετική απόφαση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από πολιτικές και θρησκευτικές αρχές των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία, την UNESCO, αλλά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στις 24/7 πραγματοποιείται η πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων παρουσία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».

oruc reis

«Έφυγε» ο σπουδαίος Ντίνος Χριστιανόπουλος

Στις 11 Αυγούστου σε ηλικία 89 ετών ο Ντίνος Χριστιανόπουλος φεύγει από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη. Ο τελευταίος μεγάλος των Θεσσαλονικιών ποιητών. Μια από τις πιο ασυμβίβαστες μορφές των ελληνικών γραμμάτων.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1931 στη Θεσσαλονίκη. Γιος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, με πραγματικό όνομα Κωνσταντίνος Δημητριάδης, σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε πτυχίο του Τομέα Κλασικών Σπουδών. Από το 1958 ως το 1965 εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Παράλληλα, το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό “Διαγώνιος”, που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις. Ήταν εκείνη η περίοδος που ο “κύκλος των λογοτεχνών της Διαγωνίου” έμελλε να ανθίσει.

«Σίγησε» ο Γ. Πουλόπουλος

Έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του έχασε το ελληνικό τραγούδι στις 23 Αυγούστου. Σε ηλικία 79 ετών ο αγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Πουλόπουλος, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, έφυγε από τη ζωή, με τις μεγάλες επιτυχίες και την αξεπέραστη φωνή του να μένουν παρακαταθήκη στο κοινό που τον λάτρεψε.

Η «κόλαση» της Μόρια

Μια άνευ προηγούμενο κατάσταση κλήθηκε να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα πάντα στον καταυλισμό της Μόρια παραδόθηκαν στις φλόγες -σκηνές και κοντέινερ έγιναν στάχτη. Πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά προηγήθηκαν επεισόδια τα οποία ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση 35 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού στον καταυλισμό. Γύρω στις 11.00 έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτες φλόγες περιμετρικά του ΚΥΤ και προς τη πλευρά του Ελαιώνα, με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να ξεφύγουν από τις φλόγες, άλλοι κατευθυνόμενοι προς την πόλη και άλλοι προς το βουνό. Γρήγορα η φωτιά πέρασε μέσα στο ΚΥΤ και εκεί ομάδα αιτούντων παρεμπόδισε την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εισέλθει. Τότε επενέβησαν τα ΜΑΤ που με τη χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος, αλλά η φωτιά είχε αρχίσει να καίει όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

Μόρια

Στο «μάτι» του «Ιανού»

Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου μεγάλο μέρος της Ελλάδας πλήττεται από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» που άφησε πίσω του νεκρούς, αγνοούμενους και πάρα πολλά προβλήματα κυρίως στη Θεσσαλία και τα Επτάνησα.

Οι ναζί στη φυλακή

Ιστορικός αποδείχτηκε για την πολιτική ιστορία της χώρας ο Οκτώβριος του 2020. Στις 7/10 χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνεται έξω από το Εφετείο της Αθήνας εκεί όπου ανακοινώθηκαν οι ομόφωνες αποφάσεις του τριμελούς που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας βάση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα. Μεγάλες συγκεντρώσεις διεξάγονται και σε άλλες ελληνικές πόλεις με το σύνθημα που κυριαρχεί να είναι ένα. «Οι ναζί στη φυλακή». Στις 22 Οκτωβρίου το Δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του. Για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης οι εφέσεις τους δεν είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Μάριος Δαδούδης

Θρήνος σε Σάμο και Τουρκία

30 Οκτωβρίου. Ώρα 13:51. Ισχυρή σεισμική δόνηση (6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) που σημειώνεται ανοιχτά της Σάμου μεταξύ του ελληνικού νησιού και της Σμύρνης. Προκαλεί μεγάλες καταστροφές και έχει ως αποτέλεσμα δύο παιδιά στη Σάμο, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, μαθητές λυκείου, να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας κατάρρευσης τοίχου που τους καταπλάκωσε. «Διακομίστηκαν σήμερα στο Νοσοκομείο μας δυο νεαρά άτομα, ηλικίας δεκαεπτά ετών, μετά τον απεγκλωβισμό τους λόγω πτώσης κτιρίου στη πόλη της Σάμου, από τους διασώστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ. Το αγόρι προσκομίσθη νεκρό, το δε κορίτσι, παρά τις επίμονες προσπάθειες ανάνηψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, δυστυχώς κατέληξε. Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη και τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειές τους» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου της Σάμου. Στα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ξανά σε lockdown η χώρα

Με τα κρούσματα να έχουν πάρει την… ανηφόρα σε όλη την Ελλάδα, τις ΜΕΘ των νοσοκομείων να ασφυκτιούν και τους αριθμούς των νεκρών από την πανδημία να ανεβαίνουν στη χώρα, η κυβέρνηση προχωράει το Νοέμβριο σε γενικό απαγορευτικό κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα. Το γενικό απαγορευτικό αποφασίστηκε αρχικά για τρείς εβδομάδες (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε παράτασή του για όλο τον Δεκέμβριο καθώς η βελτίωση ήταν αργή.

Πίεση για κυρώσεις

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου μετέθεσε την επιβολή των όποιων κυρώσεων προς την Τουρκία για τον προσεχή Μάρτιο. Η Ελλάδα πίεσε για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη κυρώσεων στην Άγκυρα εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς σε Ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο.

Πρώτο βήμα προς την «ελευθερία»

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι η παραλαβή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων της Pfizer θα γίνει στις 26 Δεκεμβρίου. Την αμέσως επόμενη ημέρα ξεκινά επίσημα το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της COVID-19, με τα πρώτα άτομα που κάνουν το εμβόλιο να είναι η νοσοκόμα της ΜΕΘ Ευσταθία Καμπισιούλη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα