Στις ΗΠΑ έφτασε η νοτιοαφρικανική παραλλαγή – «Μάχη» για τα εμβόλια στην Ευρώπη

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.

Parallaxi
στις-ηπα-έφτασε-η-νοτιοαφρικανική-παρ-678010
Parallaxi

Δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στο εξωτερικό.

ΕΕ: Η Κομισιόν ζήτησε επιθεώρηση σε εργοστάσιο της AstraZeneca στο Βέλγιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις βελγικές αρχές να επιθεωρήσουν την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, όπου προβλήματα έχουν οδηγήσει σε μεγάλη έλλειψη προσφοράς του εμβολίου.

Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε και «ορισμένα έγγραφα και δεδομένα» που κατασχέθηκαν «βρίσκονται υπό εξέταση», δήλωσε σήμερα το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Βελγίου (FAGG).

Ανακοίνωση της υπηρεσίας ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι η επίσκεψη δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Γνωστοποιούσε ωστόσο πως η Επιτροπή, που συντονίζει τις παραγγελίες εμβολίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε έλεγχο των ροών παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το εν λόγω εργοστάσιο βρίσκεται στο Σενέφ, στο γαλλόφωνο νότιο Βέλγιο. Λειτουργεί από τον αμερικανικό όμιλο Thermo Fischer Scientific, ο οποίος μόλις ανέλαβε τη διαχείρισή του στα μέσα Ιανουαρίου από τον γαλλικό όμιλο, που εξειδικεύεται στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, τον Novasep.

Η βελγική ρυθμιστική αρχή αρχικά διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να είναι εργοστάσιο της Novasep.

Η επιθεώρηση και η εξέταση των στοιχείων που συλλέχθηκαν επιτόπου αποσκοπούν στο «να διασφαλιστεί ότι η καθυστέρηση στη χορήγηση εμβολίων οφείλεται πράγματι σε ένα πρόβλημα παραγωγής στον βελγικό εργοστάσιο», υπεργολάβος της AstraZeneca, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκκε.

Ο υπουργός ήταν εκείνος που έδωσε στην FAGG την εντολή επιθεώρησης του εργοστασίου «κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Όπως απαιτείται από τις διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιθεώρηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλες χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», πρόσθεσε ο Βαντενμπρούκκε, αναφερόμενος στη συνεργασία των βελγικών αρχών με «εμπειρογνωμόνες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Αυστραλία-Covid: Η Νέα Ζηλανδία ήταν η “καλύτερη μαθήτρια” στη διαχείριση της πανδημίας, η Βραζιλία η “χειρότερη”

Η Βραζιλία είναι η χώρα που διαχειρίστηκε χειρότερα απ’ όλες τις άλλες την πανδημία της Covid-19 ενώ η Νέα Ζηλανδία, στο άλλο άκρο, αναδεικνύεται στην «καλύτερη μαθήτρια» του πλανήτη, σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Λόουι του Σίδνεϊ.

Το αυστραλιανό ινστιτούτο εξέτασε περίπου 100 χώρες, με βάση έξι κριτήρια όπως επιβεβαιωμένα κρούσματα, θάνατοι και δυνατότητες ιχνηλάτησης στην καθεμιά από αυτές. «Οι δείκτες αυτοί δείχνουν κατά πόσο οι χώρες διαχειρίστηκαν καλά ή άσχημα την πανδημία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος οργανισμός. Εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία κατάφερε να ελέγχει την πανδημία κλείνοντας τα σύνορά της και λαμβάνοντας «γρήγορα και ενεργητικά» μέτρα καραντίνας και ιχνηλάτησης, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Κύπρος, η Ρουάντα, η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Λετονία και η Σρι Λάνκα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται στην τελευταία θέση, την 98η, πίσω από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία μετρά περισσότερους από 220.000 νεκρούς από την Covid-19 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι φτάνουν τους 429.000. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ηγέτες των δύο αυτών χωρών, των πολυπληθέστερων της αμερικανικής ηπείρου, υποβάθμιζαν την απειλή, χλεύαζαν όσους φορούσαν μάσκα, αντιτάχθηκαν στα περιοριστικά μέτρα και προσβλήθηκαν και οι ίδιοι από την ασθένεια. Η Κίνα, η χώρα στην οποία εμφανίστηκε στη πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη επειδή δεν υπήρχαν δεδομένα για τα τεστ που γίνονται.

Το Πεκίνο προσπάθησε να αποδείξει ότι διαχειρίστηκε καλά την πανδημία χάρη στο αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα της χώρας, σε αντίθεση με πολλές δυτικές δημοκρατίες. Σύμφωνα ωστόσο με το Ινστιτούτο Λόουι, κανένα πολιτικό σύστημα δεν αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Ορισμένες χώρες την διαχειρίστηκαν καλύτερα από άλλες, αλλά οι περισσότερες ξεχώρισαν λόγω των κακών αποτελεσμάτων τους», σημείωσε.

Οι χώρες με πληθυσμό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων φαίνεται ότι είχαν το πλεονέκτημα. «Γενικά, οι χώρες με μικρότερο πληθυσμό, με συνεκτική κοινωνία και με αποτελεσματικούς θεσμούς είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια κρίση, όπως μια πανδημία», τονίζεται στην έρευνα. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα και 2,16 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.

Ρωσία-Ελλάδα: Επανέρχεται η αεροπορική σύνδεση Μόσχας – Αθήνας από 8 Φεβρουαρίου

Η Ρωσία επαναφέρει από τις 8 Φεβρουαρίου τις αεροπορικές συνδέσεις με την Ελλάδα, καθώς και με την Σιγκαπούρη, καθώς η έξαπλωση των μολύνσεων του νέου κορονοϊού έχει επιβραδυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κυβέρνηση. “Με βάση τα αποτελέσματα των συζητήσεων και λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική κατάσταση σε μεμονωμένες χώρες, αποφασίστηκε η επαναφορά σε αμοιβαία βάση διεθνών πτήσεων με την Ελλάδα και την Σιγκαπούρη από τις 8 Φεβρουαρίου 2021”, υπογράμμισε η ανακοίνωση του ρωσικού ομοσπονδιακού κέντρου απάντησης κατά του νέου κορονοϊού, που εκδόθηκε μετά από συνάντηση στην οποία προήδρευσε η αντιπρόεδρος Τατιάνα Γκολίκοβα.

Όπως τονίζεται θα πραγματοποιούνται δύο πτήσεις την εβδομάδα από την Μόσχα στην Αθήνα, ενώ τρεις φορές την εβδομάδα θα εκτελούνται πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα με προορισμό την Σιγκαπούρη. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι εκτός από την Μόσχα, αρκετά αεροδρόμια στη χώρα, όπως στο Αστραχάν, το Γεκατερίνμπουργκ, το Ιρκούτσκ και το Χαμπάροφσκ, θα επαναφέρουν ορισμένες διεθνείς πτήσεις από τις 8 Φεβρουαρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η πανδημία της Covid-19 στη Ρωσία υποχωρεί σταδιακά, αλλά ότι οι Ρώσοι δεν πρέπει να επαναπαύονται. Η Ρωσία ανακοίνωσε 19.138 νέες περιπτώσεις μόλυνσης του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 2.897 στην Μόσχα. Από την έναρξη της πανδημίας σε 3.793.810 ανέρχονται τα κρούσματα και σε 71.651 οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τα δεδομένα των κρατικών αρχών.

Πορτογαλία: Κλείνει τα σύνορα για τις επόμενες 15 ημέρες η κυβέρνηση

Η Πορτογαλία, που πλήττεται από μια έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, θα περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών της προς το εξωτερικό για τις επόμενες 15 ημέρες, αρχής γενομένης από την Κυριακή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Εντουάρντο Καμπρίτα. «Εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, για το επόμενο δεκαπενθήμερο θα περιοριστούν οι μετακινήσεις, από αέρος, ξηράς και θάλασσας», ανέφερε στο κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση για την ανανέωση της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. Από την περασμένη εβδομάδα η Λισαβόνα διέκοψε την αεροπορική σύνδεσή της με το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ από αύριο σταματούν και οι πτήσεις από και προς τη Βραζιλία. Θα επανέλθουν επίσης οι έλεγχοι στα σύνορα, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, με την Ισπανία. Σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν στην Πορτογαλία 16.423 νέα κρούσματα και 303 θάνατοι από την Covid-19.

ΗΠΑ-Covid-19: Η FEMA ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για να διανείμει τα εμβόλια

Το Πεντάγωνο εξετάζει ένα αίτημα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), η οποία ζήτησε από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να την βοηθήσουν στη διαδικασία χορήγησης του εμβολίου για την Covid-19.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του αιτήματος, θα εξεταστεί κατεπειγόντως αλλά προσεκτικά για να καθορίσουμε ποιες δυνατότητες του υπουργείου Άμυνας μπορούν να διατεθούν με ασφάλεια για να στηρίξουν την προσπάθεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ωστόσο στο πρακτορείο Reuters ότι ενδέχεται να κινητοποιηθούν χιλιάδες.

Η Γερμανία θα απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών από τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική

Η Γερμανία ετοιμάζεται να θέσει σε ισχύ απαγορεύσεις εισόδου για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανια, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική για να περιορίσει την εξάπλωση των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που είναι διαδεδομένα στις χώρες αυτές, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό μας, δεν θα πρέπει να υπάρχουν είσοδοι από περιοχές όπου αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη του ιού είναι ευρέως διαδεδομένα», δήλωσε ο Ζεεχόφερ στο περιθώριο μιας συνεδρίασης με τους ομολόγους του της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το Βέλγιο έχει ήδη απαγορεύσει στους κατοίκους του να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό μέχρι τον Μάρτιο για να καταπολεμήσει την εξάπλωση των πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού, όμως άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απορρίπτουν ριζικά μέτρα, όπως απαγορεύσεις ταξιδιών ή εισόδου.

Ο Ζεεχόφερ τόνισε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει με τα σχέδιά της ακόμη κι αν η ΕΕ ως σύνολο δεν συμφωνήσει σε τέτοια μέτρα.

«Δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας, έτσι ετοιμάζουμε εθνικά μέτρα», δήλωσε.

Η μεταφορά αγαθών και ιατρικών εφοδίων δεν θα επηρεασθεί από τους περιορισμούς που συζητούνται στην κυβέρνηση του Βερολίνου, σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε την Ιαπωνία από τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκέπτονται την ΕΕ χωρίς περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19, όπως καραντίνες ή υποχρεωτικά τεστ.

Μετά τις αλλαγές, ο κατάλογος θα αποτελείται από επτά χώρες, την Αυστραλία, την Κίνα, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα περιλαμβάνεται στον κατάλογο, τα ταξίδια από εκεί θα επιτραπούν μόνο αν οι κινεζικές αρχές επιτρέψουν επίσης την είσοδο επισκεπτών από την ΕΕ. Η απαίτηση της αμοιβαιότητας δεν εφαρμόζεται όσον αφορά τις άλλες χώρες του καταλόγου.

Επίσης ο κατάλογος χρησιμεύει μόνο ως σύσταση για τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς. Κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να θέσει τους δικούς της κανόνες.

Γαλλία-COVID-19: Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είναι επαρκής για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, λέει ο υπουργός Υγείας

Τα νέα στελέχη του κορονοϊού κυκλοφορούν ευρύτερα κάθε εβδομάδα και μια αυστηρότερη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα δεν έχει καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος είπε ακόμη πως η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται με περίπου το 60% των κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας να είναι κατειλημμένες από ασθενείς με κορονοϊό και τη Γαλλία να βρίσκεται τώρα κοντά στο σημείο να πρέπει να μεταφέρει ασθενείς από μια περιφέρεια σε άλλη προκειμένου να ελαφρύνει την πίεση σε ορισμένα νοσοκομεία.

Ο Βεράν είπε πως τα νέα στελέχη του ιού –κυρίως το βρετανικό νέο στέλεχος– κυκλοφορούν ενεργά στη Γαλλία και πως ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί με αυτά έχει αυξηθεί από περίπου 500 την ημέρα στις αρχές Ιανουαρίου σε τουλάχιστον 2.000 ημερησίως σήμερα.

«Θεωρούμε αυτά τα νέα στελέχη ως νέους ιούς — πρέπει να αποφύγουμε μια πανδημία μέσα στην πανδημία», δήλωσε ο Βεράν.

Χθες, Τετάρτη, η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν 27.000 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις COVID-19, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μολύνσεων από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν η Γαλλία βρισκόταν σε δεύτερο λοκντάουν.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Υγείας της περιφέρειας Ο-ντε-Φρανς στη βόρεια Γαλλία ανακοίνωσε ότι μεταθέτει για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση εμβολίων κατά της COVID-19 που είχαν προγραμματισθεί για τις αρχές Φεβρουαρίου λόγω των περιορισμένων εφοδίων σε εμβόλια της Pfizer.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου τον Ιανουάριο θα μπορέσουν να λάβουν τη δεύτερη δόση.

Ο EMA συνιστά η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech να γίνεται σε διάστημα τριών εβδομάδων από την πρώτη δόση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε σήμερα ότι συνιστά η δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech να χορηγείται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αφού παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλές χώρες να καθυστερούν την χορήγηση της δεύτερης δόσης για να εμβολιάσουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Η AstraZeneca υποστηρίζει πως το εμβόλιό της κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικό και για τους άνω των 65 ετών

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca υπεραμύνθηκε σήμερα της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της κατά του νέου κορονοϊού σε ανθρώπους άνω των 65 ετών μετά τη γερμανική σύσταση να μην χρησιμοποιείται παρά μόνο για ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

«Οι τελευταίες αναλύσεις (…) στηρίζουν την υπόθεση μιας αποτελεσματικότητας του εμβολίου στην ομάδα των άνω των 65 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανοσουηδικού ομίλου, εν αναμονή μιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων «τις προσεχείς ημέρες» (σ.σ. αύριο, Παρασκευή). Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου και για τους ηλικιωμένους, υπογράμμισε από την πλευρά του πως η βρετανική αρχή για τα προϊόντα υγείας έκρινε πως το εμβόλιο είναι «πολύ καλό και αποτελεσματικό» και πως προσφέρει «υψηλό βαθμό προστασίας».

Αυστρία: Φαρμακευτική εταιρεία ζητούσε να χρεώσει 120 ευρώ τη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19

“Με την κοινή διαπραγματευτική θέση, έχουν καταστεί δυνατοί καλύτεροι συμβατικοί όροι, στην αρχή, οι εταιρείες ήθελαν μια απείρως υψηλή τιμή, μάλιστα μία φαρμακευτική εταιρεία ζητούσε να χρεώσει 120 ευρώ ανά δόση εμβολίου Covid-19”, είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο Κλέμενς ‘Αουερ, ο ειδικός εντεταλμένος του αυστριακού υπουργείου Υγείας σε θέματα εμβολίου, σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Οι εταιρείες ήθελαν ρήτρες στις συμβάσεις, όπου όλες οι ρήτρες ευθύνης θα είχαν ακυρωθεί, και εδώ, η δύναμη της αγοράς των 450 εκατομμυρίων κατοίκων παρείχε σημαντικά καλύτερους όρους”, πρόσθετε ο ίδιος το περασμένο Σάββατο, όταν η Ευρώπη άρχιζε να συνειδητοποιεί ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μειώσεις στις ποσότητες και με καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων, αυτή τη φορά συγκεκριμένα από την εταιρεία AstraZeneca.

Ήδη την Παρασκευή, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε από τη Βιέννη ότι πληροφορίες ΜΜΕ στην αυστριακή πρωτεύουσα, που επικαλούνταν πηγές του αυστριακού υπουργείου Υγείας, ανέφεραν πως “η AstraZeneca θα μπορούσε να παραδώσει λιγότερα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί, και η αιτία είναι ότι η απόφαση της ΕΕ για την έγκριση του εμβολίου της εταιρείας αναμένεται για τις 29 Ιανουαρίου”.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αυστριακές αρχές είχαν ενημερωθεί σχετικά, μετά από συνομιλία που είχαν νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της AstraZeneca, η οποία προφανώς προτίθεται να παραδώσει πρώτα σε άλλες χώρες εκτός της ΕΕ”.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, ο Κλέμενς ‘Αουερ κατονόμαζε τις ποσότητες παραγγελιών για την ΕΕ: 400 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca, 300 εκατομμύρια δόσεις από τη Sanofi, το μέγιστο 600 εκατομμύρια δόσεις από τη BioNTech, 160 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna και τέλος 225 εκατομμύρια δόσεις από την Curevac.

Επιπλέον, πιθανότατα θα υπήρχαν πολλά Novavax και Valneva, ενώ, με την Pfizer λόγω της προσωρινής απόσυρσης των ποσοτήτων παράδοσης “δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς”, είχε αναφέρει ο ειδικός εντεταλμένος του αυστριακού υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι αυτό θα αντισταθμιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά “η AstraZeneca έχει σοβαρά προβλήματα με την παραγωγή σε εργοστάσιο στο Βέλγιο”.

Ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι η “υπερκράτηση” δόσεων εμβολίου από πλευράς της ΕΕ θα αντισταθμίσει τις απώλειες σε ποσότητες παράδοσης τους επόμενους μήνες, αλλά προς το παρόν τα προβλήματα θα παραμείνουν.

“Δεν έχουμε πρόβλημα παραγγελίας, έχουμε πρόβλημα παράδοσης”, ανέφερε και, υπεραμυνόμενος της στάσης της ΕΕ και της Αυστρίας επισήμανε ότι γύρω στον Μάρτιο του περασμένου έτους υπήρχε ακόμη η εικόνα ενός αγώνα δρόμου μεταξύ των επιμέρους χωρών για τα εμβόλια Covid, ωστόσο, η ΕΕ μπόρεσε να το αποτρέψει με μια γρήγορη απόφαση, και “λάβαμε μία απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα να προμηθευτούμε από κοινού”.

Ο Κλέμενς ‘Αουερ επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν διαπραγματευτεί από κοινού το χαρτοφυλάκιο των εμβολίων και συμφώνησαν για ταυτόχρονη παράδοση ανάλογα με τον πληθυσμό, “ο κίνδυνος ήταν τεράστιος”, αλλά καταμερίστηκε.

“Έχουμε συμφωνίες με επτά κατασκευαστές για περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων”, και με περίπου 450 εκατομμύρια κατοίκους, καταβλήθηκαν προσπάθειες για να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο των προπαραγγελιών, η φαρμακευτική βιομηχανία έλαβε από την ΕΕ κυρίως χρήματα για την παραγωγή μελλοντικών εμβολίων SARS-CoV-2: “Πληρώσαμε ως προκαταβολές συνολικά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και το κύριο κίνητρο ήταν οι εταιρείες να έχουν αρκετά κεφάλαια για να επενδύσουν στην παραγωγή”.

Ιταλία-κορονοϊός: 14.372 νέα κρούσματα και 492 θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 14.372 νέα περιστατικά κορονοϊού και 492 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 275.179 διαγνωστικά τεστ, το 5,2% από τα οποία ήταν θετικό. Χθες τα κρούσματα ήταν 15.204 με 467 θανάτους.

Από την αρχή της πανδημίας στην Ιταλία μολύνθηκαν 2.515.507 άνθρωποι και 87.381 έχασαν την ζωή τους. Στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονται 64 λιγότεροι ασθενείς από χθες, και στους νοσοκομειακούς θαλάμους 383 λιγότεροι.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις περιοχές με περισσότερα περιστατικά, στην πρώτη θέση βρίσκεται η περιφέρεια της Λομβαρδίας (2.603) και ακολουθούν η Καμπανία (1.313) με κύρια πόλη την Νάπολη και η Εμίλια Ρομάνια (1.265) με πρωτεύουσα την Μπολώνια.

El Mundo: Η Μαδρίτη κατηγορεί τις Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις παράδοσης εμβολίων

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιρρίπτει την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 που αναγκάζουν την περιοχή της Μαδρίτης να σταματήσει τους εμβολιασμούς επιπλέον ανθρώπων, ανέφερε η εφημερίδα El Mundo, επικαλούμενη ένα επίσημο έγγραφο που διέρρευσε.

Καθώς τα αποθέματα μειώνονται και οι νέες μολύνσεις αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, οι προμήθειες εμβολίων σε όλη τη χώρα απειλούνται και οι αρχές της πρωτεύουσας και της βόρειας περιοχής, Κανταβρίας σταμάτησαν να εμβολιάζουν επιπλέον ανθρώπους και επικεντρώνονται στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν λάβει ήδη την πρώτη.

Σε ένα προσχέδιο ημερήσιας διάταξης για τη συνάντηση των περιφερειακών επικεφαλής υγείας, η κεντρική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι κατηγορεί τις Βρυξέλλες για τα προβλήματα, ανέφερε η El Mundo.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και υπογράφει τις συμβάσεις, είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την εξασφάλιση της σωστής εκτέλεσή τους», ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΕ, που έχει μείνει πίσω συγκριτικά με την Βρετανία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αντιμετώπισε νέα προβλήματα την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και AstraZeneca ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις.

Το «ροκάνισμα» των προμηθειών εμβολίων γίνεται αισθητό σε πολλά μέρη της Ισπανίας. Στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης, στις ακτές της Μεσογείου, συνταξιούχοι νοσηλευτές βοηθούν εθελοντικά και εμβολιάζουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αλλά πλέον επικεντρώνονται αποκλειστικά στην χορήγηση δεύτερων δόσεων.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες Τετάρτη έδειξαν ότι η Ισπανία είχε χορηγήσει περίπου 1,4 εκατομμύρια δόσεις, περίπου το 78% των αποθεμάτων της.

Μια επίσημη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνιολογικών Μελετών (CIS) έδειξε ότι το ποσοστό των Ισπανών που επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού αυξήθηκε σε σχεδόν 73% από περίπου 40% τον περασμένο μήνα.

Μετά τη διάγνωση περισσότερων από 740.000 κρουσμάτων κατά τη διάρκεια μιας αύξησης ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ο σωρευτικός αριθμός λοιμώξεων στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 2,7 εκατομμύρια και ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά τις 57.000.

Η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον κλάδο του ΠΟΥ που είναι αρμόδιος για την Ευρώπη, δήλωσε ότι οι νέες μολύνσεις στη χώρα έχουν αρχίσουν να σταθεροποιούνται.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα μετατραπεί σε μια σταδιακή πτώση τις επόμενες εβδομάδες», είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

ΗΠΑ: Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού

Δύο κρούσματα της παραλλαγής του νέου κορονοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική εντοπίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Καρολίνας.

Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται αυτή η παραλλαγή στις ΗΠΑ. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν οι δύο ασθενείς έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους, ούτε αν ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό.

Στις ΗΠΑ έχουν επίσης εντοπιστεί η βρετανική και η βραζιλιάνικη παραλλαγή του SARS-CoV-2.

Νωρίτερα σήμερα η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικό και απέναντι στις κυριότερες παραλλαγές του νέου κορονοϊού, τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα