Στην «εντατική» λόγω των κρουσμάτων covid, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Το σύστημα βρίσκεται ήδη στο κόκκινο, με τις ΜΕΘ και τις κλινικές νοσηλείας σχεδόν γεμάτες
Αυξάνεται σταδιακά η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων covid, με τις κλινικές και τις ΜΕΘ να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την απόλυτη πληρότητα, με πιθανό ενδεχόμενο την υποχώρηση του συστήματος, αν όσο προχωράμε προς το χειμώνα, οξυνθεί παραπέρα το πρόβλημα.
Γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και συνδικαλιστικά στελέχη των υγειονομικών, όλοι συγκλίνουν στην πρόταση, άμεσα οι αρμόδιες αρχές και το υπουργείο να προχωρήσουν στην αναδιάταξη του συστήματος υγείας στην Θεσσαλονίκη, με ουσιαστική ενίσχυση των υποδομών νοσηλείας και ΜΕΘ ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αναμενόμενη αύξηση των περιστατικών covid.
Σε κάποια νοσοκομεία της πόλης, το σύστημα βρίσκεται ήδη στο κόκκινο, με τις ΜΕΘ γεμάτες και τις κλινικές νοσηλείας σχεδόν γεμάτες. Σε κάποια άλλα νοσοκομεία η εικόνα είναι καλύτερη και παρά την πίεση, τα περιστατικά αντιμετωπίζονται για την ώρα επαρκώς. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως σε κάθε εφημερία οι εισαγωγές covid υπολογίζονται από 25 έως 35, με τάσεις αύξησης στις τελευταίες εφημερίες ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι μη εμβολιασμένοι.
«Χρειαζόμαστε ενισχύσεις και σε κρεβάτια νοσηλείας και σε ΜΕΘ και προσωπικό»
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Ιπποκράτειο, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, όπου οι δύο κλινικές νοσηλείας covid, με 80 κρεβάτια, είναι σχεδόν γεμάτες ενώ και οι 15 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά covid, είναι πλήρεις. «Χρειαζόμαστε ενισχύσεις και σε κρεβάτια νοσηλείας και σε ΜΕΘ και προσωπικό», τονίζει στην Parallaxi, η παθολόγος – εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο, Χριστίνα Κυδώνα, που σημειώνει πως η αυξητική τάση των κρουσμάτων σίγουρα θα οδηγήσει σε μεγάλη πίεση του συστήματος. Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του προέδρου των εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Χρήστου Τζελέπη, που αναφέρει ότι η κατάσταση είναι οριακή, παρότι στις τελευταίες 3-4 εφημερίες δεν υπάρχει μεγάλη διακύμανση, με τα εισαγόμενα περιστατικά covid να κινούνται γύρω στα 25 – 28.
Ανάλογη η εικόνα και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, με τον επικεφαλής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, Νίκο Καπραβέλο, να τονίζει στην Parallaxi, ότι όλες και οι 39 κλίνες της ΜΕΘ του νοσοκομείο είναι γεμάτες και πως το νοσοκομεία δέχεται περιστατικά και από νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως από τη Δράμα και τη Καβάλα, όπου κι εκεί το σύστημα νοσηλείας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. «Δεν πάμε καλά, με 2000 κρούσματα την εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη τα πράγματα στριμώχνονται στα όρια τους. Πρέπει τώρα να πάρουμε μέτρα άμεσα, με τεστ, μάσκες εμβόλια και μέτρα προστασίας», τονίζει και σημειώνει πως «με τα γήπεδα, την εστίαση, τα σχολεία σε λειτουργία και τη γενική χαλάρωση που παρατηρείται, σε συνδυασμό με την την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, η κατάσταση θα χειροτερέψει».
«Το σύστημα μας ακόμα αντέχει αλλά βρίσκεται στα όρια του»
Ο Παναγιώτης Τουχτίδης, νοσηλευτής- υγειοονoλόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τονίζει πως τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, όπως καταγράφονται στις εισαγωγές και στις εφημερίες, δεν είναι ενθαρρυντικά. «Το σύστημα μας ακόμα αντέχει αλλά βρίσκεται στα όρια του. Στις τρεις κλινικές covid με 90 κρεβάτια, είμαστε περίπου στο 70% πληρότητα ενώ οι υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε κι άλλες ΜΕΘ αλλά για τώρα, καλύπτουμε τα περιστατικά που έρχονται», τονίζει και προβλέπει πως από τις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξει ανοδική πορεία στις νοσηλείες. «Εκτιμάμε πως δεν θα είναι το ίδιο με τον περσινό Νοέμβρη ή την άνοιξη, αλλά σίγουρα με τη χαλάρωση που βλέπουμε, η κατάσταση θα χειροτερέψει», επισημαίνει και υπογραμμίζει πως μετά τους εμβολιασμούς η πορεία της πανδημίας είναι σαφώς πιο ελεγχόμενη και σαφώς καλύτερη. «Το εμβόλιο αποδείχθηκε σωτήριο. Όλα τα περιστατικά που νοσηλεύουμε είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί», τονίζει και αναφέρει ότι και στο Παπαγεωργίου στις εφημερίες οι εισαγωγές covid κινούνται γύρω στα 25 με 30 περιστατικά.
«Η υποχρεωτικότητα μας στέρησε προσωπικό»
Για αυξημένα περιστατικά covid και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, κάνει λόγο και ο διευθυντής του νοσοκομείου, Παναγιώτης Παντελιάδης, που τονίζει όμως, ότι προς το παρόν το σύστημα αντέχει. Διαφορετική όμως είναι η εκτίμηση του προέδρου των σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Γεννηματάς, και οργανωτικού γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρου Κετικίδη, ο οποίος, αποτιμώντας συνολικά την κατάσταση, κάνει λόγο για οριακές καταστάσεις σε όλες τις ΜΕΘ της πόλης. «Παντού έχουμε μεγάλα ποσοστά πληρότητας όπως και στον Αγ. Δημήτριο ενώ και σε νοσοκομεία όπως το Γεννηματάς, που δεν αντιμετωπίζει κρούσματα covid, προετοιμάζεται να ανοίξει κλίνες, διότι αναμένεται αύξηση κρουσμάτων», τονίζει και σημειώνει πως με το νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως και όλης της χώρας, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό.
«Μας λείπουν 7000 νοσηλευτές, γιατροί και προσωπικό. Πρέπει να καλυφτούν τα κενά και να ενισχυθεί το σύστημα σε υποδομές και σε προσωπικό, δεν πάμε καλά και η κατάσταση όσο θα προχωράμε προς τον χειμώνα δεν θα γίνει καλύτερη», τονίζει και επαναλαμβάνει τις προτάσεις της ΠΟΕΔΗΝ για άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ