Στο έλεος των ελλείψεων του ΕΣΥ οι καρκινοπαθείς

Εξετάσεις, θεραπείες και χειρουργεία καθυστερούν μήνες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Φίλιππος Δεργιαδές
στο-έλεος-των-ελλείψεων-του-εσυ-οι-καρκ-835792
Φίλιππος Δεργιαδές
ΕΙΚΟΝΑ SOOC

Σοβαρές επιπλοκές στην λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, με αναστολή και ακύρωση διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργείων, έχει επιφέρει η πανδημία του covid, με τα σοβαρά περιστατικά, όπως τα ογκολογικά, να καθηλώνονται στις λίστες αναμονής. Οι καθυστερήσεις για τα χειρουργεία, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, πλέον φτάνουν μέχρι και τους 5 μήνες.

Όσο τα νοσοκομεία γεμίζουν από περιστατικά covid, τόσο φαίνεται στην πράξη η αδυναμία του ΕΣΥ να καλύψει τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών για επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας έχει εξωθήσει το δημόσιο σύστημα υγείας στα όρια του και ο νόμος της υποχρεωτικότητας το υποχρέωσε να τα υπερβεί, με σοβαρές επιπτώσεις για το προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και τους ασθενείς που χρειάζονται άμεση βοήθεια, όπως οι καρκινοπαθείς.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στις αρχές του έτους, στην Ελλάδα ο καρκίνος ευθύνεται για το 27% των συνολικών θανάτων, το 38% των θανάτων πριν το  65ο έτος της ηλικίας, ενώ περίπου 1.000.000 επιζώντες  χρειάζονται συνεχιζόμενη ιατρική, συναισθηματική  και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Ωστόσο αυτή η κατάσταση, όπως φαίνεται, δεν έπεισε κανένα υπεύθυνο στο υπουργείο Υγείας και στη κυβέρνηση για να ληφθούν μέτρα πρόνοιας ώστε να ενισχυθεί το σύστημα στην μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η πολιτική της κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκάθαρα δεν ευνοεί το ΕΣΥ αλλά στοιχίζεται και ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Το 90% των διαγνωστικών εξετάσεων για καρκινοπαθείς ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν

Δύο έρευνες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πειραιά και παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την πλατφόρμα διαλόγου «All Can Greece», της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, κατέγραψε ότι κατά τη διάρκεια της έξαρσης πανδημίας υπήρξαν τραγικές καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως το  90% των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων που είχαν προγραμματίσει οι καρκινοπαθείς ασθενείς στην Ελλάδα ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν κατά τους μήνες της πανδημίας, με τραγικές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους. Κύριες αιτίες ήταν τα ασφυκτικά νοσοκομεία λόγω κορονοϊού και η έλλειψη προσωπικού.

Τι απέγιναν όλα αυτά τα περιστατικά; Πολλά κατέληξαν στον ιδιωτικό τομέα και τα υπόλοιπα συσσωρεύτηκαν στις λίστες αναμονής των δημόσιων νοσοκομείων. Όσοι δηλαδή είχαν τις οικονομικές δυνατότητες στράφηκαν και στρέφονται στις ιδιωτικές κλινικές. Οι υπόλοιποι, κυρίως τα λαϊκά στρώματα με τα χαμηλά εισοδήματα, τις κατώτερες συντάξεις και τα επιδόματα πρόνοιας, αναγκαστικά συνωθούνται στις λίστες της αναμονής, στο έλεος των ελλείψεων του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία γιατρού, από τα πλέον κεντρικά της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση στις χειρουργικές κλινικές όπου αντιμετωπίζονται και τα ογκολογικά περιστατικά, είναι τραγική. «Οι λίστες αναμονής φτάνουν ακόμα και σήμερα μετά τους εμβολιασμούς και την όποια εκτόνωση της κατάστασης, μέχρι και 6 μήνες πίσω», τονίζει και αναφέρει ότι «γυναίκα που διαγνώστηκε στις αρχές καλοκαιριού με καρκίνο του μαστού, «κατάφερε» να κάνει βιοψία τον Σεπτέμβριο και λόγω κρισιμότητας θα είναι τυχερή αν καταφέρει να μπει στο χειρουργείο στο τέλος Νοεμβρίου». Δηλαδή, ένα περιστατικό που θα έπρεπε άμεσα να αντιμετωπιστεί, μπήκε στις λίστες αναμονής και θα εισαχθεί στο χειρουργείο, αν συνθήκες το επιτρέψουν, μετά από 5 μήνες, με τραγικές ίσως συνέπειες για την υγεία της ασθενούς.

Επιστρέφοντας στα ευρήματα των ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά, ειδικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου κατά την πανδημία, η οποία να σημειώσουμε δεν έχει υποχωρήσει αλλά επιστρέφει δυναμικά, στα νοσοκομεία της χώρας  παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων : μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις, μεγάλη έλλειψη προσωπικού και αναλώσιμων υλικών, διακοπή ή η τροποποίηση των περισσότερων τύπων αντικαρκινικής θεραπείας, μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού, εμφάνιση μορφών καρκίνου σε προχωρημένα στάδια και διακοπή προγραμμάτων πρόληψης & προ-συμπτωματικών ελέγχων.

Καρκινοπαθείς: Θα έχουμε αύξηση των θανάτων, διότι δεν είχαμε έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία

Τα παραπάνω τα επιβεβαιώνουν γιατροί και ασθενείς που βιώνουν άμεσα και καθημερινά το πρόβλημα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και δη στο αντικαρκινικό Θεαγένειο, όπου, όπως αναφέρουν, παρά τις ελλείψεις γίνεται μεγάλη προσπάθεια από γιατρούς και προσωπικό.

«Η κατάσταση είναι σχεδόν τραγική και οι ελλείψεις πολλές», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης, Γιάννης Σαριδάκης, και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις λίστες των χειρουργείων. Ειδικά για το Θεαγένειο, τονίζει πως παρά τις καθυστερήσεις στις λίστες, η κατάσταση είναι ανεκτή, αλλά οι ελλείψεις 100 νοσηλευτών και άλλων τόσων διοικητικών υπαλλήλων, καθιστά την εξυπηρέτηση των ασθενών σχεδόν βασανιστική. «Η κατάσταση στις καθημερινές θεραπείες και στα εξωτερικά ιατρεία είναι απερίγραπτη. Μιλάμε για ένα νοσοκομείο κορεσμένο και ξεπερασμένο. Ακούμε χρόνια τώρα για το νέο αντικαρκινικό αλλά εκτός από θα και υποσχέσεις νοσοκομείο δεν βλέπουμε», τονίζει ενώ για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν με την πανδημία, περιγράφει με πολύ μελανά χρώματα την κατάσταση και την εξέλιξη της. «Επειδή πολλά πήγαν πίσω διαγνώσεις, θεραπείες και χειρουργεία το επόμενο διάστημα θα έχουμε αύξηση των θανάτων, διότι δεν είχαμε έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία και ο καρκίνος δε σε περιμένει», επισημαίνει και καλεί την πολιτεία να πάρει μέτρα υπέρ του ΕΣΥ.

«Η χειρότερη μοίρα αναμένει τους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς και αυτούς που δεν είχαν τη δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα», προσθέτει και αναφέρει πως «όταν ένας ανασφάλιστος πάρει παραπεμπτικό για βιοψίες ή αξονική εξέταση, με ισχύ δύο μηνών, λόγω των καθυστερήσεων πάντα βρίσκεται εκτός πλάνου, διότι το παραπεμπτικό του λήγει και τρέχει για καινούργιο». Μιλά μάλιστα για καθυστερήσεις 3-4 και 5 μηνών στις διαγνώσεις και τα χειρουργεία, λόγω συσσώρευσης των περιστατικών ενώ επισημαίνει με έμφαση το έλλειμμα σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης των ασθενών.

Στις ελλείψεις προσωπικού εστιάζει το πρόβλημα η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, και ιδίως στην έλλειψη αναισθησιολόγων. Παράδειγμα είναι το νοσοκομείο Αγίου Παύλου όπου από τους 8 αναισθησιολόγους, σύμφωνα με πληροφορίες της Parallaxi, έχουν μείνει μόνο 4 καθώς οι τρείς αποχώρησαν μη αντέχοντας την πίεση και στράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα και ένας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, λόγω του νόμου της υποχρεωτικότητας. Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται ελάχιστα χειρουργεία και πολλοί ασθενείς να αναζητούν αλλού θεραπεία.

Έλλειψη γιατρών στο 30% και νοσηλευτών στο 40%

Κατά την κ. Κατσίμπα, το έλλειμμα των γιατρών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αγγίζει περίπου το 30% και στο νοσηλευτικό προσωπικό πλησιάζει το 40%. «Χρειαζόμαστε γιατρούς και νοσηλευτές. Υπάρχουν πολλές οργανικές θέσεις κενές και δεν έχουμε ειδικευόμενους», τονίζει και σημειώνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί καθαρά στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Επίσης αναφέρει ότι τα κενά καλύπτονται από μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας, σε βάρος της πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ ακόμα και τακτικά χειρουργεία δεν γίνονται, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας. Επίσης αναφέρει ότι σε δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν ημέρες, που ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια καλούνται στη βάρδια τους να παρακολουθούν 30-35 ασθενείς.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Στρατής Πλωμαρίτη, διευθυντή ΕΣΥ και πρώην διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης. Όπως τονίζει σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πολλά περιστατικά, κυρίως ογκολογικά, δεν μπορούν να προγραμματιστούν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. «Όλα έχουν πάει πίσω λόγω των ελλείψεων και λόγω του covid καθώς τα νοσοκομεία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν», τονίζει και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ λειτούργησε υπέρ του ιδιωτικού τομέα και αναφέρει ως επείγουσα την ανάγκη δημιουργίας του νέου αντικαρκινικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη.

«Η τραγωδία του κορoνοϊού δεν αφορά μόνο τους φορείς του…»

Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπαστεργίου, ακτινολόγος – επιμελητής Α στο ΓΝ Παπαγεωργίου και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, θέτει σειρά ερωτημάτων προς το αρμόδιο υπουργείο που περιγράφουν την κατάσταση στις ΜΕΘ του κορονοιού αλλά και στα χειρουργεία. Όπως τονίζει «εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, το εθνικό σύστημα υγείας “χορεύει” στον ρυθμό της πανδημίας. Κι αφού απέτυχε η επικουρία του από τον ιδιωτικό τομέα, μετά τον δήθεν αποτελεσματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, υπό την κωδική ονομασία “Σαραφιανός”, αντί να ενισχυθεί, αποδυναμώνεται. Ακόμη και στον πιο κρίσιμο τομέα, τις ΜΕΘ.

Μπορεί το Υπουργείο Υγείας να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

1) Πόσες μόνιμες κλίνες ΜΕΘ υπήρχαν σε πλήρη ετοιμότητα πέρυσι και πόσες φέτος; Οι εκατοντάδες νέες κλίνες ΜΕΘ, που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά καιρούς αναφέρει, λειτουργούν όλες;

2) Πόσοι ειδικοί ιατροί και νοσηλευτές καλύπτουν τη λειτουργία τους; Είναι η στελέχωση των ΜΕΘ σύμφωνη με τα όσα προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα?

3) Γιατί, για παράδειγμα, κλείνει η ΜΕΘ της Έδεσσας και γιατί δεν έχει στελεχωθεί, όπως πρέπει, η ΜΕΘ που δώρισε στο Παπανικολάου η επιτροπή εορτασμού του 1821;

4) Γιατί νοσηλεύονται, για ημέρες, διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλούς θαλάμους;

5) Οι αναισθησιολόγοι με τι συνθήκες εργάζονται και με ποιο καθηκοντολόγιο;

6) Πόσα χειρουργεία, προληπτικοί έλεγχοι, διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπευτικές και άλλες ιατρικές πράξεις έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί;

7) Ποιός είναι ο χρόνος αναμονής ανά πράξη και ανά νοσοκομείο σήμερα και ποιός ήταν πριν δυο χρόνια;

8) Γίνονται οι ιατρικές πράξεις στην ώρα τους, όταν δηλαδή το επιβάλλει η κατάσταση του ασθενούς; Κινδυνεύει, λόγω των μεγάλων αναμονών, η υγεία και η ζωή πολιτών;

9) Οι καρκινοπαθείς, ειδικότερα, αντιμετωπίζονται έγκαιρα; Αν οι αρμόδιοι απαντήσουν ναι, πόσες περιπτώσεις μη έγκαιρης αντιμετώπισης θα πρέπει να (τους) παρουσιάσουμε για να ζητήσουν συγνώμη και να παραιτηθούν;

10) Ο δημόσιος τομέας υγείας προσφέρει όλες τις εξειδικευμένες και σύγχρονες υπηρεσίες και τεχνολογίες που παρέχει ο ιδιωτικός τομέας; Σε ποιές άλλες χώρες της ΕΕ ισχύει αυτό;

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα