Στο φως πληροφορίες για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων- Τα σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης
Συγκλονίζουν τα λόγια του Διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζεται η ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση.
Σημειώνεται ότι, υπάρχουν δύο στρατόπεδα πλέον στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ η δυσφορία από την πλευρά Τσιόδρα και Χαρδαλιά ξεκινάει από την υποστήριξη που παρέχει ο ΕΟΔΥ, που κατά την εφημερίδα έχει μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχθούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, εστία τριβής υπάρχει ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, για το μητρώο ασθενών COVID 19.
Πρόκειται για αρχείο που δεν είναι ενιαίο και όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο μπαίνει απευθείας στο μητρώο.
Ωστόσο, εάν ο εντοπισμός γίνει από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται αρχικά στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με άλλη λογική και ρυθμό, καθώς φιλοδοξεί να κατασκευάσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.
Όπως συνεχίζει η εφημερίδα, ο ΕΟΔΥ επιθυμούσε να ξεκινήσει το δικό του ιδιόκτητο αρχείο με ανάθεση σε άλλον ανάδοχο.
Γιατροί με πρόσβαση στην ΗΔΙΚΑ διαπίστωναν ότι αν πρόσθεταν τα θετικά, τα αρνητικά και τα υπό διερεύνηση τεστ, αυτά αποτελούσαν το 1/3 των κρουσμάτων που ανακοινώνονταν, κατά την εφημερίδα.
Τέλος, το Βήμα επισημαίνει ότι όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα στοιχεία στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ είναι μια πρόχειρη συγκόλληση δύο αρχείων.
Με τη σειρά της η εφημερίδα Δημοκρατία στο δημοσίευμα με τίτλο «Έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» – «Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ» σημειώνει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων. Αποτέλεσμα» σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».
Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα για την καταγραφή των κρουσμάτων που εντοπίζουν οι μονάδες του ΕΟΠΥ και ταυτόχρονα συλλέγει τα στοιχεία από τις ιδιωτικές μονάδες Υγείας. Παρόλα αυτά, η πλατφόρμα ενημερώνεται καθυστερημένα (τουλάχιστον επτά ημερών για τα κρούσματα στα δημόσια Νοσοκομεία, ώστε τα στοιχεία που προκύπτουν να είναι αναληθή).
Tα σενάρια για την εστίαση
Την ώρα που η εικόνα για τα κρούσματα δεν φαίνεται να είναι ξεκάθαρη, συζήτηση γίνεται και πάλι για το άνοιγμα της εστίασης και τα σενάρια.
Επικρατέστερο σενάριο για την επανεκκίνηση της εστίασης είναι πιθανότατα οι ημερομηνίες γύρω στις 20 Δεκεμβρίου.
Όπως μετέδωσε χθες το Mega, παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ τις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και υπό όρους, το άνοιγμά τους βρίσκει εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών.
Η απόφαση αφορά μόνο σε καφέ και εστιατόρια και όχι σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, που μάλλον δεν θα ανοίξουν σύντομα. Εντός ολίγων ημερών μάλιστα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης.
Και ο Άδωνης Γεωργιάδης σε άρθρο του στη Realnews, έθεσε χθες τέσσερα δεδομένα για το άνοιγμα της αγοράς.
Καταρχάς, η αγορά θα ανοίξει όπως είπε όταν το εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με βάση την πορεία της πανδημίας.
Δεύτερον, όταν οι ειδικοί δώσουν ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα συμβεί κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα (mall).
Η διαφορά έγκειται στο ότι θα τεθεί ως βασικό κριτήριο η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο.
Τρίτον, η επαναλειτουργία της αγοράς θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες, που συμπεριλαμβάνουν τον περιορισμένο αριθμό ατόμων στα καταστήματα, την υποχρεωτική μάσκα και την τήρηση αποστάσεων.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς, σε έναν πεζόδρομο.
Τέταρτον, στην επικείμενη εορταστική περίοδο το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί λύση προκειμένου να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.
Καπραβέλος σε ΣΚΑΪ: Στη Θεσσαλονίκη την πατήσαμε – Δεν πρέπει να ανοίξουμε
Να μην ανοίξουμε, ιδίως χωρίς περιοριστικά μέτρα προτείνει ο Νικόλαος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια της εντατικής είναι πλήρη.
«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια εντατικής. Έχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε.», τόνισε.
«Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει αν θα ανοίξει θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του.», επεσήμανε.
«Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε περιοριστικά μέτρα.», τόνισε μεταξύ άλλων.
«Την πατήσαμε. Αν δε ληφθούν μέτρα θα είναι εθνική τραγωδία. Στις 25 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη.», είπε χαρακτηριστικά.
«Αν ανοίξουμε χωρίς μέτρα το 3ο κύμα θα είναι φοβερό. Ο ιός έχει φοβερή μεταδοτικότητα. Το εμβόλιο είναι η ελπίδα της κοινωνίας.», είπε τέλος.
Δράμα: Εκπέμπουν «SOS» γιατροί και νοσηλευτές
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Δράμα με τα κρούσματα να είναι αυξημένα.
Τα κρούσματα κορωνοϊού στην περιοχή συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ οι καταγεγραμμένοι θάνατοι μέσα στο Νοέμβριο ανέρχονται στους 85.
Το νοσοκομείο βρίσκεται σε πίεση τόσο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εισαγωγών όσο και εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών.
Πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν ενισχύσει το νοσοκομείο προκειμένου να αποκτήσει υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Συναγερμός και στην Αιτωλοακαρνανία
Ανησυχία επικρατεί, όμως, και στην Αιτωλοακαρνανία καθώς χθες ανακοινώθηκε διψήφιος αριθμός και συγκεκριμένα 30 κρούσματα κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Αχελλώος TV, Παντελή Κούτσικο που μίλησε στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο», τα πράγματα δεν εξελίσσονται πολύ καλά στην Αιτωλοακαρνανία αφού τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 456 κρούσματα, εκ των οποίων τα 26ο στο Αγρίνιο.
Στο νοσοκομείο Αγρινίου νοσηλεύονται 20 ασθενείς με κορωνοϊό μεταξύ των οποίων ένας άνδρας 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου νοσηλεύονται δύο ασθενείς, ενώ από χθες Σάββατο ξεκίνησε η λειτουργία της μονάδας εντατικής θεραπείας στο Αγρίνιο ως μονάδα εντατικής θεραπείας για ασθενείς με covid-19.
Τραγική η κατάσταση σε Κιλκίς και Πέλλα
Στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Θεόδωρος Αποστολίδης και συνάδελφοί του δίνουν καθημερινά μια μεγάλη μάχη.
“Είναι πολύ δύσκολο για τον γιατρό να βλέπει έναν νέο άνθρωπο να μην μπορεί να πάρει ανάσα. Είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί”, τονίζει σύμφωνα με “ΤΟ ΒΗΜΑ”.
Σημειώνεται ότι, στις κοσερβοποιΐες της Πέλλας, που αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης, εργάζονται πολλοί από το Κιλκίς.
Πηγές: Kυριακάτικη Δημοκρατία/ Το Βήμα / skai.gr/ Mega