Featured

Στο και πέντε το πρόβλημα με τα αδέσποτα στο Σέιχ Σου

Τα μέτρα που λαμβάνουν οι δήμοι πάνω στο θέμα - Πολλά περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα σε ανθρώπους δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας - Ελέγχους από Αστυνομία και Δημοτική Αστυνομία ζητούν οι φιλοζωικές που καταγγέλλουν εγκληματικές ενέργειες εναντίον απροστάτευτων σκυλιών.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
στο-και-πέντε-το-πρόβλημα-με-τα-αδέσποτ-323875
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Μόνιμος «πονοκέφαλος» παραμένει εδώ και πολλά χρόνια η κατάσταση με τα αδέσποτα σκυλιά στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και τις επιθέσεις σε περιπατητές, με αποκορύφωμα το θάνατο ενός 65χρονου άνδρα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και τον τραυματισμό 17χρονης κοπέλας στο Ελαιόραμα Θεσσαλονίκης, με το θέμα να βγαίνει και πάλι στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δηλώσεις της μητέρας της νεαρής σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η κατάσταση, παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων δήμων που στα όρια τους εκτείνεται το Σέιχ Σου, αλλά και των φιλοζωικών εταιρειών που προσπαθούν να προστατεύσουν τα αδέσποτα, παραμένει εκτός ελέγχου, με τις ευθύνες να γίνονται… μπαλάκι ανάμεσα τους. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σχετικά με τον αριθμό αδέσποτων ζώων παρατηρείται στο κομμάτι του δάσους που ανήκει στο δήμο Νεάπολης – Συκεών και εν συνεχεία ακολουθούν οι δήμοι Πυλαίας – Χορτιάτη και Θεσσαλονίκης.

Μένουμε Θεσσαλονίκη: Τι συμβαίνει και έχουμε αυτή την έξαρση;

Με πρόσφατη ανακοίνωση της, στις 8 Σεπτεμβρίου, η δημοτική παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης, «Μένουμε Θεσσαλονίκη» αναφέρθηκε στο θέμα των αδέσποτων σκύλων στο Σέιχ Σου, καλώντας τη διοίκηση να πάρει άμεσα μέτρα και να αναλάβει την ευθύνη.

Χαρακτηριστικά, τα όσα αναφέρονται:

Η χθεσινή επίθεση αγέλης σκύλων σε 17χρονη στο Ελαιόρεμα της Θεσσαλονίκης, ευτυχώς είχε καλή κατάληξη. Αν και δέχτηκε 58 δαγκώματα από 15 σκύλους, κατάφερε να σταθεί όρθια και να τρέξει σε βοήθεια κάποιου περαστικού με αυτοκίνητο που την οδήγησε στο νοσοκομείο.

Δεν είχε την ίδια κατάληξη ο 65χρονος που έκανε τζόκινγκ στο ανάχωμα της Τούμπας στο ύψος του Ελαιορέματος. Τον εντόπισε αργότερα ομάδα μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙΑΣ Αλλά δυστυχώς μετά από μερικές μέρες νοσηλείας κατέληξε λόγω των τραυμάτων, στις 28 Μαρτίου. Και άλλες επιθέσεις έχουν παρατηρηθεί, ευτυχώς χωρίς να είναι τόσο σοβαρές.

Τι όμως συμβαίνει και έχουμε αυτή την έξαρση;

Στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα με τα αδέσποτα είναι παλαιότερο αλλά γνωστό και έντονο. Πολλά σκυλιά εγκαταλείπονται στην Θεσσαλονίκη ή γεννιούνται από άλλα αδέσποτα. Μερικά από αυτά γίνονται επιθετικά. Αλλά δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί με ημίμετρα.

Η νομοθεσία για την προστασία των ζώων συντροφιάς επιβάλλει την τοποθέτηση μικροτσίπ στα ζώα, ώστε να υπάρχει έλεγχος, και κάποιος που παίρνει ένα ζώο συντροφιάς να έχει την πλήρη ευθύνη για αυτό. Για τα αδέσποτα ο νόμος προβλέπει στείρωση, και « επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται». Όπου το πρόβλημα είναι έντονο, προβλέπεται η δυνατότητα φιλοξενίας των αδέσποτων σε ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια, μέχρι να βρεθεί κάποια οικογένεια να τα υιοθετήσει.

Ο Δήμος όμως δυστυχώς ούτε στείρωση κάνει, ούτε ειδικό καταφύγιο έχει δημιουργήσει. Αυτό που κάνει είναι να μαζεύει τα σκυλιά και να τα μεταφέρει στο Περιαστικό Δάσος. Διαθέτει επίσης κροκέτες σε φιλοζωικά σωματεία ή μεμονωμένους φιλόζωους οι οποίοι ανάλαβαν και τα ταΐζουν. Το τάισμα γίνεται δίπλα στους βασικούς δρόμους που υπάρχουν μέσα στο δάσος ή σε σημεία που λειτουργούν ως χώροι αναψυχής. Μερικές θέσεις, ειδικά κοντά σε βρύσες, είναι γεμάτες με λεκάνες που αφήνουν αυτοί που τα ταΐζουν.

Η συγκέντρωση των σκύλων στους χώρους αναψυχής είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους επισκέπτες του δάσους και ιδιαίτερα για τα παιδιά και για αυτούς που τρέχουν. Είναι ένα πρόβλημα επίσης για την άγρια ζωή του δάσους, καθώς τα σκυλιά κυνηγάνε τους λαγούς ή σκάβουν στις θέσεις όπου γεννάνε οι χελώνες τα αυγά τους. Το δάσος δεν είναι το φυσικό περιβάλλον των ζώων συντροφιάς. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και τα ζώα να απομακρυνθούν από αυτό.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από τους φιλόζωους και να αναλάβει την ευθύνη:

-Ένα πρόγραμμα στείρωσης θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

-Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να δημιουργήσει, αλλού, μαζί με τους όμορους δήμους ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα σκυλιά, και το Περιαστικό Δάσος να διατηρηθεί ως ασφαλής χώρος άθλησης, αναψυχής και περιβαλλοντικής προστασίας.

Τριψήφιος ο αριθμός των αδέσποτων

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών, Μικροέργων και Ηλεκτροφωτισμού του δήμου Νεάπολης – Συκεών, Στέλιος Γκατζές μίλησε στο parallaximag.gr για την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα στην περιοχή, αλλά και τις ενέργειες που γίνονται για να μετριαστεί το φαινόμενο.

«Για ενόχληση από αδέσποτα ζώα υπάρχουν κατά καιρούς καταγγελίες. Ευτυχώς δεν είχαμε επιθέσεις, αλλά δεν είναι αργά να συμβεί κάτι τέτοιο με την κατάσταση που επικρατεί. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι στο… και πέντε. Η Πολιτεία έπρεπε να ασχοληθεί εδώ και χρόνια με αυτό το θέμα. Τα ζώα αυτά είναι πάρα πολλά. Όλοι φοβούνται να πιάσουν στο στόμα τους τη λέξη ευθανασία. Άργησε η Πολιτεία να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι. Ο δήμος Νεάπολης – Συκεών εδώ και αρκετά χρόνια έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα των στειρώσεων με πρωτοβουλία του δημάρχου. Πριν δοθεί η αρμοδιότητα. Από το 2002 συνεργαζόμαστε με εθελοντές, κτηνιάτρους, και προχωρήσαμε σε εμβολιασμούς και στειρώσεις και πήραμε και επίσημα την αρμοδιότητα αυτή το 2009-2010. Μέσα στην κρίση δεν μπορούσαν να στηριχτούν προγράμματα, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη με τους κυνηγούς, με τους ανθρώπους που εκτρέφουν ζώα. Υπήρχαν πολλές φωνές που επισήμαιναν το πρόβλημα, αλλά η Πολιτεία άρχισε τα τελευταία χρόνια να ασχολείται σοβαρά με αλλαγές στη νομοθεσία και την χρηματοδότηση. Η νομοθεσία του 2012 ενώ δίνει ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά την προστασία των ζώων από τους λεγόμενους κακόβουλους ανθρώπους, προσδιορίζει το σύστημα της περισυλλογής, επισημαίνει το τι είναι αδέσποτο, για να το αντιληφθεί ο κόσμος. Ακόμα και πολλοί εκ των αιρετών δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει. Αδέσποτο ζώο σημαίνει ότι είναι ένα ζώο που μένει έξω. Δε σημαίνει ότι πρέπει να ζει μαντρωμένο ή να περισυλλέγεται. Πολλές φορές ακούω από τους συμπολίτες μου τη φράση “γιατί δεν τα μαζεύεται;”. Αν διαβάσει κάποιος έστω και λίγες γραμμές από το νόμο θα καταλάβει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, παρόλο που οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές μας παροτρύνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχουμε φτιάξει μέσω της ΠΕΔ, με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Καϊτετζίδη και αντιπροέδρου κ. Δανιηλίδη, μία επιτροπή σε διαδημοτικό επίπεδο, μέσω της οποίας συγκεντρώσαμε προτάσεις, κάναμε μία συνάντηση με όλους τους αντιδημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, καθώς και με το σύλλογο των κτηνιάτρων και εκπροσώπους φιλοζωικών σωματείων. Παραδώσαμε τις προτάσεις στην ΠΕΔ και εκείνη με τη σειρά της, τις μετέφερε στην ΚΕΔΕ, ώστε να δώσει το στίγμα των δήμων, να παρουσιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον έλεγχο, με το ότι δεν έχουμε υπαλλήλους για την περισυλλογή, που να ξέρουν τη δουλειά και αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε ιδιώτες, που είναι όμως λίγοι στο χώρο.

Έχουμε επενδύσει τα τελευταία χρόνια και στην εκπαίδευση των παιδιών, που είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Η στείρωση των δεσποζόμενων πρέπει να γίνει υποχρεωτική. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Από την ασυνειδησία αυτών που δεν θέλουν να στειρώσουν τα ζώα τους και συνεχίζουν να προκαλούν γέννες.

Πολλές φορές ευθύνη για τα περιστατικά, είναι κάποια κακώς εννοούμενα, φιλοζωικά σωματεία. Υπάρχουν και αυτά που συμμετέχουν και συμπληρώνουν τη δουλειά της δημοτικής αρχής και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προσφέρουν και ακόμη περισσότερα. Αλλά, υπάρχουν άνθρωποι και σωματεία οι οποίοι μόνο κακό προξενούν.

Τα ζώα είναι πάρα πολλά. Η θέση μας στο Σέιχ Σου είναι δύσκολη. Οι εγκαταλείψεις είναι εύκολες και πολλές. Δεν υπάρχει έλεγχος επειδή το σημείο είναι απόμακρο. Το μεγαλύτερο κομμάτι το αντιμετωπίζει ο δικός μας δήμο. Έχουμε και το συνοικισμό των Πεύκων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 80 αδέσποτα. Ο αριθμός στο Σέιχ Σου, ποικίλει, αλλά με μία προσέγγιση ο αριθμός είναι από 100 μέχρι 150. Έχουμε ευτυχώς ένα κομμάτι εθελοντών που φροντίζει να τα ταΐζει και συμβάλλουμε και εμείς με το να παρέχουμε ταΐστρες και τροφές, ώστε τα ζώα να είναι ταϊσμένα και να μην επιτίθενται, ενώ και η προσοχή που επιδεικνύουμε στο δικό μας κομμάτι είναι ιδιαίτερα σημαντική και γι’ αυτούς τους λόγους ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό. Είχαμε μικροεπιθέσεις και εμείς οι οποίες όμως δεν παίρνουν δημοσιότητα».

«Τα αδέσποτα ζώα γεννιούνται από εγκαταλείψεις»

Στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του δήμου Νεάπολης – Συκεών που δραστηριοποιείται τοπογραφικά, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Φροντίζω», κυρία Λεοντιάδου Σοφία, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της εγκατάλειψης, ενώ αναφέρεται και στα βίαια κρούσματα επιθέσεων που υπάρχουν από πλευράς ανθρώπων προς τα απροστάτευτα σκυλιά.

«Το περιστατικό με την 17χρονη χρονολογείται πριν από αυτόν με τον 65χρονο που κατέληξε. Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα γιατί η κυρία Νάσογλου, δικηγόρος την οποία έχει προσλάβει η μητέρα της 17χρονης, προέβη σε δηλώσεις σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις μηνύσεις που κατατέθηκαν προς το δήμο.

Τα ζώα στο Ελαιόραμα ανήκουν σε δύο δήμους. Στους δήμους Πανοράματος – Πυλαίας και Θεσσαλονίκης. Είναι στο όριο των δύο δήμων. Αυτά τα σκυλιά έχουν περισυλλεχθεί μετά τον ντόρο που έγινε και τα δαγκώματα που υπήρξαν. Πολλές φορές δημοτικές παρατάξεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με γεγονότα που ξεπερνούν ακόμη και τα fake news.

Δεν έχουμε επιθέσεις και δαγκώματα στην περιοχή που δραστηριοποιούμαστε εμείς. Η αγέλη που προκάλεσε το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν παρατημένη, με τις ευθύνες να βαραίνουν τους δήμους Θεσσαλονίκης και Πυλαίας – Χορτιάτη, που δεν έχουν προγράμματα με συνεχόμενη ροή στειρώσεων και εμβολιασμών. Η συμπεριφορά της αγέλης πυροδοτόθηκε γιατί ήταν αστείρωτα τα ζώα.

Πρέπει να εστιάσουμε επιτέλους όλοι πάνω από το θέμα της εγκατάλειψης των τόσων πολλών ζώων, αλλά και της απουσίας αστυνόμευσης. Εννοείται φυσικά ότι το περιστατικό στο Ελαιόραμα ήταν extreme. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Όπως είναι οι άνθρωποι, είναι και τα ζώα.

Για ποιο λόγο δεν δημιουργείται κλιμάκιο από αστυνόμους ή δημοτικούς αστυνόμους από όλους τους δήμους για σοβαρούς ελέγχους στα δεσποζόμενα ζώα. Αφού γνωρίζουμε ότι από εκεί προέρχονται όλες οι εγκαταλείψεις.

Τα αδέσποτα ζώα γεννιούνται από εγκαταλείψεις. Είναι εγκαταλείψεις. Δεν είναι θέμα διαχείρισης μόνο από έναν δήμο που πρέπει να κάνουν αυτά που του αναλογεί και με τη βοήθεια εθελοντών να βρεθεί και κάποιο σπίτι για να φιλοξενήσει αυτά τα ζώα. Είναι ατομική ευθύνη. Όπου δεν υπάρχει τιμωρία, ο Έλληνας λειτουργεί ανενόχλητος, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, αλλά πρέπει να υπάρξουν και έλεγχοι.

Τα περιστατικά με φόλες είναι συχνό φαινόμενο. Πέρσι μάλιστα είχαμε μεγάλο θέμα με αυτό. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση και δεν το χωράει ανθρώπινος νους είναι ότι υπήρχε και πυροβολισμός με καραμπίνα φιλήσυχου αδέσποτου ζώου που δεν έκανε τίποτα, απλώς κοιμόταν το βράδυ. Δεν βρέθηκε ποτέ ο δράστης. Αν είναι δυνατόν. Σε κατοικημένη περιοχή στο Ρετζίκι. Σαφώς υπάρχουν και περιστατικά δαγκωμάτων. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να μαζευτεί ένα ζώο το οποίο μπορεί δυνητικά ή μελλοντικά να δαγκώσει και να βρεθεί μία λύση για αυτό».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα