Top

Στην τελική ευθεία για την σταδιακή άρση των μέτρων — Όσα ακούγονται

Τα σενάρια για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Parallaxi
στην-τελική-ευθεία-για-την-σταδιακή-άρ-580721
Parallaxi
ΕΙΚΟΝΑ UNSPLASH

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην επίσημη ενημέρωσή του στους πολιτικούς συντάκτες, αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού ο οποίος θα ανακοινώσει στους πολίτες το σχέδιο για την σταδιακή άρση των μέτρων. 

Δείτε Σχετικά: Διάγγελμα Μητσοτάκη αρχές της επόμενης εβδομάδας για την άρση των μέτρων

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από τον Στέλιο Πέτσα στις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένα ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία”

Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα ο κ.Πέτσας πρόσθεσε χθες πως «η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο» ανέφερε ο κ. Πέτσας, αλλά και από «οικονομικές δραστηριότητες με μικρότερο συνωστισμό», δηλαδή από το λιανεμπόριο, καθώς «έχουμε χρέος να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους», αλλά και πολίτες με χρόνια νοσήματα.

Πανελλαδικές σενάρια – Πιθανές ημερομηνίες

Πιθανότερες ημερομηνίες, σύμφωνα με πληροφορίες για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών είναι στις 22 και 29 Ιουνίου. Σίγουρα δίνεται προτεραιότητα στην Γ Λυκείου για την οποία έχει ήδη ανακοινωθεί η μείωση της εξεταστέας ύλης ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και o αριθμός των εισακτέων για τα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Υπουργείο προσανατολίζεται στην επιστροφή των μαθητών σε διαφορετικές ημερομηνίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να μπορούν να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι τα σχολεία να ανοίξουν τις πύλες τους λίγο μετά τα μέσα Μαΐου και σίγουρα μόνο για την Γ΄Λυκείου. Για την διεξαγωγή των Πανελλαδικών πιθανώς θα αξιοποιηθούν όλες οι σχολικές αίθουσες ανά συγκρότημα προκειμένου να μην υπάρχει συγχωτισμός των εξεταζόμενων.

Να σημειωθεί πως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και οι υφυπουργοί Σοφία Ζαχαράκη και Βασίλης Διγαλάκης αναμένεται να δώσουν σήμερα συνέντευξη αναφορικά με τις εξελίξεις στον τομέα της Παιδείας.

Πληροφορίες για το πολυνομοσχέδιο στην Παιδεία 

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο που θα ανακοινώσει σήμερα η υπουργός Παιδείας, θα εμπεριέχονται τομείς όπως η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στο Λύκειο, το νέο πλαίσιο για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, οι νέες θεματικές ενότητες σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ρυθμίσεις για την προσέλκυση ξένων φοιτητών, ρυθμίσεις για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και την επαναφορά των λατινικών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τα μαγαζιά που ανοίγουν πρώτα — Τι θα γίνει με εμπορικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης κλπ

Το σενάριο δείχνει πως σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά καταστήματα (κομμωτήρια κλπ), οι βιοτεχνίες και έπειτα η εστίαση (τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και κανόνες προστασίας). Στην τελική φάση του σχεδιασμού φαίνεται πως θα ανοίξουν όλα τα υπόλοιπα (εμπορικά κέντρα και μεγάλα πολυκαταστήματα, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, παιδότοποι κλπ). Να σημειωθεί πως θεωρείται σίγουρο πως η ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Το κεφάλαιο “τουρισμός” — Τι θα γίνει με τα τουριστικά καταλύματα 

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τον τουρισμό όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν υπολογίζεται ως χαμένη περίοδος η τουριστική σεζόν φέτος. Κύριος στόχος φαίνεται πως είναι η διάσωση του δεύτερου μισού της σεζόν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά όπου δεν υπάρχουν επαρκείς δομές υγείας. Η πρόβλεψη δείχνει πως τα τουριστικά καταλύματα στα νησιά θα λειτουργήσουν αργότερα μέσα στη θερινή περίοδο. Ωστόσο το σενάριο του σχεδιασμού σύμφωνα με πληροφορίες θέλει τα ξενοδοχεία στις μεγάλες πόλεις να ανοίγουν σταδιακά από τον Ιούνιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλα τα σενάρια για την χαλάρωση των μέτρων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα