Top

Στην Ευρώπη η πανδημία φουντώνει ξανά επικίνδυνα

Πάνω από 600 χιλιάδες κρούσματα χθες στον κόσμο

Parallaxi
στην-ευρώπη-η-πανδημία-φουντώνει-ξανά-739270
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Στο 76% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον νέο κορωνοϊό είναι αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, έκανε γνωστό σήμερα η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία, επικαλούμενη επικαιροποιημένα δεδομένα κλινικής δοκιμής η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.

Η AstraZeneca δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι θα ανακοίνωνε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πρόσφατα δεδομένα, μετά την κριτική που της άσκησε αμερικανικός εποπτικός φορέας, τονίζοντας πως ενδέχεται να ανακοίνωσε «παρωχημένα» στοιχεία για το εμβόλιό της. Η φαρμακευτική είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, επικαλούμενη προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης.

Τα νεότερα δεδομένα αφορούν 190 μολύνσεις μεταξύ των 32.400 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή. Τα προηγούμενα αφορούσαν 141 μολύνσεις ως την 17 Φεβρουαρίου.

Η AstraZeneca σχεδιάζει να ζητήσει να δοθεί άδεια επείγουσας χρήσης του προϊόντος της στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες.

Επέμεινε σήμερα ότι το εμβόλιό της είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ή κρίσιμων περιπτώσεων, καθώς και ότι έχει 85% αποτελεσματικότητα μεταξύ των ληπτών 65 ετών και πάνω.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το σχεδόν 95% των προϊόντων των Pfizer/BioNTech και Moderna. Ωστόσο το εμβόλιο της AstraZeneca θεωρείται κρίσιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, κυρίως διότι είναι ευκολότερη και φθηνότερη η μεταφορά και αποθήκευσή του. Έχει ήδη λάβει άδεια επείγουσας χρήσης σε πάνω από 70 χώρες.

Ωστόσο τα προβλήματα στην παραγωγή, οι φόβοι για τις παρενέργειές του και τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του εγείρουν ερωτήματα για την ίδια την AstraZeneca και πολλές χώρες που βασίζονται στο προϊόν της για να προχωρήσουν οι εκστρατείες εμβολιασμού.

Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεργάζονται για μια «αμοιβαία επωφελή» λύση στις προμήθειες εμβολίων

Βρυξέλλες και Λονδίνο ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι εργάζονται για μια «αμοιβαία επωφελή» λύση για την επίλυση των μεταξύ τους υψηλών εντάσεων που προκαλούν οι προμήθειες εμβολίων κατά του Covid-19, μετά τους αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές δόσεων που παράγονται στην Ε.Ε.

«Με δεδομένες τις αλληλεξαρτήσεις μας» στην παραγωγή εμβολίων, «εργαζόμαστε για συγκεκριμένα μέτρα (…) βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση και να αυξήσουμε την προσφορά εμβολίων για τους πολίτες μας», ανέφεραν Λονδίνο και Βρυξέλλες σε κοινό τους ανακοινωθέν.

«Εν τέλει, η διαφάνεια και η παγκόσμια συνεργασία όλων των χωρών θα είναι καθοριστικής σημασίας για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτή η πανδημία και να διασφαλιστεί η καλύτερη προετοιμασία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει τις εξουσίες της Ε.Ε. ώστε να μπλοκάρει ενδεχομένως τις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς την Βρετανία και προς άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό εμβολιασμών και να καλύψει τα περιστατικά με εταιρείες που υπαναχωρούν από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την προμήθεια εμβολίων, έχουν δηλώσει αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Ουγγαρία: Υπό πίεση τα νοσοκομεία από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού

Τα νοσοκομεία της Ουγγαρίας δέχονται μεγάλη πίεση από τα αυξανόμενα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, προειδοποίησε την Τετάρτη η αρχίατρος της χώρας η οποία έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο της πανδημίας που πλήττει ιδιαίτερα σκληρά την κεντρική Ευρώπη.

Όπως και μεγάλο μέρος της περιοχής αυτής, η Ουγγαρία κατάφερε να περιορίσει την πανδημία κατά την πρώτη φάση της, πέρσι την άνοιξη, λαμβάνοντας γρήγορα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, με το νέα κύμα των μολύνσεων, από τις αρχές του έτους, αυτήν την εβδομάδα η Ουγγαρία ξεπέρασε την Τσεχία και έγινε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τον Covid-19, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην εξάπλωση του πιο μεταδοτικού στελέχους του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία. Σήμερα, οι περισσότερες μολύνσεις οφείλονται, ακόμη και ολόκληρων οικογενειών, οφείλονται σε αυτήν την παραλλαγή.

Η περιοχή φιλοξενεί επίσης πολλά μεγάλα εργοστάσια, όπου είναι ανέφικτη η τηλεργασία, ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις αυτή τη φορά εμφανίστηκαν διστακτικές απέναντι σε ένα lockdown, για να μην πληγούν ακόμη περισσότερο οι οικονομίες τους, μετά την ύφεση του περασμένου έτους.

Μολονότι οι νέες μολύνσεις στην Τσεχία και τη Σλοβακία αρχίζουν να μειώνονται, η Πολωνία από την άλλη ανακοίνωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων (σχεδόν 30.000) και η κυβέρνησή της εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει ασθενείς σε άλλες περιοχές, για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να αντέξουν. Την περασμένη εβδομάδα διέταξε να κλείσουν θέατρα, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι και εμπορικά κέντρα και αναμένονται νέοι περιορισμοί ενόψει των διακοπών του Πάσχα. Την περίοδο αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, οι εκκλησίες είναι συνήθως γεμάτες από κόσμο.

Στην Ουγγαρία, μια χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, συνολικά 18.952 άνθρωποι πέθαναν από τον Covid-19.

«Σας ζητώ να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μολυνθείτε και να μην χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, αφού τα νοσοκομεία αγωνίζονται να σηκώσουν αυτό το βάρος», είπε η αρχίατρος Σεσίλια Μούλερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σχεδόν 500 εθελοντές, μεταξύ των οποίων φοιτητές ιατρικών σχολών και έμπειρο υγειονομικό προσωπικό, έχει πάει στα νοσοκομεία για να βοηθήσει, μετά την έκκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα, είπε.

Στις αρχές του μήνα, περίπου 4.000 εργαζόμενοι αποχώρησαν από το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, γεγονός που επιδεινώνει τη χρόνια έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Την Τετάρτη, ο Τάμας Σβεντ, ο γραμματέας του Ιατρικού Επιμελητηρίου, είπε στον ιστότοπο hvg.hu ότι αν δεν μειωθούν οι νέες μολύνσεις, μέσω του περιορισμού των κοινωνικών επαφών, η Ουγγαρία θα γίνει συνώνυμη της χειρότερης κρίσης. «Θα φτάσουμε στο σημείο που, στην Ευρώπη, κάποια ουγγαρέζικη πόλη και όχι πια το Μπέργκαμο (στην Ιταλία) θα αναφέρεται ως τραγικό παράδειγμα», προειδοποίησε.

Εμβόλια: Μάχη με τον χρόνο

Η Ουγγαρία, η οποία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις εισαγωγές εμβολίων και στο ποσοστό εμβολιασθέντων, έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση σε 1,7 εκατομμύριο ανθρώπους. Όμως και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό.

«Για κάποιον λόγο, το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης απέτυχε στον αγώνα κατά της πανδημίας», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Ντάνιελ Πρόκοπ, που παρακολουθεί τη στάση της Τσεχίας σε αυτήν τη μάχη.

Σε ένα άρθρο του, αυτήν την εβδομάδα, ο Πρόκοπ επισήμανε ότι στην κεντρική Ευρώπη είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο να δουλεύουν οι άνθρωποι στους χώρους εργασίας και όχι από το σπίτι τους, λόγω του μεγάλου αριθμού εργοστασίων (μεταξύ άλλων και πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες). Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αύξηση των μολύνσεων.

Τα χαμηλότερα εισοδήματα σημαίνουν επίσης ότι οι πολίτες αναγκάζονται να πάνε στη δουλειά τους, ακόμη και αν έτσι εκθέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους ή άλλους. Σε σύγκριση με τη δυτική Ευρώπη, σε αυτές τις χώρες η άδεια λόγω ασθενείας πληρώνεται λιγότερο.

Αφού οι νοσηλείες έφτασαν σε κρίσιμο επίπεδο, η Τσεχία επέβαλε από την 1η Μαρτίου αυστηρότερο λοκντάουν και ξεκίνησε πιο εκτεταμένα τεστ στους χώρους εργασίας. Έκτοτε, παρατηρείται μια μικρή βελτίωση όσον αφορά τα κρούσματα. Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, ιδίως επειδή η κυβέρνηση καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς το φθινόπωρο, όταν οι αριθμοί αυξάνονταν.

Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός Όρμπαν συζητά ήδη με τις επιχειρήσεις τρόπους για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα, μολονότι τα κρούσματα αυξάνονται. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει σύντομα αν και ποια μέτρα θα λάβει για το Πάσχα. Όλα τα σχολεία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση μέχρι τις 7 Απριλίου.

Γαλλία: 248 θάνατοι και 65.373 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι επιβεβαιώθηκαν 65.373 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, αριθμός τέσσερις και πλέον φορές υψηλότερος από αυτόν της προηγουμένης, που εν μέρει οφείλεται στο ότι προστέθηκαν μολύνσεις προηγούμενων ημερών.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι ακόμα 248 ασθενών με τον COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη γαλλική επικράτεια μέχρι στιγμής σε 93.180 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο.

Στο μεταξύ ακόμη 17 ασθενείς εισήχθησαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), με το σύνολό τους να φθάνει τους 4.651, τον υψηλότερο αριθμό μέχρι στιγμής μέσα στο 2021.

Από την περασμένη Παρασκευή το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της περιοχής του Παρισιού, έχει τεθεί σε lockdown, ωστόσο αρκετοί ειδικοί έχουν επισημάνει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να φανούν τα αποτελέσματα των περιοριστικών μέτρων.

Η Βρετανία ενδέχεται σύντομα να προσθέσει τη Γαλλία στην «κόκκινη λίστα» της και να εντείνει τους ελέγχους σε όσους φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη γαλλική επικράτεια λόγω της εξάπλωσης παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, δήλωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς γιατί η Γαλλία, που πλήττεται από τρίτο κύμα της πανδημίας, δεν βρίσκεται ήδη στην «κόκκινη λίστα», που σημαίνει περιορισμούς στα ταξίδια, ο Τζόνσον απάντησε σε μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων πως αυτό «είναι κάτι που θα πρέπει να μελετήσουμε».

Προειδοποίησε ωστόσο εναντίον των προβλημάτων που θα προκαλούσαν ενδεχόμενα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, ιδίως στις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών.

Γερμανία: 228 θάνατοι και 22.657 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 22.657 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.713.180, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, ακόμη 228 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 75.440 νεκρούς μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή.

Περού: Έρευνα για προνομιακή πρόσβαση αξιωματούχων στα εμβόλια σε περιοχή του Αμαζονίου

Οι Αρχές του Περού ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι διενεργείται δεύτερη έρευνα σχετικά με περαιτέρω καταγγελίες περί προνομιακής πρόσβασης στα εμβόλια για τον νέο κορωνοϊό σε περιοχή του Αμαζονίου που υφίσταται βαρύ πλήγμα από την πανδημία, μόλις μερικές εβδομάδες αφού εισαγγελείς αποκάλυψαν πως αξιωματούχοι στη χώρα των Άνδεων έλαβαν δόσεις προτού καν να είναι διαθέσιμες για τον γενικό πληθυσμό.

Ο περιφερειάρχης της Λορέτο, ο Ελίσμπαν Οτσόα Σόσα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τουλάχιστον 64 πρόσωπα, ιδίως αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι, εμβολιάστηκαν εκτός σειράς με το προϊόν των Pfizer/BioNTech στην απομακρυσμένη περιοχή.

Ο Περουβιανός υφυπουργός Υγείας Πέρσι Μινάγια χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προνομιακή μεταχείριση αξιωματούχων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, υποσχόμενος ότι το θέμα θα ερευνηθεί διεξοδικά και ότι πιθανόν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Οι Αρχές άρχισαν να διενεργούν έρευνα τον Φεβρουάριο για παρόμοιο, πολύ ευρύτερο σκάνδαλο, στο πλαίσιο του οποίου, σύμφωνα με εισαγγελικούς λειτουργούς και αξιωματούχους, σχεδόν 500 αξιωματούχοι και προσωπικότητες εμβολιάστηκαν εκτός των ορίων των κλινικών δοκιμών, πριν καν αρχίσει η εκστρατεία ανοσοποίησης. Η αγανάκτηση μετά τις αποκαλύψεις ανάγκασε την πρώην υπουργό Υγείας και την πρώην υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον μεταβατικό πρόεδρο Φραντσίσκο Σαγάστι.

Στην απομακρυσμένη πόλη Ικίτος, στον Αμαζόνιο, στην περιφέρεια Λορέτο, ο εμβολιασμός άρχισε πριν από μία εβδομάδα, με το προϊόν της Pfizer. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οτσόα, εμβολιάστηκαν δύο δήμαρχοι, δύο πρώην δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι μολονότι δεν εκπλήρωναν τις προϋποθέσεις.

«Είναι εξοργιστικό το ότι αξιωματούχοι και δημόσιοι λειτουργοί παραβίασαν την εμπιστοσύνη και (…) αποκλειστικά για ίδιο όφελος, εμβολιάστηκαν παράτυπα», τόνισε η υπηρεσία του Γενικού Ελεγκτή σε ανακοίνωσή της.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων – το οποίο έχει καταγράψει μέχρι στιγμής πάνω από 1,4 εκατομμύρια κρούσματα του SARS-CoV-2 και πάνω από 50.000 θανάτους εξαιτίας του COVID-19, ενώ πλήττεται από δεύτερο κύμα – έχει χορηγήσει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό που διαθέτει σε περίπου 500.000 ανθρώπους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ξεπέρασαν τους 300.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Τετάρτη το τραγικό ορόσημο των 300.000 θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.009 ασθενείς με τον COVID-19, την επομένη του ρεκόρ 3.251 θανάτων.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 300.685 νεκρούς.

Ταυτόχρονα, διαγνώστηκαν 89.992 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των μολύνσεων να ανέρχεται σε περίπου 12,2 εκατομμύρια, την εξάπλωση να συνεχίζεται με τρομακτικό ρυθμό και τα νοσοκομεία σε σχεδόν όλες τις πολιτείες να κινδυνεύουν πλέον να καταρρεύσουν.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας και κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Περισσότερα από 6.000 τα νέα κρούσματα στο Ιράκ

Το υπουργείο Υγείας του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.051 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 809.092.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα.

Το υπουργείο ανέφερε ότι το ίδιο διάστημα άλλοι 29 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 14.095 νεκρούς μέχρι στιγμής, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του ιού ενδέχεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες, καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να εγγραφούν στους καταλόγους ενόψει του εμβολιασμού.

Μόλις 68.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που άνοιξε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 30 εκατομμύρια κρούσματα του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς οι αμερικανικές Πολιτείες επιταχύνουν τους εμβολιασμούς και με Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτών στη χώρα.

Οι υγειονομικές αρχές τρέχουν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβάνοντας και πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών, μετά την πρώτη αύξηση νέων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση από τον Ιανουάριο. Σε αντίθεση με τις συμβουλές υγειονομικών εμπειρογνωμόνων, πολλές Πολιτείες έχουν άρει τις εντολές για χρήση μάσκας και περισσότερο μολυσματικές παραλλαγές του ιού έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται σε 30 από τις 50 Πολιτείες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αξιωματούχοι υγείας ελπίζουν ότι οι εμβολιασμοί θα αποτρέψουν την αύξηση θανάτων. Συνολικά 544.000 άνθρωποι στη χώρα έχουν υποκύψει στην νόσο.

Η Νέα Υόρκη ακολούθησε τη Δευτέρα τη Φλόριντα και ορισμένες άλλες Πολιτείες που χορηγούν εμβόλια σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πολλές Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκα, της Αριζόνα και του Τέξας, άρχισαν να εμβολιάζουν πληθυσμιακές ομάδες μικρότερων ηλικιών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αλάσκα έγινε η Πολιτεία των ΗΠΑ που ξεκίνησε να εμβολιάζει άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών και επί του παρόντος έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα, με το 31,5% των κατοίκων της να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ περίπου το 13% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Πρώτα οφέλη από τους εμβολιασμούς

Παράλληλα σήμερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι αρμόδιοι για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης καλωσόρισαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών κατά του Covid-19.

«Βλέπουμε τώρα μια σημαντική μείωση του αριθμού των επισκέψεων στα επείγοντα από άτομα άνω των 65 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Ροσέλ Γουαλένσκι.

Σχεδόν το 70% αυτών των ατόμων άνω των 65 ετών έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση ενός από τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ.

«Είμαι ενθουσιασμένη από τον ρυθμό εμβολιασμών», πρόσθεσε.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγούνται σήμερα καθημερινά κατά μέσο όρο στη χώρα.

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ παρουσίασε τα αποτελέσματα δύο μελετών που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό NEJM αυτήν την εβδομάδα, αποδεικνύοντας την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο.

Η πρώτη μελέτη εξέτασε τον αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού σε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Ντάλας του Τέξας. Μέσα σε ένα διάστημα ενάμισι μηνός, μεταξύ των σχεδόν 9.000 μη εμβολιασμένων εργαζομένων, 234 μολύνθηκαν (2,61%), σε σύγκριση με 112 μολύνσεις μεταξύ των 6.000 που έλαβαν μια δόση (1,82%) και μόνο 4 από τους 8.000 πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους (0,05%).

Παρόμοια ποσοστά μόλυνσης καταγράφηκαν μεταξύ των εμβολιασμένων υγειονομικών σε δύο νοσοκομεία στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη.

Σε ερώτηση αν η χώρα κάνει επιτέλους την πολυαναμενόμενη στροφή προς το τέλος της επιδημίας, ο δρ Φάουτσι εμφανίστηκε ωστόσο επιφυλακτικός.

«Είμαστε μπροστά σε αυτή τη στροφή, αλλά το αν θα την κάνουμε ή όχι, αυτό μένει να το δούμε», είπε.

Πράγματι, ο αντίκτυπος των εμβολιασμών στην καμπύλη γενικών μολύνσεων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός: οι ΗΠΑ έχουν κολλήσει σε ένα μέσο όρο 55.000 νέων κρουσμάτων που δηλώνονται καθημερινά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατάσταση οφείλεται στις παραλλαγές του ιού και την γρήγορη άρση των περιορισμών σε πολλές Πολιτείες.

«Όταν είμαστε σε αυτό το επίπεδο, δεν νομίζω ότι μπορούμε να κηρύξουμε νίκη», τόνισε ο δρ. Φάουτσι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα