Ελλάδα

Στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου

Διαφωνίες βουλευτών της συγκυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διάταξη περί ηλικίας.

Parallaxi
στην-ολομέλεια-η-συζήτηση-του-νομοσχε-239901
Parallaxi

Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη. Η σχετική διάταξη έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο βουλευτών της συγκυβέρνησης όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την ΝΔ να έχει προαναγγείλει την κατάθεση δικής της τροπολογίας η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ότι το όριο ηλικίας για αλλαγή φύλου θα είναι μετά τα 18 έτη.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά πάντως της συγκυβέρνησης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15 με τον Κώστα Κατσίκη να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο.

Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης και Γεωργία Γεννιά.

«Να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου ο κ. Τσίπρας», λέει η Ένωση Κεντρώων

Να πάρει πίσω το νομοσχέδιο σχετικά με την αλλαγή φύλου καλεί, με ανακοίνωσή της, τον πρωθυπουργό η Ένωση Κεντρώων.

Στην ανακοίνωση η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζει: «Μπορούμε με άλλους τρόπους να στηρίξουμε την κοινωνική ομάδα των ομοφυλοφίλων (κοινωνική ενσωμάτωση, εργασία, συντάξεις, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου κατά του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού). Αυτά τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο σημαντικά για την κοινότητα των ομοφυλοφίλων από εκείνα που θέλει να θεσπίσει η Κυβέρνηση».

Επίσης, η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει τις επιφυλάξεις της μήπως «με την εφαρμογή του νόμου του κ. Τσίπρα, αυξηθεί ο κοινωνικός τους αποκλεισμός και η κοινωνική απομόνωση και εκεί που πάμε να βοηθήσουμε μια τάξη συνανθρώπων μας, να κάνουμε τη ζωή τους πιο βασανιστική».

Η Ένωση Κεντρώων τάσσεται κατά και την πρότασης της ΝΔ, «τα 15 χρόνια να γίνουν 18» και υπογραμμίζει ότι «δεν είναι τίμιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γονατίζει στην Πανορθόδοξη σύναξη της Κρήτης και το λοιπό πολιτικό σύστημα να μη σέβεται τη θέληση της επίσημης Εκκλησίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα