Top

Στην αστυνομία περνά η προστασία των παιδιών συλληφθέντων

Ποιες περιπτώσεις αφορά;

Parallaxi
στην-αστυνομία-περνά-η-προστασία-των-π-590554
Parallaxi

Την ανάθεση της μέριμνας των ανήλικων τέκνων, σε περίπτωση που κάποιος γονέας συλλαμβάνεται ή κρατείται, στην ΕΛΑΣ, προανήγγειλε η υφυπουργός για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Στις περιπτώσεις που υπάρχουν ανήλικα που ζουν χωρίς γονείς είτε γιατί έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί ή τελούν υπό ποινή φυλάκισης τη μέριμνα θα έχει η ΕΛΑΣ, για να δει ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

«Έχουμε συνεννοηθεί αρχικά με την ΕΛ.ΑΣ., έτσι ώστε να υπάρχει πλέον η υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. και να μην είναι στην κρίση του κάθε αστυνομικού, να υπάρχει η θεσμική και οριζόντια υποχρέωση για κάθε σύλληψη, για κάθε προφυλάκιση και μετά για κάθε εκτέλεση ποινής. Η αστυνομία θα τραβά αυτόματα από τα μητρώα πολιτών τα στοιχεία και αν υπάρχει παιδί θα ορίζεται αντίστοιχα από το αρμόδιο όργανο ποιος θα είναι ο επίτροπος, ποιος θα βοηθήσει το παιδί κατά τη διάρκεια της απουσίας του γονέα», πρόσθεσε η ίδια.

Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Για την παραπάνω δήλωση, άσκησε κριτική η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου, υπογραμμίζοντας ότι «μετά την φύλαξη των πλατειών και των πανεπιστημίων η αστυνομία τώρα, με εντολή πρωθυπουργού, αναλαμβάνει και την παιδική προστασία».

Αναλυτικά σε δήλωσή της η κ. Φωτίου:

«Η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι όταν ένας άνθρωπος συλλαμβάνεται και κρατείται, αυτεπάγγελτα η αστυνομία θα έχει την υποχρέωση να ερευνήσει αν έχει ανήλικα τέκνα, θα τα αναζητήσει και θα εισηγηθεί πιθανόν στον εισαγγελέα τον διορισμό επιτρόπου. Και όλα αυτά επειδή ο πρωθυπουργός ανησύχησε τι γίνονται τα παιδιά αυτών που συλλαμβάνονται.

Ποιος νοσηρός εγκέφαλος θεωρεί ότι η προστασία των ανήλικων παιδιών είναι θέμα που πρέπει να χειρίζεται η αστυνομία και όχι όπως μέχρι τώρα οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι εισαγγελείς ανηλίκων; Μήπως είναι καιρός να στελεχωθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών; Μήπως πρέπει να συσταθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες των Πρωτοδικείων που προβλέπονται από τον 2447/96 αλλά δεν λειτούργησαν ποτέ;

Η προστασία των παιδιών παραμένει ως απόλυτο δικαίωμα στον γονέα, μέχρι αυτό να του αφαιρεθεί και για πολύ σοβαρούς λόγους από αρμόδιο δικαστήριο. Σε έκτακτες περιπτώσεις μόνο οι Εισαγγελείς έχουν τη θεσμική αρμοδιότητα να παρέμβουν, διότι αυτοί και μόνον μπορούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα όλων των πλευρών.

Μετά την φύλαξη των πανεπιστημίων και την τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, η αστυνομία αναλαμβάνει πλέον και την παιδική προστασία. Δεν πρόκειται για επιτελικό αλλά για αυταρχικό, αστυνομικό κράτος».

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα