Στο 94% η αποτελεσματικότητά του εμβολίου Moderna- Ξεκινούν οι δοκιμές για το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο
Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna θα καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά της Covid-19 στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σήμερα με βάση τα συνολικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,1% και δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.
Η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 100% στην πρόληψη προσβολής από βαριάς μορφής νόσο. «Πιστεύουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο πολύ υψηλής αποτελεσματικότητας. Τώρα πλέον έχουμε τα αποτελέσματα για να το αποδείξουμε», δήλωσε ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας της Moderna. «Περιμένουμε ότι θα έχουμε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της επιδημίας αυτής».
Εκτός της αίτησης προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, η εταιρεία θα καταθέσει αίτηση για υπό όρους έγκριση και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος έχει ήδη αρχίσει την κυλιόμενη εξέταση των στοιχείων.
Έφθασαν στην Αυστραλία οι πρώτοι ξένοι φοιτητές μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού
Ξένοι φοιτητές έφθασαν σήμερα στην Αυστραλία για πρώτη φορά μετά το κλείσιμο των συνόρων της χώρας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τον Μάρτιο. Αεροπλάνο ναυλωμένο από το Πανεπιστήμιο Κάρολος Δαρβίνος (CDU) έφθασε σήμερα στο αεροδρόμιο του Ντάργουιν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, μεταφέροντας 63 ξένους φοιτητές.
Πρόκειται για ένα πειραματικό πρόγραμμα που έχει σκοπό να ενισχύσει τον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης ο οποίος, πέρυσι, είχε συνεισφέρει σχεδόν 23 δισεκ. ευρώ στην αυστραλιανή οικονομία. Οι φοιτητές αυτοί, που προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, το Βιετνάμ και την Ινδονησία, συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη όπου επιβιβάστηκαν στην πτήση για το Ντάργουιν.
Θα πρέπει τώρα να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών σε ένα κυβερνητικό κέντρο.
Σε ανακοίνωση το CDU υπογράμμισε πως “πρόκειται για ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς μια επανεκκίνηση του αυστραλιανού διεθνούς εκπαιδευτικού τομέα”. Η εκπαίδευση αντιπροσωπεύει τον τέταρτο “εξαγωγικό” τομέα της Αυστραλίας μετά εκείνον των σιδηρομεταλλευμάτων, του άνθρακα και του φυσικού αερίου.
Πέρυσι, τουλάχιστον 500.000 ξένοι φοιτητές ήταν εγγεγραμμένοι σε ένα από τα πολλά πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Η ομάδα πίεσης Universities Australia είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να της προκαλέσει απώλειες άνω των 9 δισεκ. ευρώ.
Τα πανεπιστήμια, που είναι δημόσια, εξαιρέθηκαν από τη βοήθεια που δόθηκε σε επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετώπισαν δυσκολίες και οδηγήθηκαν στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Παρόμοιες πρωτοβουλίες, από τα Πανεπιστήμια της Καμπέρας και της Αδελαΐδας, είχαν απορριφθεί, με την κυβέρνηση να κρατάει τις θέσεις στα κέντρα καραντίνας για τους Αυστραλούς που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό.
Λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των Αυστραλών που επέστρεφαν στη χώρα τους, περισσότεροι από 35.000 Αυστραλοί πολίτες παραμένουν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα τους επαναπατρίσει έως τα Χριστούγεννα. Πολλοί ξένοι φοιτητές παραμένουν επίσης αποκλεισμένοι στην Αυστραλία και ορισμένοι εξαρτώνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη σίτισή τους.
ΗΠΑ: Τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα
Τα δύο πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού θα χορηγηθούν στους Αμερικανούς πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλεξ Αζαρ μετά την ανακοίνωση της Moderna Inc ότι καταθέτει σήμερα αίτηση έγκρισης στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές, μία εμβομάδα μετά τις BionTech/Pfizer. Ο Αζαρ δήλωσε στο CBS ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα απευθυνθούν αργότερα σήμερα στους κυβερνήτες για να συζητήσουν το θέμα των εμβολίων και ποιες πληθυσμιακές ομάδες θα πρέπει να προηγηθούν στην επιχείρηση του εμβολιασμού.
Εντός Δεκεμβρίου η αξιολόγηση των εμβολίων COVID από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Ξεκινούν οι μαζικές κλινικές δοκιμές του δευτέρου ρωσικού εμβολίου EpiVacCorona
Η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζικές κλινικές δοκιμές του δεύτερου εμβολίου EpiVacCorona, σε άτομα ηλικίας άνω 18 ετών, μεταδίδει το πρακτορείο RIA επικαλούμενο την ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor. Το εμβόλιο EpiVacCorona, το οποίο έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Vector της Σιβηρίας, έλαβε αυτόν τον μήνα την έγκριση για να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές σε 150 εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών και σε 3.000 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών, όπως ανέφερε η ρωσική ρυθμιστική αρχή προστασίας της υγείας του καταναλωτή.
Οι κλινικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα και μερικές άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων οι πόλεις Καζάν και Καλίνινγκραντ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS. Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού άρχισε να αυξάνεται από τον Σεπτέμβριο, αλλά οι αρχές αρνούνται να εφαρμόσουν ένα lockdown, υποστηρίζοντας ότι τα στοχευμένα μέτρα είναι επαρκή για να αντιμετωπισθεί η κρίση.
Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι το δικό της πρώτο εμβόλιο Sputnik V είναι κατά 92% αποτελεσματικό για να προστατεύσει τον κόσμο από την Covid-19 σύμφωνα, με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 26.338 νέα κρούσματα κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων 6.511 στη Μόσχα και 3.691 στην Αγία Πετρούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο στη χώρα σε 2.295.654 περιστατικά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Κατέγραψαν επίσης το τελευταίο 24ωρο, 368 θανάτους, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 39.895.
Βρετανία: Χαλάρωση των κανόνων για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τα Χριστούγεννα και τον Ιανουάριο
Τη χαλάρωση των κανόνων που ισχύουν για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να παραμένουν ανοιχτά για περισσότερη ώρα την περίοδο των Χριστουγέννων και τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ. “Προβαίνω στη χαλάρωση των ωραρίων λειτουργίας τα Χριστούγεννα και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, και ζήτησα από τα συμβούλια να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις σε κάθε κεντρικό δρόμο να παραμένουν ανοιχτές μέχρι αργότερα από τη Δευτέρα έως το Σάββατο”, σημειώνει ο Τζένρικ σε μήνυμά του στο Twitter.
“Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει ο συνωστισμός και κανείς δεν πρόκειται να το απολαύσει αυτό όταν η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι τόσο σημαντική για να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός”, πρόσθεσε ο Τζένρικ. Στο μεταξύ η εταιρεία έρευνας της αγοράς Springboard ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συνολικός αριθμός αγοραστών από καταστήματα λιανικού εμπορίου στη Βρετανία μειώθηκε κατά 56,9% την εβδομάδα έως τις 28 Νοεμβρίου σε σύγκριση με πέρυσι, πράγμα το οποίο δείχνει τον αντίκτυπο που είχε στο λιανεμπόριο κατά την τρίτη εβδομάδα του το lockdown που επιβλήθηκε σε όλη την Αγγλία για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19.
Σύμφωνα με την ίδια, ο αριθμός των αγοραστών σε εβδομαδιαία βάση, ή η επισκεψιμότητα, αυξήθηκε κατά 4,8%.
Σιγκαπούρη: Γιατροί ερευνούν την επίδραση του κορονοϊού στη μητέρα και το έμβρυο
Γιατροί στην Σιγκαπούρη ερευνούν την επίδραση της COVID-19 στη μητέρα και το έμβρυο, μετά τη γέννηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα από μητέρα που είχε προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό ενός βρέφους, το οποίο έφερε αντισώματα χωρίς να έχει προσβληθεί από τη νόσο.
Η έρευνα αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δημόσια νοσοκομεία της Σιγκαπούρης λειτουργεί συμπληρωματικά στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να διευκρινιστεί αν η λοίμωξη ή τα αντισώματα μπορούν να μεταφερθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο και αν στην δεύτερη περίπτωση δημιουργείται μια αποτελεσματική ασπίδα κατά του ιού.
Γυναίκα στην Σιγκαπούρη, η οποία είχε προσβληθεί τον Μάρτιο από τον νέο κορονοϊό όταν ήταν έγκυος, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα Straits Times ότι οι γιατροί της είπαν ότι το μωρό της είχε αντισώματα κατά του ιού, αλλά γεννήθηκε χωρίς να έχει μολυνθεί από αυτόν.
“Ακόμη παραμένει άγνωστο αν η παρουσία αυτών των αντισωμάτων σε ένα νεογέννητο παρέχει έναν βαθμό προστασίας κατά της λοίμωξης από COVID-19, πόσο μάλλον η διάρκεια της προστασίας”, δήλωσε ο Ταν Χακ Κουν, πρόεδρος του τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο KK Women’s and Children’s Hospital.
Το νοσοκομείο αυτό είναι ένα από αυτά που μετέχουν στην έρευνα που γίνεται για τις έγκυες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην Σιγκαπούρη, λεπτομέρειες για την οποία ήρθαν στην επιφάνεια μετά την δημοσιοποίηση της περίπτωσης του βρέφους που γεννήθηκε με αντισώματα.
Το National University Hospital, ένα άλλο νοσοκομείο που μετέχει, ανακοίνωσε ότι η έρευνα επικεντρώνεται στην επίδραση της COVID-19 στις έγκυες, στα έμβρυά τους και στα αποτελέσματα μετά τον τοκετό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι μολονότι κάποιες έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα της COVID-19, ακόμη δεν είναι γνωστό αν μια έγκυος γυναίκα που έχει μολυνθεί από COVID-19 μπορεί να περάσει τον ιό στο έμβρυο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στο μωρό κατά τον τοκετό.
Γιατροί στην Κίνα έχουν αναφέρει τον εντοπισμό και τη μείωση με την πάροδο του χρόνου αντισωμάτων για την COVID-19 σε μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες που είχαν την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases. Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι η μετάδοση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνια, μια μικρή έρευνα στην Ιταλία δείχνει ότι είναι πιθανή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε επίσης τον Οκτώβριο στην επιθεώρηση Nature. https://bit.ly/2Vu22vH
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι αντισώματα για την COVID-19 μπορούν να περάσουν στο μωρό μέσω του θηλασμού, ενώ ο Ταν του νοσοκομείου KK σημείωσε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι αυτά μπορούν να περάσουν στο έμβρυο κατά την εγκυμοσύνη μέσω του πλακούντα. Ο Πολ Τάμπια, ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους της Σιγκαπούρης, δήλωσε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι υπήρχαν αντισώματα στο βρέφος αυτό που γεννήθηκε στη Σιγκαπούρη μήνες μετά την μόλυνση της μητέρας του με COVID-19, καθώς ενισχύει τα ευρύτερα στοιχεία ότι αυτά προσφέρουν κάποια προστασία από τον ιό.
“Παγκοσμίως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ίσως χιλιάδες έγκυες γυναίκες, ενώ υπάρχουν πολύ λίγες αναφορές για λοίμωξη πολύ μικρών μωρών. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια προστασία από τα αντισώματα που παίρνουν από την μητέρα τους και τον θηλασμό”, σημείωσε ο Τάμπια, ο οποίος είναι πρόεδρος της Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection.
Βρετανία: Πτώση 30% στα κρούσματα μετά το lockdown του Νοεμβρίου
Ο κορoνοϊός προκάλεσε μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών στην Ιαπωνία
Οι θάνατοι από αυτοκτονία τον Οκτώβριο ήταν περισσότεροι από τους συνολικούς θανάτους λόγω κορoνοϊού που έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στατιστικά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν 2.153 αυτοκτονίες στην Ιαπωνία, ενώ έως την Παρασκευή ο κορωνοϊός είχε κοστίσει 2.087 ζωές στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η Ερίκο Κομπαγιάσι έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει τέσσερις φορές. Την πρώτη φορά, στα 22 της χρόνια, είχε δουλειά πλήρους απασχόλησης στις εκδόσεις αλλά ο μισθός της δεν επαρκούσε για να πληρώσει το νοίκι της και να αγοράσει τα απαραίτητα αγαθά. «Ήμουν πραγματικά φτωχή», λέει η Κομπαγιάσι, που έμεινε τρεις ημέρες χωρίς τις αισθήσεις της σε νοσοκομείο μετά την απόπειρα.
Τώρα, στα 43 της, η Κομπαγιάσι έχει γράψει βιβλία για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία της και έχει σταθερή δουλειά σε ΜΚΟ. Όμως, ο κορωνοϊός επαναφέρει το στρες που ένιωθε παλιότερα. «Ο μισθός μου μειώθηκε και δεν μπορώ να δω το φως στην άκρη του τούνελ. Διαρκώς νιώθω ότι μπορεί να επιστρέψω στη φτώχεια», εξηγεί. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο παγκοσμίως. Η μαζική ανεργία, η κοινωνική απομόνωση και το άγχος έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η Ιαπωνία είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που δημοσιεύουν γρήγορα τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες.
Στοιχεία που μπορεί να δώσουν σε άλλες χώρες μια εικόνα για τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα για την πανδημία στην ψυχική υγεία και το ποιες ομάδες είναι πιο ευάλωτες. «Δεν είχαμε καν lockdown και ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι ελάχιστος σε σύγκριση με άλλες χώρες… παρόλα αυτά βλέπουμε αυτή τη μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών», δήλωσε η Μιτσίκο Ουέντα, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο και ειδική επί των αυτοκτονιών.
«Αυτό δείχνει ότι άλλες χώρες μπορεί να δουν παρόμοια ή ακόμη και μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών στο μέλλον», συμπληρώνει. Η Ιαπωνία διαχρονικά πασχίζει με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2016 οι θάνατοι από αυτοκτονίες ήταν 18,5 ανά 100.000 κατοίκους, με την Κορέα δεύτερη με 10,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Τη δεκαετία έως το 2019 ο αριθμός των αυτοκτονιών μειωνόταν και έπεσε σε περίπου 20.000 πέρυσι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, ο μικρότερος αριθμός από τότε που οι αρχές αποφάσισαν να κρατάνε τα σχετικά στατιστικά, το 1978. Όμως, η πανδημία φαίνεται ότι ανέτρεψε αυτή την τάση και η άνοδος των αυτοκτονιών επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Παρότι αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσοστό των συνολικών αυτοκτονιών σε σύγκριση με τους άνδρες, ο αριθμός των γυναικών που βάζουν τέλος στη ζωή τους αυξάνεται. Τον Οκτώβριο, οι αυτοκτονίες γυναικών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 83% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Η αντίστοιχη αύξηση που κατέγραψαν οι αυτοκτονίες ανδρών ήταν 22%. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτό.
Οι γυναίκες αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων ημιαπασχόλησης σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και το λιανικό εμπόριο, όπου έγιναν πολλές απολύσεις. Σε παγκόσμια έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση CARE, το 27% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό των ανδρών που έδωσε την ίδια απάντηση ήταν το 10%. Πέρα από τις ανησυχίες που αφορούν στο εισόδημα, οι γυναίκες είναι εκείνες που βαρύνονται με την ευθύνη των παιδιών που μένουν στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Η πίεση που βιώνουν εντείνεται και από το γεγονός ότι ανησυχούν περισσότερο για την υγεία και την ευημερία των παιδιών του λόγω του κορoνοϊού.
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε υπευθυνότητα στην υλοποίηση οικονομικών πολιτικών
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης οικονομικών πολιτικών με υπευθυνότητα, καθώς προήδρευσε σε μία συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια μιας σκληρής χρονιάς για τη Βόρεια Κορέα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού πίεσε ακόμη περισσότερο την οικονομία, που αντιμετώπιζε ήδη πρόβλημα από την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων που έχουν στόχο τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Το πολιτικό γραφείο άσκησε σκληρή κριτική στα όργανα οικονομικής καθοδήγησης για την αποτυχία τους να παρέχουν επιστημονική καθοδήγηση για οικονομικές δράσεις, ενόψει της πραγματοποίησης ενός συνεδρίου του κόμματος της επόμενη χρονιά, σύμφωνα με το KCNA.
“Το πολιτικό γραφείο επεσήμανε την ανάγκη για τη λειτουργική και διοικητική επιτήρηση της υλοποίησης των οικονομικών πολιτικών του κόμματος, σε μία επιστημονική βάση, αλλά και την επίδειξη μεγαλύτερης αφοσίωσης και υπευθυνότητας” όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Τον Αύγουστο, ο Κιμ είχε δηλώσει ότι το κυβερνών κόμμα θα πραγματοποιήσει ένα συνέδριο τον Ιανουάριο, προκειμένου να αποφασίσει την υλοποίηση ενός νέου πενταετούς προγράμματος, με τη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου να εντοπίζει σοβαρές καθυστερήσεις στη βελτίωση της οικονομίας της Βόρειας Κορέας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, vradini.gr