Στο επίκεντρο οι εμβολιασμοί – Τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή ομάδα

Τι γίνεται με την δεύτερη δόση αν νοσήσω αφού εμβολιαστώ - Τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης.

Parallaxi
στο-επίκεντρο-οι-εμβολιασμοί-τα-ποσο-736908
Parallaxi

Κερδίζει συνεχώς έδαφος ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα μας. Χθες έσπασε ακόμη ένα “φράγμα” της εμβολιαστικής εκστρατείας, καθώς συμπληρώθηκαν 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Το περασμένο 24ωρο, όμως, καταγράφηκε περαιτέρω συρρίκνωση και στους επιδημιολογικούς δείκτες. Τα κρούσματα υποχώρησαν στα 1.381, οι διασωληνωμένοι στους 563, οι νέες εισαγωγές στις 211, λίγο πριν από το ουσιαστικό και ψυχολογικό “φράγμα” των 200 νέων νοσηλευομένων ημερησίως – αριθμός που έχει απαντάται στο επιδημιολογικό δελτίο στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, από την περασμένη Παρασκευή έχουν μειωθεί κάτω από 1.000, έπειτα από πολύμηνη και δύσκολη προσπάθεια, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες. Χθες ήταν 918, ενώ συνολικά οι νοσηλευόμενοι ήταν 3.247, με τους μισούς στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η εμβολιαστική επιχείρηση “Ελευθερία” επιταχύνεται ακόμη περισσότερο καθώς από αύριο συμμετέχουν και οι πολίτες ηλικίας 35-39 χρόνων με δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια και όχι μόνο με εκείνο της AstraZeneca, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εμβολιαστικές γραμμές έχουν ανοίξει και για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 χρόνων από την περασμένη Παρασκευή, ενώ όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-34 χρόνων – από τους τελευταίους είχε ξεκινήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού εμβολιασμού με AstraZeneca τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την “Ελευθερία” ο αρμόδιος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, μέσα σε τέσσερις ημέρες είχαν προγραμματιστεί 145.000 ραντεβού στην ηλικιακή ομάδα 40-44 χρόνων. Ενώ το ποσοστό των ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, ανέρχεται στο 21% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού η συμμετοχή σε αυτή την ομάδα ανέρχεται στο 45%.

Η συμμετοχή στον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα

Οσον αφορά στη συμμετοχή των υπόλοιπων ηλικιακών ομάδων εξελίσσεται ως εξής:

– Οι άνω των 85 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 65%, και η κάλυψη με τα προγραμματισμένα ραντεβού φτάνει το 67%.

– στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το ποσοστό εμβολιασμού είναι 66% και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί φθάνει στο 70%

– στην ομάδα 75-79 χρόνων, την ομάδα με τους…πρωταθλητές σε εμβολιαστικές επιδόσεις όπως είχε αναφέρει ο κ. Θεμοςτοκλέους, το ποσοστό εμβολιασμένων φθάνει το 76% και 81,75% αν προστεθούν και τα κλεισμένα ραντεβού

– στην ομάδα των 70-74 χρόνων, το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 66% και στο 76% αν υπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού

– στους πολίτες ηλικίας 65-69 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 57,5% και με τα ραντεβού που έχουν κλειστεί το ποσοστό φθάνει στο 76,35%

– στην ομάδα 55-59 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 40,5% και επιπλέον ποσοστό 20% έχει προγραμματίσει το ραντεβού του

– για τους πολίτες ηλικίας 50 έως 54 ετών το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 41,2% και στο 61% αν προστεθούν και τα ραντεβού

– τέλος για την ομάδα πολιτών ηλικίας 45-49 χρόνων το ποσοστό εμβολιασμού είναι 26% αλλά υπερδιπλασιάζεται, στο 56%, με τα κλεισμένα ραντεβού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι “έστω και με πιο αργό ρυθμό τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης αλλάζουν. Κι αυτό είναι θετικό”.

Εμβολιασμοί: Ποια είναι τα 5 νησιά με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής

Παράλληλα με την “Ελευθερία” στην ηπειρωτική χώρα προχωρά και η “Γαλάζια Ελευθερία” στη νησιωτική, με τους αρμόδιους να έχουν θέσει ως στόχο την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για λόγους δημόσιας υγείας αλλά και οικονομίας και τουρισμού μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Ο μέσος όρος εμβολιασμών με μία δόση στα νησιά ανέρχεται στο 30% και οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί σε ποσοστό 20%.

Στα 19 μεγαλύτερα νησιά όπου χορηγείται το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson η συμμετοχή είναι καθολική. Σε πέντε, όμως, νησιά το ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται σε μόλις 35%.

Πρόκειται για την Κάλυμνο, τη Ζάκυνθο, τη Λήμνο, την Κεφαλονιά και τη Σάμο .

“Καταγράφεται μία πολύ καλή αύξηση, ακόμα και στα πέντε νησιά με μικρότερη συμμετοχή. Κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις και είδαμε να βελτιώνεται πάρα πολύ η πληρότητα των ραντεβού, γεγονός πολύ θετικό” είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους στη χθεσινή ενημέρωση, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού στα μεγάλα νησιά.

Τι γίνεται με την δεύτερη δόση αν νοσήσω αφού εμβολιαστώ – Τι ισχύει με το πιστοποιητικό νόσησης

Στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αλλάξει το εμβολιαστικό σχήμα για όσους έχουν νοσήσει ή νόσησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου (επαναληπτική) για τα άτομα που έχουν νοσήσει, με τη δυνατότητα για εμβολιασμό να δίδεται έξι έως 12 μήνες μετά τη νόσηση ή μετά το θετικό τεστ κορονοιού. Αν πάλι κάποιος νοσήσει αφότου έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, θα ακυρώνεται το ραντεβού για τη δευτερη δόση και θα επαναπρογραμματίζεται 6-12 μήνες αργότερα.

Η απόφαση για εμβολιασμό μετά από ένα εξάμηνο ελήφθη, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, καθώς οι μελέτες δείχνουν μεγάλη διάρκεια εξουδετερωτικών αντισωμάτων, έως και ένα χρόνο.

“Στο διάστημα αυτό το άτομο θεωρείται προστατευμένο και η χορήγηση του εμβολίου στους έξι μήνες παρατείνει κατά πολύ την προστασία με τα αντισώματα που θα παραχθούν από τον εμβολιασμό” , εξήγησε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Στην απόφαση συνέτειναν τα αποτελέσματα νεότερων διεθνών αλλά και εγχώριων μελετών, οι οποίες έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των κύριων αντιγονικών στόχων του ιού ήταν μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν που πιστευόταν αρχικά, ενώ πρόσφατη μελέτη δίνει χρόνο παραμονής των προστατευτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση που ξεπερνά τους 12 μήνες και μείωση του ενδεχόμενου επαναλοίμωξης κατά 96%.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, σύντομα όσοι νόσησαν τους τελευταίους 12 μήνες, που φαίνεται ότι διαρκεί η ανοσία, θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικό νόσησης. Οσον αφορά σε εκείνους που νόσησαν και έκαναν μία δόση του εμβολίου όπως έχει συστήσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, θα μπορούν να λάβουν το πιστοποιητικό σε περίπου 10 με 15 ημέρες οπότε και θα είναι έτοιμο το σύστημα.

Στις 26 Μαΐου, η πλατφόρμα για τους 35-39 με όλα τα εμβόλια

Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίας 35 έως 39 ετών για όλα τα εμβόλια, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις, ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε πως η επιλογή των εμβολίων θα γίνεται όταν ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει να κλείσει το ραντεβού:

Pfizer/BioNTech Moderna Johnson & Johnson AstraZeneca

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα