Ελλάδα

Στην Νάξο, η άμπωτη «εξαφάνισε» την παραλία του Αγίου Γεωργίου

Το φαινόμενο παρατηρείται έντονο τελευταία στις Κυκλάδες  

Parallaxi
στην-νάξο-η-άμπωτη-εξαφάνισε-την-παρ-974728
Parallaxi

Το φαινόμενο με την πολύ χαμηλή στάθμη της θάλασσας, όπου ουσιαστικά τα νερά υποχωρούν με αποτέλεσμα να ξεπροβάλλει η στεριά, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε νησιά των Κυκλάδων.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Νάξο, με τη θάλασσα να έχει υποχωρήσει αρκετά μέτρα και να προσφέρει ένα ιδιαίτερο θέαμα.

Η συγκεκριμένη παραλία είναι φημισμένη έτσι κι αλλιώς για τα ρηχά της νερά και επηρεάζεται αρκετό μέρος της από την άμπωτη, σύμφωνα με το cyclades24.

Το φαινόμενο της άμπωτης στη θάλασσα της Νάξου

Το φαινόμενο είναι η γνωστή σε όλους παλίρροια, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλοτε παρατηρείται περιοδική άνοδος και άλλοτε κάθοδος της στάθμης του νερού σε μια μεγάλη λίμνη ή στη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας, το οποίο συνήθως επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24 ώρες 50′ και 30″) και οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων.

πηγη cnn – cyclades24

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα